SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽAN SASTANAK U UPRAVI ZA VETERINUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.085

Danas je u Upravi za veterinu održan prvi sastanak povodom dopisa SPOS-a „Zahtev za spas pčelarstva“.

Ispred Uprave za veterinu i Grupe za stočarstvo, sastanku su prisustvovali:

–          Sanja Čelebićanin, načelnica Odeljenja veterinarske inspekcije,

–          Zoran Marinković, rukovodilac Grupe veterinarske inspekcije za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja,

–          Zoran Ivanović, rukovodilac Grupe za obeležavanje i sledljivost životinja,

–          Nenad Terzić, šef Grupe za stočarstvo.

Ispred Veterinarske komore Srbije, sastanku su prisustvovali:

–          Grgo Tikvicki, predsednik Veterinarske komore Srbije,

–          Radoš Railić, predsednik Upravnog odbora Veterinarske komore Srbije.

Ispred SPOS-a, sastanku su prisustvovali:

–          Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a

–          Milutin Petrović, zamenik predsednika SPOS-a

–          Radivoje Ranković, sekretar SPOS-a

–          Irena Jolović, referent za ekonomsko-administrativne poslove SPOS-a

U dužem razgovoru, koji je trajao više od četiri sata, gde su sve tri strane svojim argumentima branile stavove, sve strane su ipak ostale suštinski na svojim početnim pozicijama, ali je na kraju postignut dogovor da se adekvatno i detaljno sagleda stručni i ekonomski aspekt zahtevanih pregleda pčela u veterinarskim institutima, te da se, uz dobru pripremu svih strana, najkasnije do 13. septembra, održi novi sastanak na kome će se definitivno usaglasiti ono u čemu Uprava za veterinu može da izađe u susret zahtevima SPOS-a, a nije u suprotnosti sa zakonom.

Nakon toga, SPOS će hitno organizovati Sabor predsednika društava i udruženja članova SPOS-a, na kome će se izneti i razmatrati predlog rešenja problema koji može da ponudi Uprava za veterinu, i na kome će se doneti konačna odluka o tome šta dalje činiti.

Inače, SPOS je do sada dobio reakcije sledećih instanci na dopis „Zahtev za spas pčelarstva“:

–          Dr Danilo Golubović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede (on je prvi odreagovao na naš zahtev, i posredovao u zakazivanju sastanka u Upravi za veterinu);

–          Narodni poslanik Milica Vojić Marković, koja je ispred poslaničkog kluba svoje partije, postavila juče na sednici Narodne Skupštine Republike Srbije poslaničko pitanje o problemima pčelarstva, na koje će odgovor dati Vlada u narednom periodu;

–          Odbor za poljoprivredu Narodne Skupštine Republike Srbije, koji je danas uputio poziv SPOS-u da naša delegacija prisustvuje sastanku sa predsednikom Odbora za poljoprivredu Narodne Skupštine Republike Srbije u ponedeljak 2. septembra 2013. godine u 11 sati.

Ovde želimo da kažemo i da su nam predstavnici Uprave za veterinu i Veterinarske komore Srbije stavili na znanje njihov stav da su naši zahtevi u suprotnosti sa zakonima, u čemu nismo mogli da se složimo, te će konačno tumačenje usklađenosti Zakona o veterinarstvu i Zakona o zaštiti konkurencije morati da daju drugi nadležni organi, a da će tumačenje ostalih propisa morati da bude usaglašeno sa nadležnima iz Uprave za veterinu na narednom sastanku u Upravi za veterinu, kako bi se došlo do rešenja, jer Uprava definitivno želi da se do rešenja dođe, za sada ne na način kako mi vidimo pravo rešenje, ali se nadamo da će naredni sastanak dovesti do daljeg približavanja stavova. Jer, ako do toga ne bi došlo, to ne bi bilo dobro ni za pčelarstvo Srbije, ni za državu.

Na kraju, prenosimo stav Veterinarske komore Srbije po pitanju dopisa „Zahtev za spas pčelarstva“, koji je objavljen na sajtu Veterinarske komore Srbije OVDE. Napominjemo da SPOS nikako ne može da se složi sa većinom njihovih stavova, ali da se nada da će budući stalni kontakti Veterinarske komore Srbije i SPOS-a dovesti do približavanja stavova.

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien