SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

130 GODINA ORGANIZOVANOG PČELARSTVA U PARAĆINUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.001

Svečanom Skupštinom i nizom programskih aktivnosti 9. i 10. novembra 2013. godine, Društvo pčelara “Grza” iz Paraćina obeležilo je veliki jubilej, 130 godina organizovanog pčelarstva u Paraćinu.

Pored članova društva, proslavi jubileja prisustvovali su i čllanovi IO SPOS-a Milorad Novković iz Niša i Miroslav Vasilijević iz Kruševca, Vlastimir Spasić predsednik RAPOJS-a iz Niša, Manojlović Dragoljub, predsednik UP „Bogoljub Konstantinović“ iz Kruševca, kao i brojni pčelari iz okolnih mesta.

 

U referatu posvećenom 130-toj godišnjici, predsednik prof. Nebojša Ponjavić podsetio je na početke osnivanja i najznačajnije uspehe Društva pčelara “Grza”:

 

– Na inicijativu i podršku Ministra privrede Sime Lozanića, inače rođenog paraćinca, grupa naprednih poljoprivrednika iz Paraćina i okoline, na čelu sa Dragutinom Dimitrijevićem osnovala je 1882. godine „Zadrugu za voćarstvo i pčelarstvo“. Ona je brojala 40 redovnih i nekoliko vanrednih članova. Paraćinska opština je zadruzi ustupila 9 hektara zemlje na besplatno korišćenje. Za svoj rad je dobila kancelariju, učionicu, đačke stanove i magacin. O ovim podacima postoje pisani zapisi u Zavičajnom muzeju Paraćina. Društvo je imalo prekide za vreme ratova, ali je posle njih smoglo snage da obnovi svoj rad. Od početka je Zadruga organizovala obuku pčelara, a to je nastavljeno i kasnije. Društvo je posle Drugog svetskog rata obnovilo rad 1955. godine. Tada je Skupštini prisustvovao i Tihomir Jevtić, urednik časopisa „Napredno pčelarstvo“. Predsednik Društva je u to vreme bio Branko Živanović, učitelj iz Paraćina. Te godine je organizovan i pčelarski tečaj, a predavači su bili, između ostalih i dr Vasilija Filipović – Moskovljević, prfesor Veterinarskog fakulteta u Beogradu i Tihomir Jevtić.

 

Istovremeno, sa obeleževanjem jubileja, Društvo je realizovalo dvodnevni “Kurs o zdravstvenoj zaštiti i bolesti pčela” u okviru projekta “Saradnjom do unapređenja pčelarstva”, kojeg finansira Fabrika cementa “Holcim-Srbija” iz Popovca kod Paraćina u okviru konkursa “Partnerstvo za budućnost – 2013”. Kurs su realizovali predavači prof. dr Zoran Stanimirović, sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu i DVM Draško Topalović iz Beograda.

 

Posle odslušanih predavanja, učesnici kursa, rešavali su kontrolni tekst, što je bio uslov za dobijanje Svedočanstva o završenom kursu.

 

U okviru programa, učesnici kursa obišli su pčelinjak Nenada Petrovića u mestu Ilince, gde je prof. Zoran Stanimirović, imao svojevrsnu praktičnu demonstraciju svojih predavanja i odgavarao na brojna pitanja prisutnih, koja su proizašla iz konkretne situacije na pčelinjaku.

 

Posle obilaska pčelinjaka, većina pčelara  iskoristila je priliku da obiđe manastir Pokrov Presvete Bogorodice u mestu Lešje. Lepota prirode i manastirskih zdanja, izazivali su divljenje posetilaca i učinili današnji dan još lepšim i sadržajnijim, dan za sećanje na prijatno druženje i proslavu velikog jubileja “130 godina organizovanog pčelarstva u Paraćinu“.

 

Nebojša Ponjavić,

  Predsednik udruženja

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien