SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVOSTI IZ ŠKOLE PČELARSTVA DP BEOGRADDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.622

Druga generacija početnika u školi pčelarstva, Društva pčelara Beograd, završila je teoretski deo nastave.

Škola je krenula sa radom 10. decembra, prošle godine, sa 51 upisanim polaznikom. Većina njih nikada se, do sada, nije bavila pčelarstvom. Radi se, uglavnom, o mladim ljudima, koji su izrazili želju da im pčelarstvo postane hobi. U anketi koju smo sproveli, par polaznika je navelo da bi, kada ovladaju u dovoljnoj meri, znanjima iz pčelarstva, nastavili da se profesionalno bave pčelarstvom.

Polaznici škole pohadjali su, tokom zime i proleća, 36 časova teoretske i 10 časova praktične nastave. Sa početkom aktivne pčelarske sezone, polaznici škole dobili su mentore – iskusne pčelare i praktični deo obuke nastavili su na pčelinjacima mentora. Predavači u školi su bili, kao i prošli put, profesori i asistanti Katedre za biologiju Fakulteta veterinarske medicine, pisci pčelarske literature i iskusni i poznati predavači Društva pčelara Beograd. Nastava je potpuno besplatna, pošto su se predavači odrakli honorara u korist Društva.

Završni test je održan 25. maja, ove godine. Testu je pristupilo 36 polaznika škole, a 10 polaznika je odložilo polaganje testa za septembar. Dakle, od školovanja je odustavo 5 polaznika od 51 upisanog. Test su položili svi, a prosečna ocena je bila 4,30. Svi koji su položili test sa odličnim uspehom, nagradjeni su knjigom, a nagradu je dobio i najmladji polaznik škole, Najdan Božić, učenik 7. razreda osnovne škole. Društvo pčelara Beograd izražava zahvalnost preduzeću Evrotom i direktoru Tomi Pavliću, koji je bio sponzor nagrada za sve polaznike koji su test položili sa odličnim uspehom.

Dalju obuku polaznici škole imaju na pčelinjacima svojih mentora, gde se upoznaju sa praktičnim radom sa pčelama. Jedan od zadataka mentora je i pomoć polaznicima u formiranju sopstvenih pčelinjaka, kao i praćenje rada polaznika na njihovim pčelinjacima.

Možemo reći da je interesovanje za školu prevazišlo naša očekivanja. U protekle dve godine školu pčelarstva je pohadjalo oko 90 polaznika, a prema podacima koje Društvo pčelara Beograd raspolaže, oko 95% prošlogodišnjih polaznika aktivno se bavi pčelarstvom, a nekoliko njih ima preko 20 košnica.Već sada se javljaju zainteresovani za sledeću generaciju polaznika i to je pouzdan dokaz da je škola opravdala svoje postojanje, a da je Društvo pčelara Beograd povuklo pravi potez. Napravljen je dobar plan i program obrazovanja,  obezbedjen je kvalitetan stručni kadar, koliko nam naše male finansijske mogućnosti dozvoljavaju obezbedili smo nastavna sredstva i pomagala. Posebno nas raduje što su obe generacije polaznika bile sastavljene od, uglavnom, mladih i obrazovanih ljudi, koji, sigurno, predstavljaju pčelarsku budućnost našeg Društva.

 

Rasa Jasovic

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien