SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

IZJAVA ZA EMISIJU RTS-a „ZNANJE IMANJE“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.122

Predsednik SPOS-a dao je kraću izjavu za emisiju RTS-a "Znanje imanje".

Izjava se tiče primene trenutno važećih propisa u pčelarstvu. Predsednik je izneo stav SPOS-a da uvedeni propisi, ako su već takvi kakvi su, moraju da važe za sve, ne samo za članove SPOS-a, ne samo za pčelare koji predaju med na otkup… jer je osnovno ustavno pravo svih građana ove zemlje da budu ravnopravni. Ne mogu se donositi selektivni zakoni koji će za jedne važiti, a za druge ne. Jer, oni koji ispoštuju sve propise, stavljeni su u neravnopravan položaj sa onima koji to ne čine, jer je proizvodna cena njihovog meda veća, i samim tim nisu konkurentni na srpskom tržištu. Od države se traži da svoje propise u potpunosti sprovede do kraja ove godine, ili da ih ukine ili prilagodi realnosti, jer njima promoviše neravnopravnost građana Srbije. Argument da registrovani pčelari imaju subvencije od ove godine u odnosu na neregistrovane, ne stoji u potpunosti, jer svrha registracije pčelara nisu samo subvencije, već i rad inspekcija po pitanju zapuštanja pčelinjih društava od strane nesavesnih pčelara, čime se šire zarazne bolesti pčela.

Bilo je dosta reči i o naplati raznih taksi i naknada pčelarima na državnom zemljištu, pošto SPOS traži da se pčelarima državno zemljište stavi na raspolaganje bez naknade, ako već država želi veći devizni priliv od izvoza meda, a ne da se raznoraznim taksama i naknadama pčelari destimulišu na selidbu, dok ogromne količine meda nepovratno propadaju u prirodi.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien