SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVO ZNANJE U NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI U UŽICU I NIŠU



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.994

Kao što smo vas obavestili na sajtu SPOS-a, u okviru naučno istraživačkog projekta ev. br. III 46002, finansiranog od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Katedra za biologiju Fakulteta veterinarske medicine, Savez pčelarskih organizacija Srbije, u saradnji sa Bayer animal health Serbia – Beograd organizuju, shodno odluci IO SPOS-a, četiri stručna seminara za pčelare, u Užicu, Nišu, Petrovcu na Mlavi, i Kanjiži.

Prvi, od 4 planirana seminara, održan je juče. 31. avgusta u Užicu. Prema izveštaju Borka Tanovića, predsednika UP iz Užica, seminar, koji je održan u Amfiteatru Učiteljskog fakulteta, pratilo je oko 150 pčelara iz Nove Varoši, Bajine Bašte, Požege, Prijepolja, Arilja, Lučana, Kosjerića i grada domaćina Užica. Uspešna organizacija seminara potvrđena je ne samo brojem prisutnih, već i kvalitetom predavanja prof. dr Zorana Stanimirovića i asistenta dr vet. med. Predraga Simeunovića, sa Katedre za biologiju Fakulteta Veterinarske medicine u Beogradu, kao i interesovanjem prisutnih, iskazanim kroz brojna pitanja i diskusiju.

Danas je u Nišu održan drugi seminar, u prelepoj sali novoizgrađenog hotela “Crystal night”. Seminar je pratilo blizu osamdeset pčelara iz čak 17 gradova: Aleksinca, Ražnja, Paraćina, Kruševca, Kraljeva, Kuršumlije, Prokuplja, Merošine, Svrljiga, Lebana, Bele Palanke, Babušnice, Surdulice, Vlasotinca, Crne Trave, Vranja i Niša.

Iako je pomenutim predavačima ovo drugi dan za redom da drže predavanja, nimalo se nije osetio umor i nedostatak elana. Naprotiv, prof. dr Zoran Stanimirović, pedantnom preciznošću i pravovremenom intervencijom, otklanjao je svaku nedoumicu i sumnju u pogledu kvaliteta i pravilnog uzimljavanja pčelinjih zajednica. Istovremeno, praktično pčelarsko iskustvo dr vet. med. Predraga Simeunovića, doprinelo je boljem razumevanju kliničkog pregleda u svrhu prevencije pojave bolesti pčelinjih zajednica.

Projekat se realizuje pod visokim pokroviteljstvom Bayer animal health Serbia iz Beograda.  Pčelarima je predstavljen preparat za suzbijanje varoe na bazi kumafosa, u obliku traka (jedno pakovanje sadrži 10 traka). Jedna traka od 13,6 g sadrži 1,36 g kumafosa. Primenjuju se dve trake po pčelinjoj zajednici, između ramova u leglu, tokom 42 dana. Preparat je prvi put registrovan u Srbiji 28. januara 2011. godine. Cena je 2500 dinara za pakovanje za 5 košnica.

U okviru Okruglog stola, koji je usledio nakon predavanja, predsednik SPOS-a dr med. Rodoljub Živadinović informisao je prisutne pčelare o aktuelnim događanjima u pogledu problema sa Upravom za veterinu po pitanju zdravstvene zaštite pčela i aktivnostima koje IO SPOS-a preduzima na tom planu.

U povratku, na putu za Beograd, prof. dr Zoran Stanimirović sa saradnicima posetio je pčelinjak Slavoljuba Rakočevića u selu Stanci u opštini Aleksinac. Oduševljenje i impresije koje su doživeli prilikom ove posete, posetioci nisu mogli da odlože za kasnije, već su ih odmah, nakon završene posete, u telefonskom razgovoru, iskazali autoru ove informacije.

Podsećamo Vas da u okviru pomenutog projekta predstoje još dva seminara, u Petrovcu na Mlavi u sredu 4. septembra, i u Kanjiži, u subotu 7. septembra ove godine. Planiraju se seminari i u drugim gradovima Srbije za kasniji period.


Vlastimir Spasić
Predsednik RAPOJS-a, Niš

 

 

Normal
0

false
false
false

EN-GB
X-NONE
X-NONE

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien