SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PROTEST PČELARA U KITZINGENU ZBOG GMO SEMENA KUKURUZADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.718

Nemački pčelari su zapaženim simboličnim načinom protestvovali protiv uvođenja GMO semena kukuruza u Nemačkoj.

Oni su pustili 1.000 balona u vazduh, rekavši da oni predstavljaju genetski modifikovano seme, a onda su poručili nemačkoj javnosti: Uhvatite ga sada ako možete!

Ovime su hteli da ukažu na totalnu nepredvidljivost posledica od uvođenja genetski modifikovanih biljaka u proizvodnju. Takođe su pozvali nadležne da zabrane GMO seme. Glavna poruka je bila da politika više ne može ignorisati građane.

Glavni problem u pčelarstvu je što se med sa polenom genetski modifikovanog bilja ne sme prodavati, a analize da bi se utvrdilo njegovo prisustvo su, uz svu tu muku, još i papreno skupe.

Ludwig i Manfred Huber, dva hobi pčelara u Nemačkoj, odlučila su da ove godine neće prodavati med. Razlog njihove odluke je polje GMO kukuruza koje se nalazi u području njihovih pčelinjaka.
Jer, u maju je sud u Augsburgu odlučio da med u kojem postoje tragovi polena kukuruza sa genom PON 810, nije za prodaju!
To se može dogoditi ako je polje sa takvim kukuruzom udaljeno od pčelinjaka oko 3 km.
Zbog blizine takvog polja njihovim pčelinjacima, ova dva pčelara su odlučila da ne mogu biti sigurni ima li tog polena u njihovom medu ili nema. Da bi to tačno znali, moraju med dati na preskupu analizu!
Zato su odlučili da ne žele prodavati taj med sa jednom nogom u zatvoru!
Da li nas i to čeka, pitasmo se čitajući ovu vest?
 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien