SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ČLANARINA SPOS-a U 2014. GODINIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.174

IO SPOS-a je na svojoj jučerašnjoj sednici doneo odluku o visini članarine SPOS-a u 2014. godini. Članarina ostaje nepromenjena, a članovi SPOS-a stiču nova prava.

Iako SPOS u 2013, 2014, i 2015. godini ima dodatne troškove u vidu sopstvenog učešća u projektu tegle SPOS-a, IO SPOS-a je doneo odluku da se članarina u 2014. godini ne povećava, već da ostane ista kao i u 2013. godini (OVDE se možete podsetiti kolika je bila članarina u 2013. godini – tolika će biti i u 2014. godini, a uskoro ćemo zvanično objaviti i posebnu stranicu na sajtu za 2014. godinu).

Jedino je pretplata na časopis Pčelar (naravno, za nečlanove SPOS-a, to se podrazumeva) podignuta sa 2100 na 2300 dinara.

Što se tiče učlanjenja, pošto SPOS sada dopunjuje svoj informacioni sistem koji je ustanovio prošle godine, potrebno je da društva pčelara znaju da već sada mogu krenuti sa učlanjivanjem članova za 2014. godinu, ali će zvanični unos podataka u elektronsku bazu članova SPOS-a za 2014. godinu započeti u novembru 2013. godine, ne ranije. Prilikom učlanjenja za 2014. godinu, morate uzeti iste one podatke od pčelara kao i za 2013. godinu, sa uzimljenim brojem košnica, i samo jednim dodatnim obaveznim podatkom – ID brojem stacionarnog pčelinjaka (ako je pčelar registrovao pčelinjak/e i obeležio košnice), kako bismo interno znali koji je broj pčelara članova SPOS-a to uradio, a koji ne. Podaci o tome, kao i do sada, neće biti javni, već ostaju samo za internu upotrebu SPOS-a.

Naime, informacioni sistem se proširuje, i biće mnogo kompleksniji nego do sada. Uvezaće se sajt SPOS-a, internet forum SPOS-a i elektronska baza članova SPOS-a u jednu celinu, radi ostvarivanja prava članova SPOS-a.

Recimo, nečlanovi neće moći da vide sve sadržaje sajta i internet foruma, već će ti sadržaji biti dostupni samo članovima. Veoma mali broj tema će biti dostupan široj javnosti (pre svega su to teme o pčelinjim proizvodima i druge neobavezne teme), dok će sve važne teme biti dostupne samo članovima SPOS-a, ili onima koji se budu pretplatili na korišćenje foruma (cenovnik još uvek nije određen). Tokom godine, par puta ćemo proglasiti "Dane otvorenih vrata" gde ćemo pojedine teme otvoriti svima na kratko, kako bi imali priliku da vide šta gube neučlanjenjem u SPOS.

SPOS smatra da nam prioritet u narednom periodu moraju biti one aktivnosti koje su usmerene samo ka svojim članovima. Cilj je razvijanje kolektivne svesti pčelara da samo zajedničkim snagama možemo da se izborimo za naša prava, jer što nas je više, u toj ćemo borbi biti uspešniji. Ovakav sistem sigurno ima i neke negativne strane, ali pozitivne strane daleko prevazilaze negativne, i članovi SPOS-a će iz godine u godinu imati sve veću satisfakciju za učlanjenje.

Ovih dana se uvodi sistem ID kartica za svakog člana, koje će imati trajnu vrednost, ali će se 1. januara svake godine kroz računarski sistem videti ko nije obnovio članarinu, i on će svoja prava izgubiti istog trenutka. Zato je najbolje da učlanjenje u SPOS od sada bude obavljano do kraja novembra, kako bi društva pčelara mogla da tokom novembra i decembra unesu podatke u elektronsku bazu članova SPOS-a i tako ne bude kašnjenja u ostvarivanju prava članova.

ID kartica (sa bar kodom i QR kodom na sebi)  biće ulaznica na sve događaje koje organizuje SPOS (Državni pčelarski sajam, seminari…), dok će nečlanovi morati da plate punu cenu ulaznica. Takođe, članovi će sa tom karticom biti u mogućnosti da ostvaruju razne popuste kod firmi sa kojima će SPOS sklapati ugovore o popustima, što je plan već za narednu godinu.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien