SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OGROMAN USPEH KOMISIJE ZA PČELINJE PAŠEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.677

Juče je u Institutu za šumarstvo delegacija SPOS-a postigla odličan dogovor sa nadležnima oko uključivanja medonosnog drveća u akciju Ministarstva ekologije “Milion stabala za Srbiju"… 

Akcija „Milion stabala za Srbiju“ inače traje do 2015. godine. Naša delegacija naišla je na izuzetno razumevanje nadležnih, koji su se u potpunosti složili sa idejom povećanja procenta medonosnog drveća u fondu koji će se zasaditi.

Delegaciju SPOS-a činili su predsednik Komisije za pčelinje paše, izradu pašnog katastra i podsticanje selećeg pčelarenja Slobodan Martić, i član Izvršnog odbora SPOS-a Petar Stoiljković koji je i supervizor rada ove Komisije.

Juče je dogovoreno da se medonosno drveće koje cveta nakon bagrema uključi već u ovogodišnju jesenju sadnju. U najvećem procentu ove godine to će biti pitomi kesten, a biće uključena i evodija, sofora i lipa. Sadnica ova tri poslednje navedena drveta u registrovanim rasadnicima (iz kojih se jedino sme nabavljati za organizovanu sadnju) trenutno ima malo, ali će zato pitomi kesten ove godine zauzeti vodeću poziciju, jer sadnice mogu lako da se nabave odmah. Ova odlična medonoša i polenarica je pogodna i za kisela zemljišta, čak joj posebno odgovaraju. Uz to, daje odlično drvo i ima brži prirast od hrasta.

Dogovoreno je da se narednog proleća intenzivira proizvodnja sadnica evodije, sofore i lipe, kako bi se narednih godina njihov procenat u pošumljavanju značajno povećao.

Poručeno je pčelarima da se u svojim opšptinama interesuju da li su njihove opštine konkurisale za ovaj projekat. Ako jesu, još uvek nije kasno da se interveniše, te da opštine koje su poslale gotove projekte, izmene sastav drveća u korist medonosnog drveća, uz blagoslov republičkih nadležnih organa. Većina opština koje su konkurisale nisu predložile vrste drveća, te je kod njih još lakše intervenisati.

Dogovoren je skori sastanak sa direktorom Instituta za šumarstvo, odakle će poteći inicijativa da se u okviru ovog državnog projekta sačini poseban projekat samo za medonosno drveće čija bi realizacija mogla da krene već na jesen naredne godine. Važno je da postoji potpuna saglasnost Instituta za šumarstvo, i on će se tu pojaviti kao predlagač, zajedno sa SPOS-om. Takav poseban projekat bi još više uvećao broj zasađenih medonosnih stabala u okviru akcije „Milion stabala za Srbiju“.

Ovo su informacije u najkraćem, čim stigne izveštaj Komisije za pčelinje paše, izradu pašnog katastra i podsticanje selećeg pčelarenja, objavićemo ga u celini na sajtu. U njemu će se naći spisak za sada uključenih opština i brojni drugi korisni podaci za sve članove SPOS-a.

Ukratko, već od ove jeseni, naše šume biće bogatije medonosnim drvećem, što će povećati rentabilnost pčelarenja u budućnosti i obezbediti lakše prevazilaženje problema koje sa sobom nosi masovna industrijalizacija u poljoprivredi koja bukvalno tera pčele sa polja.

Ostalo je da se u narednih mesec dana uspostavi kontakt sa Lovačkim savezom Srbije, koji bi trebalo da se pridruži ovoj našoj inicijativi, jer veliki broj medonosnog drveća itekako svojim plodovima hrani i divljač (pitomi kesten, evodija…).

Ovaj ogroman uspeh Komisije za pčelinje paše, izradu pašnog katastra i podsticanje selećeg pčelarenja koji je finansijski i ekološki neprocenjiv, svrstao je ovu Komisiju u red najproduktivnijih radnih tela SPOS-a, i u potpunosti opravdao njeno osnivanje. Svaka čast!

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien