SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

IZMENA ZAKONA O BEZBEDNOSTI HRANEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.873

Ministarstvo poljoprivrede priprema izmene i dopune sadašnjeg Zakona o bezbednosti hrane, koje će doprineti boljoj kontroli ispravnosti i kvaliteta namirnica.

Novi pravilnici će, prema najavama, već krajem maja biti predočeni javnosti, a pred poslanicima će se naći na jesen. Prema rečima Danila Golubovića, državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede, važeći Zakon o bezbednosti hrane nije u svim segmentima usaglašen sa regulativom Evropske unije i ima brojne manjkavosti. ”Izmenama i dopunama biće obuhvaćeno funkcionisanje nadležnih organa, odnosno inspekcija”, kaže Golubović. Prema njegovim rečima, doći će do jasnog razdvajanja nadležnosti i poslova, odnosno, znaće se tačno koja služba šta kontroliše. Uspostaviće se bolja saradnja inspekcijskih organa Ministarstva zdravlja i Ministarstva poljoprivrede. Pojedini pravilnici važećeg Zakona o bezbednosti hrane, kako tvrdi Golubović, nisu usaglašeni ni jedni sa drugima, a ni sa praksom u Evropi. ”Građani znaju za slučaj sa dozvoljenom količinom aflatoksina u mleku, takvih primera ima još”, objašnjava državni sekretar i dodaje da zakon treba usaglasiti sa još pet sistemskih zakona, kako ne bi ponovo došlo do problema, kao što je bio nedavni sa mlekom. Smanjenje birokratije za proizvođače, još jedna je od bitnih izmena postojećeg zakona. Prema Golubovićevim rečima, moramo imati takozvanu bolju proizvo- đačku praksu hrane. ”Ali, da bi proizvođači bili svesni i savesni, naročito kada je bezbednost hrane u pitanju, moraju imati jasan zakonski okvir. Na njima jeste najveća odgovornost, ali će kontrole i kazne za nepoštovanje pravila biti rigoroznije”, zaključio je Golubović. Pre nego što izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane, budu predočene javnosti na raspravu, Ministarstvo poljoprivrede će dokument prevesti na engleski jezik i dati Evropskoj komisiji na proveru. (Novosti)
 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien