SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SASTANAK IZVRŠNOG ODBORA SPOS-a ZAKAZAN ZA 13. APRILDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.885

Sastanak Izvršnog odbora SPOS-a zakazan je za 13. april 2013. godine. Poslednji potezi državne administracije koji su u potpunoj suprotnosti sa evropskom praksom, ali i samim mogućnostima državne administracije Srbije i njenih građana, doveli su pčelarstvo u bezizlazan položaj. IO SPOS-a razmotriće sve pristigle predloge rešenja problema, sve do sveopštih istovremenih uličnih protesta u svim gradovima Srbije, ako za tim bude bilo potrebe, i ako država i dalje nastavi da u Srbiji uvodi propise koji su nesprovodivi, i koji blokiraju proizvodnju i plasman meda naših pčelara.

Ovde pre svega mislimo na terenski praktično nesprovodivu proceduru selidbe pčela, i program mera zdravstvene zaštite pčela, jer se pokušava uvesti Program koji nije usklađen sa savremenim naučnim saznanjima, niti sa evropskom praksom.

Ironično je da se sve to događa upravo u trenutku kada Vlada Srbije ulaže silne napore da zaposli što više ljudi, i obezbedi što veći izvoz i devizni priliv, a za to vreme njena administracija uvodi nesprovodive propise, i odbija ljude od bavljenja pčelarstvom, koje danas predstavlja najbrži način samozapošljavanja. Da ne govorimo da se ovim merama srpski med čini apsolutno nekonkurentnim na inostranom tržištu, jer mu se drastično podiže proizvodna cena, a ona je i tako na granici rentabilnosti, zbog strašnog poskupljenja brojnih inputa.

SPOS će se obratiti najvišim državnim organima i detaljno izložiti šta se dešava, i konkretno i otvoreno pitati da li je cilj države da razvija pčelarstvo ili je cilj nešto drugo? Mi se ITEKAKO slažemo da se mora uvesti red, ali propisima koji su sprovodivi na terenu, i usklađeni sa mogućnostima državne administracije, ništa ni manje ni više od toga. SPOS će najpre tražiti HITAN zajednički sastanak svih državnih službenika koji su učestvovali u izradi ovakvih propisa, kako bi se nakon razložnih razgovora hitno doneli novi, koji će biti sprovodivi i racionalni, te da pčelarstvo nesmetano nastavi da se razvija.

Smatramo da su i država Srbija i SPOS na istom zadatku, da je do ovih nesporazuma došlo zbog nerazumevanja terenskih problema pčelara, te da moramo zajednički učiniti sve kako bi pčelarstvo nastavilo svoj razvoj, a propisi poboljšali njegov razvojni put, a ne blokirali.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien