SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

MARKETING AKTIVNOSTI DO KRAJA GODINEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.663

IO SPOS-a doneo je nekoliko odluka na svojoj sednici od 10. avgusta 2008. o marketing aktivnostima SPOS-a do kraja ove godine.

IO SPOS-a uzeo je u obzir veoma mala sredstva koja ima na raspolaganju za sve ovogodišnje aktivnosti i potrudio se da ih pravilno rasporedi da bi mogle da se sprovedu sve planirane aktivnosti. Da bi se to izvelo, dogovoreno je da svi članovi daju sve od sebe da bi se neke aktivnosti odradile besplatno ili sa minimumom sredstava.

Najvažnije marketinške aktivnosti obezbeđene su potpuno besplatno, uspešnim pregovorima sa medijima, i o tome smo već pisali na sajtu. Ubeđeni smo da će te mere dati najveće rezultate, veće od onih gde ćemo uložiti velika sredstva. Doduše, za objavljivanje tekstova za popularizaciju pčelinjih proizvoda kao najzdravije hrane i leka, ipak će biti odvojena određena sredstva, ali će se odluka o tome doneti na narednom sastanku IO, jer se mora pronaći i platiti neko ko će obezbeđivati takve tekstove i brinuti o njihovoj redovnosti i raznovrsnosti. To je veliki i odgovoran posao, naročito kad se uzme u obzir da samo za Glas javnosti treba obezbediti godišnje 104 stranice raznovrsnog i ultra zanimljivog teksta, što je paritet (po veličini) sa 312 stranica u časopisu Pčelar koji godišnje izlazi na 648 stranica. S tim što u Pčelaru ima oko 140 strana godišnje pokrivenih oglasima i stranama koje su iste u svakom broju, plus oko 100 stranica godišnje koje odu na aktivnosti pčelarskih organizacija, te za stručne tekstove ostane oko 408 stranica. Znači, količina tekstova koja će se godišnje objaviti u Glasu javnosti, predstavljaće čak 76% količine tekstova u časopisu Pčelar. To najbolje ilustruje obimnost posla, u kome je teško biti originalan. Odluka IO SPOS-a moraće da bude krajnje odgovorna po ovom pitanju, jer ovakvu šansu moramo da iskoristimo na pravi način.

Na poslednjoj sednici IO SPOS-a donete su sledeće odluke o marketinškim aktivnostima u ovoj godini, i sve što sledi za tim odlukama, sleduje svakom članu SPOS-a u 2008. godini:

1) Izradiće se plakat veličine B2 koji će promovisati upotrebu meda i drugih pčelinjih proizvoda u borbi protiv gripa. Plakat će biti distribuiran tokom novembra. Plakat će pratiti i flajer veličine B5 na dve strane na istu temu, s tim što će sa jedne strane biti plakat u manjoj veličini, a sa druge niz informacija kako koristiti med u borbi protiv gripa. Slogan plakata biće: "Stiže grip! Ne dozvolite mu da bude vaš gost!". Na plakatu će se nalaziti i poziv da se kupuje isključivo med iz Srbije, jer je on najvredniji za zdravlje ("Kupujte med poreklom iz Srbije, on je najbolji za vaše zdravlje!")  i da se kupuje od pčelara članova SPOS-a. Pokušaćemo da dobijemo saglasnost Ministarstva trgovine da nam pomognu i da stavimo i njihov slogan: "Kupujmo domaće". Svakom članu SPOS-a sledovaće jedan plakat i jedan flajer, ali ne na ličnu adresu, već će se distribuirati društvima pčelara, kako bi društva organizovala akcije od šireg značaja i lepljenje plakata i flajera u broju članova SPOS-a na nekim manifestacijama, u domovima zdravlja, dečjim dispanzerima i drugim zdravstvenim ustanovama gde se nalaze ciljne grupe. SPOS će odštampati još 10000 flajera koje će deliti na određenim manifestacijama.  Pčelari pojedinci – članovi SPOS-a moći će da naruče ove materijale u potrebnoj količini za svoje marketinške akcije po vrlo povoljnim cenama. Cena plakata biće samo 6,608 dinara, a flajera 2,95 dinara. Materijali će biti dostavljeni na kućnu adresu pčelara člana SPOS-a koji ih je naručio, a poštarinu će snositi SPOS za sve narudžbine veće od 300 primeraka. Naravno, radi uštede, preporučujemo da veći broj pčelara naruči materijale na jednu adresu. Preporučujemo postavljanje što većeg broja plakata na mesta odakle se ne mogu skinuti (izlozi, prozori…).

2) Izradiće se plakat veličine B2 koji će promovisati upotrebu meda i drugih pčelinjih proizvoda povodom Božića. Plakat će biti distribuiran krajem novembra i početkom decembra. Plakat će pratiti i flajer veličine B5 na dve strane na istu temu, s tim što će sa jedne strane biti plakat u manjoj veličini, a sa druge niz informacija kako koristiti med za Božić po narodnim i verskim običajima. Na plakatu će se nalaziti i poziv da se kupuje isključivo med iz Srbije, jer je on najvredniji za zdravlje ("Kupujte med poreklom iz Srbije, on je najbolji za vaše zdravlje!")  i da se kupuje od pčelara članova SPOS-a. Pokušaćemo da dobijemo saglasnost Ministarstva trgovine da nam pomognu i da stavimo i njihov slogan: "Kupujmo domaće". Svakom članu SPOS-a sledovaće jedan plakat i jedan flajer, ali ne na ličnu adresu, već će se distribuirati društvima pčelara, kako bi društva organizovala akcije od šireg značaja i lepljenje plakata i flajera u broju članova SPOS-a na nekim skupovima. SPOS će odštampati još 10000 flajera koje će deliti na određenim manifestacijama.  Pčelari pojedinci – članovi SPOS-a moći će da naruče ove materijale u potrebnoj količini za svoje marketinške akcije po vrlo povoljnim cenama. Cena plakata biće samo 6,608 dinara, a flajera 2,95 dinara. Materijali će biti dostavljeni na kućnu adresu pčelara člana SPOS-a koji ih je naručio, a poštarinu će snositi SPOS za sve narudžbine veće od 300 primeraka. Naravno, radi uštede, preporučujemo da veći broj pčelara naruči materijale na jednu adresu.

3) Uz prethodni plakat i flajere koji bi se delili pre Nove Godine, SPOS će odštampati i čestitke potencijalnim potrošačima za Novu Godinu (20×10 cm) i svaki član SPOS-a dobiće po deset komada. Moći će da se naruči i veći broj, po ceni od 0,96 dinara po komadu. Preporučujemo da se čestitke uručuju svim starim i potencijalnim kupcima, a naročito onima koji imaju para da kupuju med (banke, pošte, organi državne uprave, zdravstvene ustanove…). Uz čestitku bi se delili i flajeri za borbu protiv gripa i upotrebu meda i drugih pčelinjih proizvoda oko Božića. Moramo da ukažemo pažnju našim kupcima i da ih podsetimo da postojimo. U eri raznih prehrambenih proizvoda, oni su to potpuno zaboravili.

4) Doneta je odluka o izradi DVD-a o nutritivnim i lekovitim vrednostima meda. SPOS bi platio njegovu izradu, a umnožavanje DVD-a bilo bi u tiražu koliko bude trebao pčelarima, tj. koliko pčelari budu naručili. Preporuka je da se besplatno deli jedan DVD uz svaki prodati kilogram meda, ali i da se poklanja potencijalnim i starim kupcima. DVD bi sadržavao sve što je važno. Akcenat bi se bacio na 100% proverene pozitivne efekte meda, pre svega, i svaki efekat bi bio potkrepljen čvrstim dokazima. Film će trajati od 60-80 minuta. Scenario će besplatno uraditi predsednik SPOS-a zajedno sa svim ostalim dobrovoljcima koji imaju šta da kažu (svima će se SPOS zahvaliti u odjavnoj špici). Na DVD-u niko neće biti reklamiran, niti će iko biti intervjuisan kome bi to moglo predstavljati reklamu. Na DVD-u će se emitovati samo slike pčelinjih proizvoda, snimci i slajdovi, a tekst će čitati profesionalni spiker. Cena jednog DVD-a verovatno neće preći 30 dinara (samo za umnožavanje, troškove izrade snosi SPOS).

5) Napraviće se brošura u veličini časopisa Pčelar koja se može čitati sa obe strane. Sa jedne strane biće posvećena ulozi ishrane pčelinjim proizvodima u dečjem uzrastu, a sa druge strane u ishrani sportista i bildera. Dobro je poznat višegodišnji trend sve većeg bavljenja dece i mladih sportom, koji vremenom sve više postaje nužda, ali i preporuka lekara radi održavanja dobrog zdravstvenog stanja, zbog života bez fizičke aktivnosti koji polako, ali sigurno, stiže i u Srbiju. Brošura bi sadržala veliki broj informacija iskazanih na krajnje popularan i zanimljiv način, sa mnogim informacijama trajne vrednosti koje bi uticale na potrošače da ih čuvaju (nutritivne tabele, tabele vežbanja i slično). Obuhvatiće se svi faktori zdravog i normalnog rasta i razvoja mladog organizma. Svaki član SPOS-a dobiće jednu brošuru za svoju biblioteku, a moći će da naruči potreban broj primeraka za svoje marketinške akcije. SPOS će snositi troškove izrade brošure, a pčelari će plaćati samo štampu (nešto ispod 27 dinara po primerku).

6) Moramo da mislimo i na promociju SPOS-a, pa će SPOS odštampati 20.000 flajera veličine B5, dva primerka po članu SPOS-a, i poslati besplatno društvima da podele sadašnjim i potencijalnim članovima. Svako društvo će, znači, dobiti duplo više flajera nego što je ove godine imalo članova. Flajer će sadržati sve ono što će pčelari članovi SPOS-a dobiti ako se učlane u SPOS u 2009. godini.

Pošto su sve marketinške aktivnosti usmerene ka kupovini meda od članova SPOS-a, svi članovi SPOS-a u 2009. godini dobiće identifikacioni dokument koji će ih pred kupcima legitimisati kao članove SPOS-a. Uplata članarine biće omogućena već od oktobra ove godine, kako bi tajming bio optimalan za marketinške aktivnosti koje kreću od novembra 2008. godine.

Naredne godine ćemo pokrenuti više marketinških akcija vezanih za značajne datume (Svetski dan zdravlja – 7. april, Svetski dan zdrave hrane – 16. oktobar, Svetski dan borbe protiv pušenja – 31. maj, Svetski dan borbe protiv side – 1. decembar, Svetski dan zaštite životne sredine – 5. april, svetski dan borbe protiv bolesti zavisnosti – 26. jun). Marketinške aktivnosti biće prilagođene mogućem obimu upliva meda u rešavanje nekih od tih problema, pa će se nalaziti u rasponu od medijske promocije sa konferencijama za štampu, do izdavanja brošura i flajera. Biće pokriveni i drugi načini promocije potrošnje meda. Glavni cilj avih akcija biće STALNA prisutnost u javnosti, kroz medije i direktnim kontaktima. Da narod sazna da su pčelari "opet" među nama!

Jedna od glavnih aktivnosti verovatno će biti i objava Trećeg svetskog (pčelarskog) rata celom svetu, gde ćemo svet obavestiti da je naš med najbolji i najskuplji, u najužem smislu ove sintagme. Ovaj "rat" biće propraćen brojnim aktivnostima koje će kulminirati prezentacijom srpskog pčelarstva, srpskog meda i srpske pčelarske privrede na Kongresu Apimondije u Francuskoj krajem 2009. godine.

Dr med. Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE