SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽAN SASTANAK SA PREDSEDNIKOM ZADRUŽNOG SAVEZA SRBIJEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.473

Danas je održan sastanak predsednika SPOS-a sa predsednikom Zadružnog saveza Srbije, prof. dr Stojanom Jevtićem.

Naime, svima nam je itekako dobro poznat problem plasmana pčelinjih proizvoda. U proteklom periodu, SPOS je povukao neke poteze koji su dali izvesne skromne rezultate, ali ne namerava da se na tome zaustavi. Jer, sve dok organizovana prodaja meda ne bude pod kontrolom pčelara, pčelari se ne mogu nadati zadovoljavajućim cenama na veliko, već isključivo manje ili više podnošljivim.

Zadrugarstvo je nešto što je neopravdano dezavuisano tokom poslednjih decenija. Jedna lepa ideja okrnjena je u svojoj suštini i izvrgnuta je ruglu, te i danas stari ožiljci bole i odbijaju ljude od ovakvog vida udruživanja.

Svedoci smo da u Srbiji posluje par pčelarskih zadruga, uglavnom ne preterano uspešno. Svedoci smo da je nedavno osnovana i jedna nova pčelarska zadruga, "Med Srbije". Međutim, još uvek privredni uslovi i zakonska podloga nisu dovoljno optimalni, da bi pčelarske zadruge mogle da se nadaju solidnom profitu.

SPOS je sa prethodnim ministrom poljoprivrede dogovorio da u okviru projekta u kome je izvestan broj zadruga u Srbiji trebalo da dobije po 5.000.000 bespovratnih sredstava, jedna obavezno bude pčelarska, i ministar je rekao da ga obavezno kontaktiramo da lično interveniše. Mi smo javili zadruzi "Med Srbije" tu informaciju, a objavljena je i u intervjuu sa ministrom Milosavljevićem, tako da je na konkurs mogla da se prijavi svaka zadruga. Na žalost, "Med Srbije" iz tehničkih razloga nije bila spremna za takav poduhvat i nije ni konkurisala, što je velika šteta, ali bilo je što je bilo.

Na današnjem sastanku sa predsednikom Zadružnog saveza Srbije (sastanku su prisustvovali i predsednik Skupštine opštine Aleksinac Ivan Dimić, predsednik Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Aleksinac, Radomir Stojanović i predsednik regionalnog zadružnog saveza u Nišu, Gordana Jovanović), razgovarali smo o razlozima zašto pčelarskih zadruga nema više, i koji su uzroci tome.

Gospodin Jevtić je veoma korektno i mudro izložio osnovne probleme koji tište zadruge, i naglasio sve ono za šta se Zadružni savez zalaže, kako bi se osnovne postavke zadrugarstva stavile na zdravije noge, da se preciznije odredi titular imovine zadruge i da se učini sve da opštine pristanu da pomognu osnivanje zadruge sa onoliko novca koliko odvoje i sami zadrugari. Govorio je i o vraćanju pojma jemstva u zadrugarstvo, što bi obezbedilo uspešniju sudbinu zadruga. Ali, to je duga priča.

Što se tiče konkretno pčelarskih zadruga, što je bila naša glavna tema, i njihove perspektive, izložio sam kakve zakonske smetnje imamo, koje nas ograničavaju da dijapazon aktivnosti zadruga bude širi, i da se sve kreće u okviru savremenih standarda, što je prioritet. Jer, ako nemate dovoljno široku delatnost, u startu ste u problemu, jer pčelarska zadruga u Srbiji i Sloveniji na današnji dan nema iste preduslove za normalan rad.

Izložio sam problem zabrane odgajanja i distribucije matica od strane pčelara praktičara, distribucije rojeva u kojima nema selekcionisanih matica, što je sve ukupno bio i mogao bi da bude jedan od značajnijih prihoda pčelarske zadruge. Zamislite sistem zadrugara iz cele Srbije. Pojavi se potreba za rojevima u Vranju. Uprava zadruge kontaktira najbližeg zadrugara i on isporuči rojeve na kućnu adresu. Ili matice. Usluga precizna, brza, a iza svega stoji kvalitet, jer se zadruga kontroliše zakonskim sredstvima, i ne rizikujete da sa rojem dobijete i kugu, recimo. I slicne stvari, da ih ne nabrajam, ali potencijala za rad pčelarskih zadruga bi itekako bilo, kada bi imali logično zakonodavstvo.

Izložio sam posebno i problem sa prostorijama, jer država, po starom Pravilniku, od pčelara u domaćinstvu zahteva veliki broj prostorija, što je nonsens, jer u samoj EU je zakonodavstvo u većini zemalja liberalnije.

Zatražio sam podršku Zadružnog saveza za izmenu ovih propisa i bez problema je dobio. I to od srca, jer je gospodinu Jevtiću već itekako poznata situacija u pčelarstvu i rekao je da se slobodno pozovemo na autoritet Zadružnog saveza Srbije prilikom pregovora u Ministarstvu poljoprivrede.

Uzgred, Zadružni savez upravo razrađuje metodologiju za povratak nameni zemljišta ugašenih zadruga, tako što bi ih dali na korišćenje novoosnovanim zadrugama, na šta imaju pravo kao Zadružni savez. Zato bi svi koji osnovaju zadruge trebali da se obrate Zadružnom savezu za dobijanje detaljnijih informacija.

Dr med. Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE