SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZAKON O BEZBEDNOSTI HRANE UŠAO U SKUPŠTINSKU PROCEDURUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.662

Dugo pripremani i odlagani Zakon o bezbednosti hrane, Vlada Republike Srbije je 9. oktobra uputila Skupštini Srbije i on je ušao u skupštinsku proceduru. Šta on nosi pčelarima?

Ovaj zakon zapravo treba da u Srbiju uvede sistem HACCP. O ovom sistemu je mnogo pričano, on predstavlja sistem analize rizika u proizvodnji hrane, kroz kontrolu kritičnih tačaka u proizvodnji, kako bi krajnji potrošač dobio zdravstveno ispravnu i bezbednu hranu.

U mnogo pogleda je ovaj zakon bitan za nas pčelare, ovde možete da ga pročitate u celini, pa ćete i sami videti. Recimo, interesantno je da je njime određeno da Srbija oformi nekoliko nacionalnih referentnih laboratorija i to: za bezbednost hrane, za zdravstvenu bezbednost životinja, za rezidue, i semensku laboratoriju. Zapravo, to su postojeće laboratorije koje će biti akreditovane za određenu delatnost po najvišim standardima. 

Veoma je strogo regulisana i oblast koja pokriva hranu za životinje, te možemo imati osnovanu nadu da će ovaj zakon umnogome rešiti problem pojave nekvalitetnih pogača za pčele na tržištu Srbije. 

Uvodi se obaveza da subjekti u poslovanju hranom moraju da koriste uputstvo za dobru proizvođačku i higijensku praksu. Pravna lica čak moraju da imaju osobu u stalnom radnom odnosu koja bi samo o tome vodila računa. 

Na žalost, ovaj zakon otvara vrata mogućnosti stavljanja u promet genetski modifikovane hrane. 

Zakon možete pogledati OVDE. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE