SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NAJJEFTINIJA HIGIJENSKA POJILICADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 32.706

Održivo pčelarstvo bez higijenske pojilice je danas gotovo nezamislivo. Doduše Pravilnikom je određeno da SVI pčelari moraju imati uz svoje pčele i higijenske pojilice, no toga se baš ne pridržavaju mnogi. Spore i virusi prenose se vodom i to najčešće neadekvatno rešenim napajanjem pčela, pa je potreba za higijenski ponuđenom vodom pčelama postala pitanje opstanka, a ne pitanje Pravilnika ili Zakona.

 

 

Na tržištu postoji više raznih tipova pojilica koje uglavnom odbijaju svojom cenom i neadekvatnom zapreminom.

Naš kolega Božidar Čehulić dosetio se izuzetno praktičnog i nadasve jeftinog rešenja. Upotrebio je odbačenu 18-litarsku kantu od boje (jub, poliflor, a najbolje je koristiti kante za med sa HACCP sertifikatom) izbušio na njoj rupe na specifičan način i dobio izvrsnu higijenski prihvatljivu posudu primerenog sadržaja, a još prihvatljivije cene.

 

Kako radi?

 

Iskorištene kante od boja za zidove koje imaju ojačani rub, Božo s unutrašnje strane buši u svaku drugu komoricu svrdlom promera 3 mm (ili užarenim ekserom). Rupe buši tako da kada kantu napunjenu vodom okrene, rupe budu ispod nivoa vode koja ispuni komorice do, sada, gornjeg ruba. Pritisak drži vodu da ne iscuri odmah, a komorice se stalno pune novom vodom kako je pčele odnose sve dok je u kanti ima. Svaka od tih komorica deluje kao sifon i propušta vodu tek kada pčele isprazne komoricu do nivoa rupe. Tada može ući u kantu vazduh, istovremeno će iscuriti i adekvatni volumen vode. Kada se komorica ponovo napuni, ne može u kantu ulaziti vazduh i prekida se isticanje vode.

 

Kako napraviti pojilicu?

 

Prvo morate nabaviti kantu u kojoj je bila boja za bojenje zidova. Pritom morate voditi računa da je poklopac od originalne kante, jer u protivnom, kada je napunite vodom, nećete je moći okrenuti.

Kante Jupola koje sadrže u originalu 15 kg boje zapravo su zapremine od oko 18 l.

Na početku, s unutrašnje strane ucrtate liniju udaljenu od ruba kante oko 2,5-3,0 cm. Uzmete nekakav „L“ predmet namestite olovku na odgovarajuću udaljenost, čvrsto je uhvatite i gotovo jednim potezom ucrtate nivo bušenja uokolo kante, na način da gornji dio „L“ profila struže po vrhu, a olovkom ucrtavate stalnu udaljenost povlačeći profil s olovkom.

Nakon toga uzmete brener i ekser promera od oko 3 mm. Ugrejete ekser i bušite svaku drugu ćeliju ojačanja kante. Pri tom trebate paziti da ne bušite u prostor gde je ručka kante i u prostor koji služi za zahvatanje i otvaranje poklopca. Neke kante s unutrašnje strane imaju zadebljanje do kojeg dolaze zidovi komorica (ojačanja), u tom slučaju rupe bušite par milimetara iznad njih tako da se voda ne preliva u susedne ćelije koje nemaju rupu, a ujedno da voda ne isteče kroz rupe drški kante.

Za smeštaj pojilice potrebno je napraviti horizontalno postolje (od cigle, kamena, betonskih komada ili sl.) uz pomoć libele, da bi venac vode oko pojilice bio ravnomerno raspoređen.

Napunite pojilicu, stavite u nju kafenu kašičicu soli (oko 10 gr), 6 supenih kašika šećera (oko 120 gr) i desetak zrnaca hlora (ako je voda bunarska, potočna i sl) i polagano ju okrenite i postavite na postolje. Nikako se ne preporučuje upotreba kišnice za napajanje pčela. Povrh pojilice treba svakako postaviti još i dodatnu zaštitu (recimo ploču stiropora, a na nju komad cigle) i izvrsna higijenska pojilica je tu. Ova zaštita je potrebna da pčele ne balegaju po pojilici te da se kod kiše ta balega ne ispire u pojilicu.

Nikako nemojte postavljati pojilicu unutar glavnog koridora kojim lete pčele. Treba ih postaviti sa strane pčelinjaka na udaljenosti od 10 do 50 m.

 

Standardne kante

 

Izvrsne 18 litarske kante proizvodi Preplam. Mogu se kupiti u Zagrebu u tvorničkom dvorištu Okipora na Žitnjaku u prodavanici TRCZ (tel/fax: 01/2406-666).

Cena jedne kante s poklopcem je 19,10 kn.

Ove kante imaju dublji venac ojačanja od kanti u koje Jub puni svoje boje, nove su i ne može doći do zabune s poklopcima ako imate više stotina društava i desetak pojilica.

Za seleće pčelare i otvorene stacionarne pčelinjake preporučujem kante koje su služile za boju, s nazivom boje i firme koja ju je pakovala, a po mogućnosti i s tragovima boje koja se nalazila u kanti. I to pre svega stoga što će tako „opremljena“ pojilica biti odbojna „dugoprstićima“, a pčelama neće umanjiti kvalitet vode.

 

Detalji bušenja (slike sa presekom)

Jedna slika je presek posude u uspravljenom položaju, a rupice se buše nešto iznad venca u kojem završavaju pregradne lamele.
Druga slika prikazuje (presek) detalj kada je posuda okrenuta u položaj kada funkcioniše kao pojilica. Rupica je nešto ispod visine lamele i to stoga da se voda ne preliva u susednu ćeliju. Buši se u svaku drugu komoricu užarenim ekserom promera 2,5 – 3,0 mm.

 

 

I još jedna velika prednost ove pojilice je što je plastična i nije toliko osetljiva na smrzavanje, pa se može postaviti u rano proleće kada temperature osciliraju između pozitivnih i negativnih nivoa.

Damir Rogulja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien