SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZAVRŠENO UZORKOVANJE NA SUNCOKRETUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.022

Danas je završeno uzimanje uzoraka polena, pčela, nektara i meda na suncokretovoj paši.

Kao što je poznato, u dogovoru sa SPOS-om, Uprava za zaštitu bilja osnovala je radnu grupu čiji je zadatak da utvrdi činjenično stanje na terenu po pitanju eventualnih ostataka neonikotinoida u polenu, medu, pčelama i nektaru na suncokretovoj paši.

Radna grupa je do sada obišla sve prijavljene pčelare, uglavnom na lokacijama gde su primećeni problemi ili se pouzdano zna da je suncokretovo seme tretirano imidaklopridom (Gaucho) ili tiametoksamom (Cruiser).

Uzorci su uzimani na pčelinjacima prijavljenih pčelara iz Apatina, Sombora, Šida, Banatskog Velikog Sela, Zrenjanina i Aleksinca.

Danas je završena poslednja faza, obilaskom semenskog suncokreta u Aleksincu.

SPOS ovom prilikom želi da se najpre zahvali Upravi za zaštitu bilja, dosadašnjem direktoru Uprave gospodinu prof. dr Stevanu Mašireviću, načelniku Odeljenja za sredstva za zaštitu bilja Snežani Savčić Petrić i svim članovima radne grupe na veoma brzoj reakciji nakon dogovora oko pokretanja ove akcije.

Jer zaista, akcija je sprovedena u ultra kratkom roku. Gospođi Snežani se naročito zahvaljujemo, jer znamo koliki je teret podnela da sve organizuje tako da funkcioniše besprekorno. Uspela je da koordinira veliki broj učesnika što je za svako poštovanje. Uz to je veoma hrabro pristupila pčelama i rame uz rame uzimala uzorke sa ostalim članovima radne grupe. što se lepo vidi sa slike.

Sada nam ostaje da sačekamo rezultate kako bi znali na čemu smo. Nakon toga donećemo odluke o daljim merama. Nadamo se da će se otkriti istina.

 

Gospođa Snežana Savčić Petrić uzima uzorke meda

 

Uzorkovanje na pčelinjaku Srđana Arsića iz Aleksinca

 

Profesor Mića Mladenović pronalazi mrtvu pčelu na glavici suncokreta tretiranoj tiametoksamom

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE