SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PUNA INFORMACIJA O AVIONSKOM TRETIRANJU PROTIV KRPELJADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.572

Već smo javili da se ovih dana u nekim opštinama u Srbiji vrši tretiranje protiv krpelja. Danas smo kontaktirali nadležno ministarstvo i prenosimo vam kompletnu informaciju.

Naime, nalog za avionsko tretiranje protiv krpelja, nakon majskog tretiranja sa zemlje koje nije bilo dovoljno uspešno, izdalo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine Republike Srbije. Razlog je što se pokazalo da je ove godine svaki treći krpelj nosilac uzročnika lajmske bolesti. Ovo je prvi put da je Ministarstvo preduzelo ambicioznije korake na planu sprečavanja širenja ove teške bolesti.

Danas sam razgovarao sa savetnikom u Ministarstvu, gospodinom Slobodanom Zlatkovićem, koji mi je pružio detaljnije informacije.

Tretman izvodi Ciklonizacija iz Novog Sada (021-6412-322, tražite Željku ili Tihomira). Pošto nisu dali obaveštenje o tretiranju shodno Zakonu (uz određivanje tačnog datuma tretiranja, a ne ovako kako su dali široki rok), dogovorio sam sa gospodinom Zlatkovićem da odmah pozove Ciklonizaciju i prenese im uputstvo da moraju poštovati Zakon. Takođe sam predložio da obaveštavanje ubuduće bude efikasnije, tako što bi Ciklonizacija posetila sajt SPOS-a, pronašla telefon predsednika društva pčelara na teritoriji gde će se tretirati, i direktno ga obavestila telefonom. Gospodin Zlatković je preuzeo na sebe obavezu da ih obavesti.

Monitoring nad sprovođenjem ovog tretmana vrši Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada. Nadležna je prof. dr Dragana Rajković (063-88-195-88). Njena asistentkinja je Aleksandra Petrović (063-589-771). Slobodno možete da ih pozovete na ove telefone kako bi dobili detaljniju informaciju za vaš kraj.

Ja sam se danas čuo sa profesorkom Rajković i dobio potvrdu da ona uvek bude prva obaveštena o lokaciji tretiranja, te da joj se pčelari slobodno mogu obratiti za informacije. Molim vas da budete ljubazni, jer ona samo vrši stručni nadzor nad efikasnočću tretmana. Saopštila mi je da će danas sa zemlje biti tretirana banja u Aranđelovcu, a iz aviona obronci Bukulje i Ub. O tome sam upravo telefonom obavestio društva u Aranđelovcu i Ubu.

Još u petak je dogovorila sa Ciklonizacijom da se tretmani iz aviona vrše isključivo kasno popodne, nakon 7 sati, kada se intenzivni let pčela uglavnom završava.

Gospodin Zlatković iz Ministarstva mi je reako da mu je asistentkinja profesorke još pre više dana saopštila da je za zaštitu pčela dovoljno zatvoriti pčele tokom tretmana i to bi bilo dovoljno. To je praktično obezbeđeno i tretiranjem kasno uveče.

Kako smo još saznali, za avionsko tretiranje predviđene su sledeće opštine u Srbiji: Svilajnac, Žagubica, Veliko Gradište, Kučevo, Požarevac, Aranđelovac i Aleksinac.

Takođe smo se dogovorili sa gospodinom  Zlatkovićem da se danas u Ministarstvo odnese zvaničan zahtev, a oni će nas na osnovu njega ubuduće redovno obaveštavati o svim tretmanima protiv krpelja i komaraca na celoj teritoriji Srbije, bez obzira da li će se tretmani sprovoditi sa zemlje ili iz aviona. Mi smo preuzeli obavezu da o tome obaveštavamo društva pčelara.

 I naravno, da ne zaboravim, sve što smo javili u prethodnoj vesti, a ovde nije navedeno, potpuno je tačno.

Dr med. Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE