SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVI PROGRAM MERA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE UŠAO U PROCEDURU?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.087

Na poslednjem sastanku delegacije SPOS-a u Upravi za veterinu veoma argumentovano je razgovarano o Nacrtu Pravilnika o programu mera zdravstvene zaštite životinja, po kome je predloženo uvođenje brojnih nepotrebnih pregleda pčela, suprotno veterinarskoj nauci, što će srpski med zbog podizanja proizvodne cene učiniti nekonkurentnim na inostranom tržištu. Koordinatorka Uprave za veterinu gospođa Zorica Novaković obećala nam je tada da će Uprava razmotriti naše primedbe, i da će nam konačni nacrt poslati na uvid pre objavljivanja. Jutros na sajtu Ministarstva nalazimo vest da je Nacrt još 28. marta poslat na usaglašavanje u pravnu službu Ministarstva, i da će nakon toga biti objavljen, što je suprotno datom nam obećanju, jer nas do danas o tome niko nije obavestio.

SPOS je odmah jutros reagovao i poslao dopis Ministarstvu, jer ne razumemo način postupanja, pošto SPOS nijednog trenutka nije predlagao bilo šta što je u suprotnosti sa već utvrđenom praksom mnogih zemalja sličnih našoj.

Naime, veterinarska nauka još uvek nije pronašla pouzdan način za kvantifikaciju jačine napada nozemoze i varoe, a uzročnika ove dve bolesti ima u praktično svakoj košnici na planeti. Tako da je pronalaženje uzročnika na pregledu apsolutno nevažno, i ne predstavlja nikakvu novost, jer svaki pčelar i veterinar znaju da će se ti uzročnici pronaći u pregledu, ako je pregled obavljen valjano, te da zato pregled nema ni svrhe vršiti. Uz to, po našem zakonu, ne može se hrana životinjskog porekla staviti u promet, ako potiče od bolesnih životinja, te formalno pravno, nijedan kilogram meda iz Srbije više neće moći da se stavi u promet, ako se u košnici utvrdi prisustvo nozemoze i varoe. Ako se ne utvrdi, to neće značiti da ih nema, već da je pregled neadekvatno izvršen. Ovaj Gordijev čvor Evropa je davno razrešila ukidanjem pregleda na ove dve bolesti, ali ovih dana država Srbija želi da vrati ove preglede.

Evo šta piše na sajtu Ministarstva, a SPOS nastavlja dalje sa insistiranjem da se ovaj propust ispravi, jer drugačije jednostavno ne može biti, ili više neće biti ni proizvodnje ni prodaje meda:

 

Правилник о програму мера здравствене заштите животиња за 2013. годину

Нацрт Правилника о Програму мера здравствене заштите животиња у Републици Србији предат је 28. марта 2013. године правној служби Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије ради формално-правног усаглашавања и прослеђивања Секретаријату за законодавство.

По добијању сагласности Правилник ће бити дат на објаву Службеном гласнику РС о чему ће ветеринарска јавност бити благовремено обавештена.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien