SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

BUGARSKI PČELARI U JUGOISTOČNOJ SRBIJIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.818

Danas su bugarski pčelari, predvođeni predsednikom Saveza pčelara Bugarske gospodinom Mihajlom Mihajlovim, posetili Belu Palanku, Niš i Aleksinac, i obišli pčelare ovog kraja i njihove pčelinjake. Imali smo prilike da čujemo frapantne podatke o otkupnoj ceni meda u Bugarskoj.

Ugostili su ih potpredsednik opštine Bela Palanka Dušan Živković, predsednik Društva pčelara Bela Palanka Radomir Dinić, predsednik Udruženja pčelara Niš Milorad Novković, predsednik Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije Vlastimir Spasić, i predsednik Društva pčelara Aleksinac i predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović.

Obišli su pčelinjak Miroljuba Jankovića u Katunu, pčelinjak manastira Sveti Stefan u Lipovcu, i pčelinjak Slavoljuba Rakočevića u Stancima.

Gosti iz Bugarske bili su oduševljeni viđenim stanjem na pčelinjacima, i izrazili nezadovoljstvo razvojem pčela u Bugarskoj, pre svega zbog prisutne nozemoze ove godine.

Rekli su nam da nemaju praktično nikakvu podršku države, i da su jako nezadovoljni odnosom Bugarske prema svom pčelarstvu.

Izvoze godišnje oko 10.000 tona meda, što je preko tri puta više od Srbije, ali su cene meda u otkupu frapantno niske! Prinos bagremovog meda sa prošlogodišnje paše otkupljivan je po ceni od svega 2,5 evra, kako kažu, zbog monopola otkupljivača na tržištu, iako je paša bila loša!

Manje vredne vrste meda plaćaju se 1,5-1,6 evra. Tragedija.

Inače, kažu da Bugarska izvozi 3/4 svoje proizvodnje meda, što znači da je potrošnja meda jako niska.

Druženje sa bugarskim pčelarima bilo je jako korisno, razmenili smo stavove i probleme koje imamo, i ispratili goste nakon priređenog ručka, na kome su nastavljeni razgovori između srpskih i bugarskih pčelara.

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien