SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DOBAR PRIMER SARADNJEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.480

Uništavanje komaraca iz vazduha ili sa zemlje i uništavanje krpelja ne mora da bude pogubno za pčele – pčelare, ako se Društvo pčelara malo aktivira. Ovih dana se i na teritoriji opštine Sremski Karlovci sprovode mere uništavanja komaraca i krpelja, ali nije stradalo nijedno društvo pčela.

Jednostavno, stupili smo u kontakt sa ljudima koji se bave tim poslom i uspostavili veoma dobar odnos i saradnju. U obostrano korektnom razgovoru objasnili smo zašto su nam potrebne pčele u vreme cvetanja voća i dogovorili da nas obaveste kada počnu pripremanje tretiranja. Ponudili smo im vođenje po ataru jer mi najbolje znamo gde ima stajaće vode pogodne za razvoj komaraca.  Konkretno, 27. 4. uveče je naš predstavnik sedeo u vozilu sa topom za zadimljavanje sa zemlje i vodio ga po letnjim putevima kroz atar uz Dunav radi uništavanja odraslih komaraca. Top je kratkotrajno bio isključivan na 50 metara od košnica i ponovo stavljan u pogon 50 metara nakon prolaska pored košnica. Po obavljenom tretmanu vratili smo se da proverimo da li je nastala neka šteta po pčele i na obostrano zadovoljstvo ustanovili da nije. Sutradan je ponovo izvršena provera i sve je bilo u redu, bez mrtvih pčela ispred košnica.

Izmenjali smo brojeve mobilnih telefona i nadamo se da će nas u budućnosti blagovremeno obaveštavati o predviđenim radnjama kao i da će buduća saradnja biti na obostrano zadovoljstvo.

Na žalost uz sve dosadašnje napore nismo uspeli da uspostavimo nikakvu saradnju sa mesnim voćarima – plantažerima koji breskve, kajsije i jabuke prskaju bezbroj puta, usred bela dana, tokom sezone, bez obzira što u blizini voćnjaka ima nekoliko stacionarnih pčelinjaka koji redovno ostaju bez izletnica.

 

Aleksandar Bikar, Sremski Karlovci

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien