SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PRECIZNIJA INFORMACIJA O LOKACIJI IZDAVANJA HID BROJADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.942

Sinoć smo na sajtu SPOS-a objavili nove informacije dobijene na jučerašnjem sastanku u Upravi za veterinu (

OVDE

). Iz njih su proistekla dva problema, oko kojih smo upravo kontaktirali Upravu za veterinu, i dobili sledeće informacije.

Kontaktirali smo gospodina Zorana Ivanovića (rukovodilac Grupe za obeležavanje i sledljivost životinja), oko sledeća dva problema.

1) Prema uputstvu dobijenom juče u Upravi za veterinu, HID broj se vadi u mestu registracije poljoprivrednog gazdinstva, a ID broj stajališta pčelinjaka će se dobijati od teritorijalno nadležne veterinarske stanice. Mnogi pčelari su već dobili HID od teritorijalno nadležne veterinarske stanice, jer su takva uputstva do sada dobijana i na terenu od veterinara, te se pitaju da li to može da stvori neki problem, te da zbog toga ne mogu dobiti subvencije. Odgovor gospodina Zorana je sledeći: Svi pčelari koji su do sada dobili HID broj van mesta registracije poljoprivrednog gazdinstva, u mestu lokacije pčelinjaka (čak i u drugim opštinama u odnosu na mesto stanovanja i registracije poljoprivrednog gazdinstva) neće imati nikakav problem po pitanju dobijanja subvencija u 2013. godini. Svi pčelari koji još to nisu učinili, neka HID broj vade u mestu registracije poljoprivrednog gazdinstva.

2) Drugi problem je dobijanje pisane saglasnosti od vlasnika parcela gde će se seliti pčele tokom godine, o tome da je saglasan da pčelar doseli pčele na njegovo imanje. Rečeno nam je da više neće moći da se dobije transportno uverenje bez takve pisane saglasnosti (više o tome OVDE). U današnjem razgovoru to je potvrđeno, jer Uprava za veterinu ne može da pošalje uputstvo veterinarima na terenu koje je suprotno zakonskim propisima. Znači, svaki pčelar treba još sada da dobro razmisli, pronađe lokacije za selidbe tokom godine, i počne da se priprema, obezbeđujući saglasnost vlasnika zemljišta. SPOS će u narednim danima poslati Upravi za veterinu neka dodatna pitanja oko ovog problema, pa ćemo vas i o tome obavestiti.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien