SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

GORKA STRANA MEDA: OTKRIVENA JEDNA OD NAJVEĆIH MAHINACIJA U SADDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.449

Magnus fon Budenbrok (Magnus von Buddenbrock) i Stefani Giselbah (Stefanie Giesselbach) su bili dvoje mladih ambicioznih kolega na pragu velikih karijera i poslovnih uspeha u Čikagu 2008. godine. Radili su u nemačkoj kompaniji ALW Food Group, koja je poslovala dugi niz godina u prehrambenoj industriji kao uspešna porodična firma sa sedištem u Hamburgu. 

U Nemačkoj su bili praznici i deo zaposlenih je iskoristio priliku da otputuje u zavičaj, među kojima je bila i Stefani. Jedno uobičajeno jutro na poslu prekinuo je upad desetak naoružanih federalnih agenata u pancirima koji su, prema rečima Magnusa, izgledali zastrašujuće. Agenti su ga odveli u jednu od kancelarija gde su ga nekoliko sati podrobno ispitivali o poslovnim aktivnostima kompanije. Nakon što su završili pretres i ispitali zaposlene koje su zatekli, sa sobom su odneli gomile dokumenata, kopije hard diskova i uzorke meda.

Stefani se vratila iz Nemačke nakon tri dana, ne znajući ništa o pretresu koji se desio u prostorijama ALW u Čikagu. Samo što je kročila iz aviona na američko tlo, federalni agenti su je uhvatili i odveli u nepoznate prostorije gde su je sat vremena ispitivali o isporukama meda koje je vršio ALW.

Agenti američkog Odeljenja za trgovinu i Odeljenja za unutrašnju bezbednost su tek počeli da razotkrivaju jednu od najvećih prevara prehrambene industrije – uvoz jeftinog kineskog meda pod maskom kvalitetnog meda renomiranog porekla.

Na američkom tržištu je 60% uvezenog meda:  iz Argentine, Brazila, Kanade… i nijedna jedina tegla iz Kine. Nakon što su američki pčelari optužili kineske kompanije da pokušavaju da prodaju svoj med po nečuveno niskim cenama, američke vlasti su 2001. godine nametnule ogromne carine koje su iznosile 300% od cene kineskog meda, što je dovelo do drastičnog smanjenja njihovog uvoza.

Magnus i Stefani su morali da sarađuju sa federalnim agentima i nastave sa dostavljanjem informacija o poslovanju ALW. Tužba koja je u septembru 2010. godine sastavljena protiv čelnika nemačke kompanije i kineskog distributera meda teretila ih je za prevaru vrednu 80 miliona dolara i planiranje zavere u vezi uvoza kineskog meda 2002. godine. Većina optuženih živi u Nemačkoj van dometa američkog zakona i nalazi se na Interpolovim poternicama.

Kako je izgledala šema ovog kriminalnog poduhvata i koje su bile aktivnosti aktera:

–        ALW je posredstvom svog predstavništa u Kini pronalazio samostalne distributere za nabavku meda, zatim taj med pakovao i prodavao širom sveta pod lažnim podacima o poreklu i kvalitetu. Američka carina je prva posumnjala u ispravnost meda isporučenom iz Kine pod nazivom „Korejski beli med“.

–        Tajvanski biznismen Majkl Fen (Michael Fan) je od ALW dobijao savete kakav med da im dostavlja: obzirom da je neispravno obrađen med često imao ukus i miris kiselog kupusa, morao je da u njega dodaje šećer i sirup kako bi se prikrile neželjene karakteristike.

–        U kineskom medu se nalazila i nedozvoljena količina hloramfenikola, i filtriran je radi uklanjanja polena kako se ne bi otkrilo njegovo poreklo.

–        Jedan od velikih kupaca ALW meda je bila američka firma „Honey holding“, jedan od najvećih snabdevača tržišta medom. Njih su čelnici ALW nazivali „kantom za smeće“ kojoj su prodavali najjeftiniji med koji niko drugi nije hteo da kupi. „Honey holding“ i još nekoliko kompanija su preprodavali med zahvaljujući čemu su oštetili državu za više od 200 miliona dolara.

Podvala nemačke firme je otkrivena zahvaljujući tome što su bili previše lagodni i vršili komunikaciju u vezi prevare preko e-mailova insistirajući da se prepiska vrši na nemačkom, misleći da će na taj način zavarati trag- računajući da relativno mali broj ljudi zna nemački jezik!

 

Istrage su i dalje u toku i terete više različitih kompanija koje su sarađivale sa ALW, čime su oštetile američko tržište i ugrozile kupce. Ovim je pokrenuto pitanje kontrole međunarodne trgovine hranom, i uneta zabrinutost zbog lakih načina manipulacije. Da li je ovo samo vrh ledenog brega?

 

Prevedeno i adaptirano sa stranice:

http://finance.yahoo.com/news/thehoneylaunderersuncoveringthelargestfoodfraudinushistory-171454285.html

 

 Prevodilac: dipl. ecc. Irena Jolović, referent za ekonomsko-administrativne poslove SPOS-a

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien