SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

INFORMACIJA IZ UPRAVE ZA AGRARNA PLAĆANJA O PODSTICAJIMA PO KOŠNICIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.703

Danas je predsednik SPOS-a kontaktirao Upravu za agrarna plaćanja i dobili smo sledeću informaciju, što se tiče Izvoda iz evidencije o registraciji pčelinjaka i pčelinjih društava na gazdinstvu iz Centralne baze podataka o obeležavanju životinja.

U Upravi za agrarna plaćanja kažu da oni formalno pravno ne mogu da prihvate Potvrdu (koja se sada jedino može tehnički dobiti iz Baze), već samo Izvod. Jedino ako se Pravilnik o podsticajima bude promenio.

Prema tome, slanje zahteva za podsticaje po košnici pčela bez Izvoda (koji ne postoji) je pravno neispravno, i ne može se prihvatiti. Ali, to ne znači da će Zahtev samim tim biti odbijen, već će Uprava za agrarna plaćanja obavestiti pčelara da dopuni dokumentaciju spornim Izvodom.

Inače, Pravilnik o načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu po košnici pčela objavljen je u Službenom glasniku RS još 10. jula 2013. godine, a danas je 1. avgust, što znači da su već prošla cela 22 dana, a Izvoda još nema (potvrđeno danas pozivanjem regionalne kancelarije veterinarske inspekcije u Nišu, koja je potvrdila da aplikacije još uvek nema).

Izvršni odbor SPOS-a razmatrao je 27. jula na svojoj sednici ovaj problem, i doneo odluku da se uputi zahtev Ministarstvu i Vladi Srbije za izmenu ovog Pravilnika, radi produženja roka, pošto pčelari nisu krivi što Izvoda nema ni nakon 22 dana od izlaženja Pravilnika koji zahteva dostavljanje nepostojećeg dokumenta, te im je na taj način rok za podnošenje Zahteva za podsticaje drastično smanjen, a pored toga, izloženi su nepotrebnim troškovima višestrukog odlaska do veterinara, koji je često udaljen od njihovog mesta prebivališta i više desetina kilometara. Takođe, lako je obavestiti pčelare koji imaju pristup internetu, o datumu aktiviranja aplikacije za izdavanje Izvoda, ali je problem što je takvih pčelara malo, te ako se Pravilnik ne izmeni i ne produži rok za podnošenje Zahteva, dovešće se u pitanje ravnopravnost pčelara u odnosu na druge poljoprivrednike koji ovakvih problema nisu imali. A svaka neravnopravnost je protivustavna.

Da ne govorimo o samom činu zahtevanja obrasca koji ne postoji u trenutku objavljivanja Pravilnika.

Nadamo se razumevanju države i hitnoj izmeni Pravilnika.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien