SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KREĆE IZDAVANJE UVERENJA O ZDRAVSTVENOM STANJU PČELADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.555

Kao što je poznato, pre nekoliko dana je obustavljeno izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju pčela (dokument neophodan za dobijanje podsticaja po košnici u visini od 500 dinara), zato što je iz Uprave za veterinu poslat dopis veterinarskim inspektorima i veterinarima, koji je sadržao novo tumačenje Uprave, uz pozivanje na član 93 Zakona o veterinarstvu.

Po tom članu Zakona, Uverenje se izdaje nakon sprovođenja preventivnih mera i dijagnostičkih ispitivanja (dijagnostička ispitivanja se sprovode u veterinarskim specijalističkim institutima, po regionalnoj nadležnosti).

Takvo tumačenje je suprotno prethodnom dogovoru u Upravi za veterinu, ali Uprava sada čvrsto tumači navedeni član Zakona na ovaj način, i zabranjuje izdavanje ili overu fotokopija uverenja, ako nije sprovedeno dijagnostičko ispitivanje.

IO SPOS-a je 27. jula zasedao i doneo odluku da se hitno organizuju novi pregovori i ponovo iznese naš čvrst stav, da ne vidimo nijedan jedini razlog zašto bi veterinarski propisi u Srbiji bili strožiji nego u EU, koja je i naš glavni kupac meda, i do sada nije imala nikakve primedbe na kvalitet.

Već 28. jula, predsednik SPOS-a sastao se sa gospodinom Zoranom Marinkovićem, rukovodiocem Grupe veterinarske inspekcije za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja. Na tom sastanku je pokušano da se nađe prelazno rešenje, koje bi omogućilo nesmetano podnošenje zahteva za podsticaje, a kasnije će se novim detaljnijim pregovorima, u saradnji sa Veterinarskom komorom, doći do konačnog rešenja, a naš je predlog bio da to rešenje odmah bude sveobuhvatno i da se nađe u programu mera za narednu i naredne godine, a ne da se menja svake godine bez vidljivog razloga, kao što je u prethodnom periodu često bio slučaj, pa i ove godine, nakon čega su usledili maratonski pregovori SPOS-a i Uprave za veterinu, jer je po prvobitom predlogu, po košnici samo za veterinarske preglede trebalo dati skoro 3000 dinara. Pregovori su završeni uspešno, ali se novim tumačenjem Zakona sve promenilo.

Gospodin Marinković je objasnio novo tumačenje Zakona o veterinarstvu, koje se na aprilskim pregovorima uopšte nije spominjalo, i rekao je da će u narednom periodu morati da se vrše dijagnostička ispitivanja, a da je Uprava spremna na razuman i na terenu primenljiv dogovor. Taj dogovor uslediće u narednom periodu, nakon uključenja Veterinarske komore, na zahtev SPOS-a, jer svaki dogovor koji ne uključuje jednu od navedene tri strane (Uprava za veterinu, Veterinarska komora i SPOS), bio bi osuđen na propast na terenu.

Međutim, postignut je preliminarni dogovor o modelu rešavanja problema izdavanja Uverenja o zdravstvenom stanju pčela radi obezbeđenja dokumentacije za dobijanje podsticaja. Glavna primedba Uprave za veterinu bila je ta što pčelari nisu ispunili svoju obavezu, i već u maju, nakon izlaska Programa mera, sproveli potrebne mere i tada dobili Uverenje o zdravstvenom stanju pčela (to je bilo moguće uraditi i po starom prošlogodišnjem programu mera i po njemu dobiti uverenje o zdravstvenom stanju). Tada bi se to dogodilo bez problema. Međutim, i da je tako urađeno, sada inspektori ne bi mogli da overe takvo Uverenje, pošto, po novom tumačenju, nisu izvršeni dijagnostički pregledi u veterinarskim institutima.

Predsednik SPOS-a je otvoreno izneo kompletnu problematiku, naglasivši da finansijski momenat uopšte nije za potcenjivanje, jer je tumačenja na terenu bilo različitih, pa se često događalo da je od pčelara traženo da plate raznorazne preglede u sumi koja daleko prevazilazi 500 dinara podsticaja po košnici. Takođe je ukazao na brojna različita tumačenja na terenu, i insistirao na tome da se jasno i precizno u jednom dopisu inspektorima i stanicama, sve podrobno objasni, kako bi se isključila mogućnost višestrukih tumačenja, i sledstvenog haosa koji već par meseci unazad imamo na terenu.

Gospodin Marinković je apsolutno uvažio ove argumente, i saglasio se da se rešenje mora naći. Dogovoreno je da Uprava za veterinu pošalje dopis veterinarskim stanicama, koji podrazumeva izdavanje Uverenja bez dijagnostičkih ispitivanja, sa rokom važenja do kraja avgusta, kako bi se pravovremeno podneli zahtevi za subvencije, bez dodatnih izdataka za pčelare za dijagnostička ispitivanja. A o kasnijem periodu tek će uslediti razgovori, kako je i rečeno. Veoma je važno da je gospodin Marinković apsolutno spreman na operativan dogovor, koji će, nakon avgusta, biti primenljiv u praksi, a da ne bude ni na čiju štetu.

Ceo dogovor je trebala da potvrdi i odobri direktorka Uprave za veterinu, koja je to i uradila 31. jula 2013. godine, a dopis je odmah tog dana i poslat veterinarskim inspektorima i veterinarskim stanicama, te bukvalno odmah danas može da krene izdavanje uverenja o zdravstvenom stanju.

Obaveza veterinara je da obave pregled 10% pčelinjih društava, bez slanja uzoraka na dijagnostičko ispitivanje, sem ako postoji opravdana sumnja na zaraznu bolest. Pregled predstavlja utvrđivanje trenutnog zdravstvenog stanja pčelinjih društava na gazdinstvu. Pregled prati i popunjavanje ček liste koja se popunjava u dva primerka, od čega jedan ostaje pčelaru (ček listu možete preuzeti OVDE).

Inače, ovo je i prvi dokument Uprave za veterinu u kome se spominje pčelarski savez, jer se navodi da se pregled 10% pčelinjih društava plaća po ceni koju dogovore predstavnici veterinarske komore i pčelarskog saveza. SPOS je već danas obavio prvi razgovor sa Veterinarskom komorom, i očekuje se usklađivanje cene u narednih par dana, a uskoro i sastanak u Upravi za veterinu oko dogovora za dalji period. Jer, SPOS ima primedbu na visinu cena u preporučenom cenovniku Veterinarske komore, i očekuje razuman odgovor druge strane na svoj predlog koji će dostaviti sutra. Verujemo da se sve može uraditi samo dogovorom, inače će ceo sistem propasti pre nego je i formiran, ako ne bude razložnih stavova sve tri navedene strane. SPOS je spreman na sve oblike borbe, samo da pčelarstvo ne bude uništeno visokim dažbinama za veterinarske usluge, koje često prevazilaze kompletnu dobit od pčelarstva, koja je u ovako lošim godinama za pčelarstvo, i tako spala na niske grane. IO SPOS-a doneo je odluku da se sve mere borbe sprovedu, ali tek ako zaista za time bude bilo potrebe nakon pregovora. Iskreno se nadamo da će se do dogovora doći, u skladu sa evropskim vrednostima. Već imamo odgovarajuće naznake da će se postići razuman dogovor, na korist svih strana, a bez štete po bilo koga.

Kompletan dopis koji je danas poslat veterinarskim inspektorima i veterinarskim stanicama, možete preuzeti OVDE.

Zahvaljujemo se gospodinu Zoranu Marinkoviću i direktorki Uprave za veterinu gospođi Zorici Novaković na razumevanju, a istome se nadamo i u nastavku pregovora.

Sada je neophodno da se pčelari odmah obrate svojim veterinarskim stanicama i završe proceduru izdavanja Uverenja o zdravstvenom stanju pčela.

Još jednom pozivamo pčelare da pažljivo prate sve informacije koje im SPOS daje putem časopisa Pčelar, naročito da dobro upamte svaku reč ispisanu na prvih 18 strana knjige PROPISI U PČELARSTVU sa komentarima, kako bi u svakom momentu znali koja su njihova prava i kako da ih ostvare. Kao što se vidi, ako se sve radi pravovremeno, problema ne može biti. Ovako, ogromna većina pčelara nije vadila Uverenje o zdravstvenom stanju, a da jeste, overila bi ga već prvih dana overavanja od strane inspektora, kada ovakvog tumačenja Uprave nije bilo, i davno bi poslali validnu dokumentaciju Upravi za agrarna plaćanja u Šapcu, kojoj se podnose zahtevi za podsticaje (OVDE). Izuzetnon je važno poznavati sve propise i svoja prava i obaveze, jer samo onda ne možete imati nikakvih problema sa zakonom. SPOS-u ostaje da se bori protiv višedecenijskih propusta u pisanju naših zakona, kojima pčelarstvo nije izdvajano od ostatka poljoprivrede, pa smo danas obavezni da plaćamo razne stvari koje ni sa logikom ni sa strukom nemaju mnogo dodirnih tačaka (recimo, dezinfekciju vozila za selidbu, iako pčele vozilo ni ne dodiruju, itd…). Ali, rešili smo mnoge probleme do sada, rešićemo i preostale. Neophodno je samo naše jedinstvo, a ne padanje na provokacije nedobronamernih. Ovih dana smo čak mogli da čujemo od jednog predsednika društva iz Banata, kako podsticaja nema za pčelare Vojvodine, već samo za pčelare centralne Srbije, što smatramo direktnom provokacijom i namernim izazivanjem zabune i mržnje, te će biti pozvan na odgovornost pred Sudom časti SPOS-a. Nema ni svrhe spominjati da je to apsolutna izmišljotina! Ali, to najbolje govori koliko je važno da budemo dobro informisani, da biramo najodgovornije među nama da nas vode, a ne da nas zavađuju i prave probleme. Jer, jedinstvo mora biti naš IMPERATIV ako mislimo da opstanemo u ovom suludom vremenu čuda.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien