SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SPOS DOGOVORIO PODIZANJE OTKUPNE CENE MEDA NA 2 EVRADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 7.812

Već godinama pčelari Srbije imaju problema sa plasmanom meda, jer su otkupne cene meda veoma niske. Poslednjih meseci došlo je do nekih pozitivnih promena, pa su cene sa 90-110 dinara porasle do na 130-140 dinara poslednjih par meseci, što je u paritetu sa evrom bilo najviše 1,55 evra, a pojavile su se i ponude od 1,65 evra, dok se ovih dana pominje moguće blago povećanje cena bagremovog meda na 1,8 evra, jer ga nema dovoljno na tržištu.

Sa druge strane, vesti iz drugih zemalja nisu ohrabrujuće. U martu sam boravio u Sloveniji i razgovarao sa komercijalnim direktorom Medex-a o njihovim eventualnim namerama za nastup na tržište Srbije. Odgovoreno mi je nešto što me je jako začudilo, a to je da im to trenutno nije prioritet. 

I u državama u tranziciji sličnim nama stanje nije mnogo bolje, u šta se lako svi mogu uveriti preko interneta i direktnim kontaktima.

Svima nam je dobro poznat zahtev članstva da SPOS učini nešto na prodaji meda. Iako SPOS zakonski nema pravo da vrši otkup i trguje medom, na šta će verovatno imati pravo kada se usvoji novi Zakon o udruženjima građana, ipak smo se opredelili da ya sada učinimo ono što je u našoj moći. Pre svega, da problem iznesemo u javnost i imenujemo potencijalne krivce za držanje cene meda na veoma niskom nivou duži niz godina, dok svi troškovi pčelarske proizvodnje idu naviše (da pomenemo samo benzin koji je 2002. godine koštao 25 dinara, a danas čak 110, dok je cena meda tada bila 250 dinara, a danas jedva 300). Naravno, ne mislimo tu na ekonomsku krizu i slabu kupovnu moć, kao i slabo razvijenu kulturu konzumiranja meda, već pre svega mislimo na falsifikatore koji nam „ubijaju“ cenu i drže je na nivou ispod realne. Zato smo postigli dogovor sa Ministrom poljoprivrede gospodinom Slobodanom Milosavljevićem da se pokrene široka akcija provere kvaliteta meda na tržištu. On je nalog izdao (potvrđeno i pre par dana još jednom), ali za sada se državni aparat još uvek nije pokrenuo u tom smeru. Imamo obećanja da će se to dogoditi u najskorije vreme, važno je da postoji dobra volja države i da ne postoji nikakva smetnja za to.

U svrhu povećanja prodaje meda SPOS planira obimnije marketinške aktivnosti na jesen u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, ali čini i sve drugo što može da stvori ambijent u kome će, pre svih, pčelari biti ti koji moraju shvatiti da cena meda mora ići gore, a ne da dozvoljavaju sebi da se okreću jedni protiv drugih smanjujući i tako niske cene.

Zato ću na prvoj sednici Izvršnog odbora predložiti da SPOS svojevrsnom preporukom pozove pčelare da podignu maloprodajnu cenu meda na 400 dinara i da je drže na tom nivou narednih šest meseci, nakon čega ćemo se dogovoriti o daljim aktivnostima. Prvo mi moramo da cenimo svoj proizvod, da bi ga i drugi cenili.

Stavite se u ulogu potrošača. Cena meda sa 300, ovih dana počinje da se vraća na 250 dinara, u nekim gradovima pada i na 200 dinara. Pčelari nikako da shvate da se prodaja ne bi mnogo promenila kada bi cena bila 400 dinara, ali da bi zarada u najmanju ruku ostala na istom nivou. Jer, med ni sada ne kupuju oni koji nemaju para, već upravo oni koji ih imaju, i većini njih (a nama je dovoljno i kada bi takvih bilo samo 60%) ništa ne znači cena koja je veća za nekih 33% od današnje maloprodajne cene od 300 dinara. U prilog tome svedoči i jedna od poslednjih izložbi u Beogradu na Trgu NIkole Pašića gde se med prodavao upravo po ceni od 400 dinara, bez značajnijih primedbi građana i bez pada prodaje. Takođe moramo da shvatimo da to mora da nam bude minimalna cena meda! I da prvo mi prestanemo da potcenjujemo svoj proizvod ne plašeći se manje prodaje. Evo i dobrog primera.

Neću navoditi grad i imena, ali ću reći da je u vreme najveće inflacije u Srbiji med prodavan po ceni od 3-5 DEM. U to vreme je jedan pčelar u jednom gradu (gde je bio i predsednik Opštine i primao platu od 2 DEM) med prodavao po 5 DEM za kilogram. Takav paradoks je teško moguće objasniti strancima, ali je zaista tako bilo. Njegov prvi sused i rođak je med prodavao po 4 DEM. Kada je kod ovog sa skupljom cenom dolazio kupac i bunio se zašto je kod njega skuplje nego kod suseda, ovaj je mudro odgovarao: „I ja i on umemo da cenimo svoj med. Ja sam moj ocenio tako da smatram da vredi 5 DEM. A on smatra da njegov vredi 4 DEM. A vi kupite gde želite“.

Naravno, više se prodavao ovaj od 5 DEM, JER ko je u vreme kada je predsednik Opštine u Srbiji imao platu od 2 DEM, imao para da med plati 4 DEM, taj je imao i da plati 5 DEM. O tome sam želeo da govorim.

Naravno, mi smo u SPOS-u POTPUNO svesni da ova naša preporuka neće biti dovoljna da pokrene stvari sa mrtve tačke, pa smo pribegli i drugim aktivnostima, saradnji sa privrednicima iz oblasti pčelarstva kroz osnivanje grupacija SPOS-a, a u cilju ostvarenja zajedničkih interesa.

Danas je u Krnjevu kraj Velike Plane održan sastanak Grupacije pakera i distributera meda koja je nedavno oformljena pod okriljem SPOS-a. Sastanku je prisustvovala velika većina pakera i distributera meda iz Srbije. Ispred SPOS-a prisustvovao je član IO Toplica Miladinović iz Smederevske Palanke, koordinator rada ove grupacije, i moja malenkost, predsednik SPOS-a.

Razgovarano je detaljno o aktuelnoj situaciji i ukazano je na to da dešavanja sa cenom meda nisu dobra ni za koga. Onima koji možda danas misle da su profitirali, već sutra će iskrsnuti novi problemi. Tu ne mislimo toliko na otkupljivače meda, jer njihove cene vodi tržišna ekonomija za koju se naša zemlja davno odlučila i gde država ne interveniše u sličnim situacijama, koliko na pčelare koji, doduše nuždom naterani, pribegavaju raznim metodama da se izbore za svoje mesto na tržištu uglavnom obaranjem maloprodajne cene, o čemu sam maločas govorio.

Nakon dužeg i iscrpnog razgovora gde su obe strane izložile svoje argumente, postignuta je saglasnost oko toga da moramo zajedno da delujemo na prevazilaženju novonastale situacije, i to pre svega povećanjem otkupne cene meda i njenim približavanjem do sada teženom nivou od bar 2 evra, što se smatra minimalnom cenom za rentabilno pčelarenje i obezbeđivanje egzistencije porodici u većini evropskih zemalja. Naravno da je i ta cena za mnoge pčelare niska, ali u okruženju jednostavno nema veće otkupne cene, tako da je svakako veliki napredak podizanje otkupne cene sa trenutnih maksimalnih 1,65 evra na 2 evra. Ovaj dogovor se slobodno može nazvati krucijalnim za opstanak srpskog pčelarstva, jer do sada nije zabeležena nijedna godina kao što je ova, koju odlikuje veliko napuštanje bavljenja pčelarstvom od strane mnogih pčelara zbog očajne ekonomske situacije.

Da budemo precizniji, dogovoreno je da se čist bagrem od 26. juna 2008. godine otkupljuje po ceni od 160 dinara (orijentacioni paritet sa 2 evra), bagrem promešan sa nekim drugim vrstama meda i sa tamnijom bojom po ceni od 150 dinara (1,875 evra), livadski med po ceni od 150 dinara (1,875 evra), lipov med po ceni od 140 dinara (1,75 evra), suncokretov med po ceni od 130 dinara (1,625 evra) i med od uljane repice po ceni od 120 dinara (1,5 evra). Kad pogledamo samo par meseci unazad i suočimo se sa činjenicom da je suncokretov med otkupljivan po ceni od 1-1,1 evro, a sada će se otkupljivati po ceni od 1,5 evra, možemo slobodno da kažemo da ovaj dogovor predstavlja vrlo značajan napredak, iako možda ne i najpoželjniji.

Sa druge strane, pokušali smo da se dogovorimo i oko zajedničkog nastupa na reklamiranju meda u Srbiji, uz finansijsko učešće i pakera i distributera meda. Predložio sam da se odredi procenat koji bi oni izdvajali po kilogramu prodatog meda, te da se od tih para, i od para SPOS-a pokrene agresivna marketinška kampanja na promociji konzumiranja meda, ali sa akcentom na geslo: KUPUJTE MED POREKLOM IZ SRBIJE! Tako ne bi prejudicirali od koga da kupuju med, od pakera ili direktno od pčelara, a promovisali bi domaću proizvodnju, jer će se otvaranjem tržišta Srbije tokom procesa pristupanja EU, sve češće u našim prodavnicama nalaziti strani medovi. Mi u međuvremenu moramo da naučimo građane da je najzdravije jesti med iz zemlje u kojoj živite (to je i medicinski dokazano), kako bi kasnije odoleli iskušenju pred kupovinom jeftinog stranog meda. Podsećamo da se med iz Kine u EU uvozi i po ceni od 0,65 evra!

Naravno, najvažnije je da je postignuta saglasnost oko zajedničkog marketinškog nastupa sa finansijskim ušešćem pakera i distributera meda i SPOS-a, a o konkretnim akcijama ćemo se dogovoriti na sastanku prve subote septembra, neposredno pre početka jesenjih prodajnih aktivnosti.

Ovo će se savršeno uklopiti i u akciju Ministarstva trgovine „Kupujmo domaće“ i možemo se nadati i pomoći ovog Ministarstva.

Dr med. Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE