SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

U SAD-u PČELE I DALJE UMIRUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.584

Mnogi su se u SAD-u nadali da CCD mora biti kratkog daha, kao što su i ranija masovna uginuća pčela u toj državi to bila tokom proteklih stotinak godina, i da će se zdravlje pčela vratiti u normalu u 2008. godini, ali se ispostavilo da se to nije desilo, već naprotiv, uginuća se nastavljaju nesmanjenom žestinom.

Kao što smo već izvestili juče, uz 31% gubitaka prošle zime, stradanja su ove godine još veća, čak 36%.

Međutim, došlo je do izvesnih promena u rasporedu najmasovnijih uginuća. Prošle godine su najuveća uginuća bila na istočnoj obali SAD-a, pre svega na Floridi, gde ima mnogo pčelara. Na tom prostoru uginuća su bila dramatična i u 2006. i u 2007. godini.

Ove 2008. godine, stvari su krenule na zapad. Naime, problem se uglavnom seli ka zapadnoj obali SAD-a gde su protekle zime pčelari izgubili na hiljade pčelinjih zajednica.

Čini se da se sve dogodilo tokom perioda oprašivanja badema u Kaliforniji, jer je većina košnica nakon toga vraćena prazna kod pčelara.

Kako kaže Jerry Hayes, šef pčelarskog inspektorata države Florida, pčele je "napalo" nešto što je misteriozno, ali konzistentno.

Pošto se dešava to što se dešava. a pre svega proizvođači badema daju basnoslovne sume novca po košnici (već i preko 125 dolara) samo da im pčelari dođu sa pčelama, meksički pčelari su peticijom zatražili dozvolu od SAD-a da dovezu svoje pčele na oprašivanje. Kako stvari stoje, vrlo je verovatno da će se to i dogoditi, jer je pčelinji fond u SAD-u spao na najniži nivo u novijoj istoriji. Zanimljivo je da su cene meda već neko vreme blago povećane, ali dovoljno da pčelari sa Floride razmišljaju da više ne sele u Kaliforniju, i pored lepih nadoknada, jer put u jednom pravcu košta 9.000 dolara, i kad bi na tome uštedeli i malu razliku dobili na ceni meda, ne samo da im se ne bi isplatilo da sele, već bi imali i koristi od ostanka, jer bi im pčele bile mnogo otpornije na bolesti i druge faktore jer ne bi podnosile veliki stres koji sa sobom nosi tako duga selidba i ne bi konzumirale samo jednu vrstu polena – polena od badema. Zato se sve više čini mogućim da će meksički pčelari brzo stići u Kaliforniju!

Sa druge strane, takav potez može u SAD da unese nove sojeve bolesti koje bi pčelarstvo definitivno dokrajčile.

Već je izračunato i nešto što stoji nad glavama svih Amerikanaca, a to je neverovatan podatak da će SAD 2015. godine morati da uvezu čak 40% potrebnog povrća. To je samo jedan od signala koji je uticao da se veliki novac uloži u istraživanja zašto pčele uginjavaju. Na žalost, za sada nema decidnih rezultata.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE