SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

TEKUĆI IZVEŠTAJ O SUDBINI ANALIZE IMIDAKLOPRIDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.724

Svi znamo da je Ministarstvo poljoprivrede izašlo tokom leta u susret zahtevima SPOS-a i uzelo uzorke polena, nektara i meda sa suncokretove paše. Međutim, analize još uvek nisu završene.

Kao što smo vam već javili, problem je nastao sa minimalnim dozama imidakloprida koje naše laboratorije mogu da utvrde (10 mikrograma na kilogram), a SPOS je argumentovano zahtevao 1 mikrogram na kilogram, jer i u toj dozi imidakloprid može smetati pčelama. 

Naše laboratorije koje Ministarstvo priznaje (Institut za zaštitu bilja iz Beograda i Departman za fitomedicinu i zaštitu životne sredine Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu) nisu bile u mogućnosti da urade takvu analizu. Na poslednjem sastanku je dogovoreno da im SPOS dostavi radove autora koji su to uspeli, a da oni pokušaju da ih kontaktiraju i dođu do potrebnih saznanja o metodama za tako suptilne analize, kao i da povećanjem količine uzorka probaju da snize prag otkrivanja. SPOS je dostavio sve što je traženo, ali do danas nije bilo povratne informacije šta se dešava. 

Naime, Načelnik odeljenja za sredstva za zaštitu bilja Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, gospođa Snežana Savčić Petrić, je bila na godišnjem odmoru, zatim na više poslovnih putovanja u inostranstvo. Danas joj je bio prvi radni dan, i dozvolili smo sebi da joj "odmah dosađujemo", na čemu joj se i javno izvinjavamo. 

Na mailu su je čekale sve informacije o imidaklopridu koje joj je dostavio SPOS, a koje je na Desetom međunarodnom simpozijumu o trovanju pčela u Bukureštu, pre nekoliko dana doneo izaslanik SPOS-a na ovom skupu, gospodin dr Slobodan Milenković iz Instituta za voćarstvo u Čačku. Ona ih je danas pregledala, i pošto sutra ide u kontrolu Institutu za zaštitu bilja, poneće im ih na uvid. Nakon toga, očekujemo brzo razrešenje problema. Ili će moći da se analize rade u Srbiji, ili neće moći. Nakon toga, biće definitivno da se uzorci moraju da šalju na analizu u inostranstvo, ako ne bude uspeha ovde u Srbiji. 

Dotle, uzorci se čuvaju na adekvatan način. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE