SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

IZVEŠTAJ SA SASTANKA U AGENCIJI ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 12.235

U jučerašnjem razgovoru sa gospodinom Nebojšom Arsovim (OVDE), načelnikom odeljenja Sektora za vozila Agencije za bezbednost saobraćaja, delegacija SPOS-a (mr Slavoljub Ristić, savetnik predsednika SPOS-a, i Dejan Milošević, član IO SPOS-a) dobila je detaljna uputstva i pojašnjenja oko atestiranja pčelarskih vozila, i dogovorila dalje postupanje pčelara u skladu sa Zakonom, a uz znatne povoljnosti u odnosu na ono što je pčelarima predstavljano kao obavezno u ustanovama koje vrše atestiranje vozila, kao i u nekim policijskim stanicama. 

12. februara 2013. godine počeo je da se primenjuje Pravilnik o ispitivanju vozila  („Službeni glasnik RS, br. 8/2012 (OVDE) и 13/2013 (OVDE)). Ovajpravilnikseznatnorazlikujeodprethodnog , pajeinašaposetaAgencijizabezbednostsaobraćajabilaupravo izrazlogadasepčelarimapojasniodređenbrojdetaljaokoatestiranjapčelarskihvozila.

Postupak atestiranja pčelarskih vozila je sledeći:

Nova namenska pčelarska vozila se od donošenja novog pravilnika više ne atestiraju na terenu, već u ovlašćenim ustanovama za tu namenu.

Potrebna dokumentacija za atestiranje vozila:

1. Dokaz o vlasništvu nad vozilom (saobraćajna dozvola, kupoprodajni ugovor…);

2. Odobrenje od proizvođača vozila da se vozilo moze prepraviti i koristiti za potrebe pčelarstva (direktno od proizvođača ili predstavnika određenog proizvođača) ili SKICA nadgradnje vozila (tehnički crtež); (primer skica: PRVI DEO, i DRUGI DEO)

3. Samo za pčelarska vozila koja se atestiraju neće biti potreban dokaz da je nadgradnju izradilo lice koje ima atest za zavarivanje (za sve ostale nadgradnje vozila koja nisu pčelarska, biće neophodan dokaz da su radovi izvedeni od strane atestiranog varioca, sa priloženim fiskalnim računom firme koja je radila nadgradnju);

 

4. Potrebna je odvaga (merenje) vozila isključivo od strane firme koja ima ugovor sa kućom koja vam radi atest vozila;   

5. Pri atestiranju novih vozila, biće neophodno da se na vozilu nalazi najmanje jedna (prazna!) košnica da oslikava kako će to izgledati u praksi. Znači, ne možete ugrađivati košnice sa pčelama pre atestiranja novog pčelarskog vozila, jer je za atestiranje potrebno vreme, koje pčele ne bi preživele, tako da o tome strogo vodite računa.

I ono što je novina od stupanja na snagu ovog pravilnika jeste da se od sada mogu atestirati i namenska pčelarska vozila za prevoz kontejnera, čime je država u potpunosti izašla u susret zahtevima SPOS-a sa sastanaka iz prethodnih godina. Naime, vozilo može služiti SAMO za prevoz pčelarskih kontejnera. Atest se vrši sa kontejnerom na vozilu, i atestiranje je fokusirano na pričvršćivanje kontejnera za šasiju kamiona radi bezbednosti prevoza. I ova vozila imaće povlašćenu cenu pri registraciji, kao i ostala pčelarska vozila. Ali se na njima ne sme voziti ništa drugo, ili će vlasnik biti kažnjen.

Zahvaljujemo se Ministarstvu unutrašnjih poslova i Agenciji za bezbednost saobraćaja, na punom razumevanju problema pčelara tokom atestiranja pčelarskih vozila, i na davanju posebnih povoljnosti u odnosu na druga prepravljana vozila!

 

Ovde možete pogledati sve o neophodnim taksama koje se uplaćuju za izdavanje uverenja za atestiranje vozila i spisak ovlašćenih kuća od strane Agencije za bezbednost saobraćaja koje su ovlašćene za vršenje atesta:

http://www.abs.gov.rs/ispitivanje_vozila.html

http://www.abs.gov.rs/zahtev%20za%20ispitivanje.html

 

Dejan Milošević, član IO SPOS-a

(oko svih nejasnoća, obratite se na telefon: 063/221-501)

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien