SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KATASTROFA NA POMOLU!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.231

Trenutno se na javnoj raspravi nalazi Zakon o stočarstvu. Ono što je tamo predviđeno po pitanju pčelarstva (u nekim segmentima) predstavlja svetsku bruku i nesreću za sve nas, jer je očito da je neko pokušao da podvali Ministarstvu poljoprivrede svojim "stručnim" savetima, te smo dobili rešenja "jedinstvena" u svetu, kakvih nigde nema.

Izvršni odbor SPOS-a će hitno poslati primedbe Ministarstvu poljoprivrede sa debelim obrazloženjem, i naravno pitanjem, kako je moguće da su ovakve odredbe ušle u jedan krucijalni Zakon? 

Radi se o jedinstvenim rešenjima koja otvaraju put monopolu u odgajanju matica i prometu pčelinjih društava i rojeva, čega ne da nema nigde u svetu, već svuda važe vrlo liberalna pravila, jer se pčelarstvo u celom svetu smatra ugroženim i čini se sve što je u moći države da ono opstane i da i dalje pomaže razvoj poljoprivrede, tj. da sve nas održava živim! 

OVDE možete pogledati ceo Zakon o stočarstvu. Sve rečenice obojene žutim su moje lične primedbe (sa komentarima sa strane), a na prvom sastanku će svi članovi Izvršnog odbora dati svoje primedbe i donećemo predloge. Imaćemo dva predloga. Jedan je da se iz ovog Zakona briše sve što se tiče pčela i da se pokrene procedura za hitno donošenje samostalnog Zakona o pčelarstvu, i drugi je da, ako se prvi ne uvaži, da se ovaj Zakon promeni na bolje, tj. da se uskladi sa zakonodavstvom svih ozbiljnih evropskih zemalja. 

Ako ovako ostane, ostaje nam samo da prestanemo da se bavimo ovim zanimanjem, ili da gajimo samo par kočnica radi ličnog zadovoljstva, a poljoprivredno bilje će onda oprašivati verovatno "konsultanti" koji su predvideli ovakva nesrećna rešenja u najnovijem nacrtu Zakona o stočarstvu. 

Kad sam, kao koordinator SPOS-a za saradnju sa državnim organima, pre više od godinu dana gledao tadašnju verziju nacrta, to je bio jedan jako fini zakon, sa lepim rešenjima za pčelarstvo. Ovo sada je katastrofa. Očigledno je neki "konsultant" dao svoje "stručno" mišljenje i učinio nas crnom rupom na pčelarskoj karti sveta. Dok evropski pčelarski stručnjaci selekciji pčela upućuju u poslednje vreme vrlo negativne atribute (Peter Neumann), dotle se kod nas od toga pravi fama. To jest, ne pravi država famu, zna se ko pravi famu. A zašto to radi, moraće da objasni lično ministru poljoprivrede. Mislim da imamo sreću što je ministar završio postdiplomske studije na smeru Genetika i oplemenjivanje domaćih životinja. A ako bude potrebno, dovešćemo i stručnjake iz inostranstva da daju svoje zaista stručno mišljenje.

Tada smo i pisali zahtev u ime SPOS-a da nam se odobri da dva naša člana uđu u tim koji priprema novi Zakon o stočarstvu. Odgovoreno nam nije, ali kasnije niko više nije ni insistirao na tome. Pretpostavljamo zašto nam nije odgovoreno.

Dr med. Rodoljub Živadinović
Predsednik SPOS-a 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE