SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

RAZVOJ SITUACIJE OKO ZAKONA O STOČARSTVUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.241

Juče ste obavešteni šta sve predviđa nacrt novog Zakona o stočarstvu. Već danas smo preduzeli odgovarajuće mere da razrešimo ovu neverovatnu situaciju.

Kontaktirao sam pomoćnika ministra gospodina Miloša Milovanovića, i objasnio mu ukratko da se pokušava da uvedu neka rešenja koja ne postoje nigde u svetu. Drugim rečima, neko pokušava da uvede monopol u jednu demokratsku zemlju koja ima i antimonopolski zakon. 

Gospodin Milovanović je urgentno reagovao i odmah kontaktirao osobu koja prima primedbe na Zakon i uređuje ih, a to je savetnik za stočarstvo gospodin Mirko Novaković. U međuvremenu, njegov kontakt mi je obezbedila i gospođa Snežana Savčić Petrić iz Uprave za zaštitu bilja, koju sam zamolio da pronađe osobu kojoj možemo da dostavimo primedbe. 

Vrlo brzo nakon intervencije kod pomoćnika ministra, kontaktiran sam od strane gospodina Novakovića, i tokom dana smo detaljno razmotrili sve sporne tačke. Najsporniju od njih, zabranu prometa matica koje nisu selekcionisane je veoma lako prihvatio. Dogovorili smo se da mu do sutra uveče pošaljem i pismene primedbe. Zbog takve brzine, iako smo rano jutros zakazali sastanak Izvršnog odbora za koji dan, od toga smo odustali, jer vremena nema, i svakom članu je poslat Zakon da ga pogleda i sutra do 12 sati dostavi primedbe. 

Međutim, u Ministarstvo je tokom dana hitno stigao prof. dr Mića Mladenović, čovek za koga znamo da se zdušno zalaže za ovakva zakonska rešenja (iz njemu poznatih razloga, jer takvih rešenja nema nigde u svetu), i usledio je poziv sa njegove strane. Oko mnogih naših primedbi smo se složili i našli pozitivna kompromisna rešenja. Ali, on nije hteo ni da čuje da sklonimo član 62 koji glasi: У промет се могу ставити само селекционисане пчелиње матице. 

Iako smo jedina zemlja na svetu gde je to tako, on je ostao pri svom stavu. Izneo sam stav SPOS-a da je to apsolutno neprihvatljivo i da tražimo da se konsultuju druge države, da se vidi kako je tamo, jer dokle mi da budemo država za raznorazne eksperimente? Na kraju je dogovoreno da se sutra u 14 sati održi sastanak u Ministarstvu poljoprivrede na tu temu, i da sučelimo naša razmišljanja argumentima. Bićete obavešteni o ishodu sastanka. 

Takože sam izneo i stav da SPOS neće dozvoliti NI PO KOJU CENU ovo nasilje nad razumom. Dok pčelarstvo grca u problemima, samo mu nedostaje jedno ovakvo zakonsko rešenje. 

I još nešto. Profesor Mladenović nije zvanično učestvovao u izradi ovog Zakona, ali jeste Nebojša Nedić, njegov asistent, što je za SPOS potpuno isto. Ja sam još 19. XII 2006. lično uručio tadašnjem državnom sekretaru Ministarstva zahtev da dva predstavnika SPOS-a uđu u tim koji radi na Zakonu. Nedavno, 17. IV 2008. zvanično je uručen Ministarstvu i dopis u kome tražimo izmenu Zakona o unapređenju stočarstva, koji nudi slična rešenja. Ni jedan ni drugi dopis nisu dospeli u ruke gospodina Mirka Novakovića (koji je radio na Zakonu), prema njegovim rečima. Pitamo se zašto, i još više se pitamo, kako? Jer, branšna organizacija uopšte nije konsultovana!?! 

I ono što je najgore, uopšte nisu konsultovana zakonodavstva drugih zemalja. Dok se u svim drugim državama pčelarstvo liberalizuje DA BI OPSTALO, kod nas se monopolizuje. Strašno! Ali, tako neće moći, jer sam siguran da gospodin Mladenović, koji je očigledno jedina smetnja za jedno razumno formulisanje odredbi ovog Zakona po ugledu na najrazvijenije pčelarske zemlje, do sutra neće moći da nađe argumentaciju koju gospodin Mirko traži, iz prostog razloga što je nema NIGDE U SVETU! 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE