SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

120 GODINA OD IZLAŽENJA PRVOG BROJA ČASOPISA „SRPSKI PČELAR“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.714

Oktobra ove godine navršilo se 120 godina, od izlaženja prvog broja časopisa Srpski pčelar – ilustrovanog organa za srpske pčelare. Zato Veliki jubilej pripada u slavu i čast svim pčelarima Srbije, ali sigurno, i pčelarima sa prostora bivše SFRJ.

              Do tada, trinaest godina, izlazio je prvi ilustrovani časopis za pčelare, u Beogradu, pod nazivom „Pčela“. Potom, od 1. oktobra 1896. „Srpski pčelar“ u Sremskim Karlovcima. Od 1899. izdaje ga Srpska pčelarska zadruga u Rumi. „Pčelar“, organ Srpskog pčelarskog društva, izlazi od 1. januara  1898. u Beogradu. Januara 1934. „Pčelar“ i  „Srpski pčelar“ spajaju se u jedan časopis, i od tada izlazi  pod nazivom „Pčelar“, a od 2016. menja naziv u „Srpski pčelar“, čime se vratio tradiciji i starijem imenu svog prethodnika koji je počeo pod tim imenom da izlazi u Vojvodini.  

              Kao glavnom uredniku prvog broja Srpskog pčelara, Jovanu Živanoviću pripadaju sve zasluge koje imaju rodonačelnici nacionalne štampe. Velike zasluge pripadaju i tadašnjem odgovornom uredniku Ivanu Mašireviću. Tadašnji list stekao je zaštitnika u Njegovoj svetosti tadašnjem Patrijarhu Srpskom gosp. Georgiju Brankoviću. Prvi časopis za pčelare “Pčela” štampan je posle nepunih 50 godina od izlaženja prvih novina na teritoriji današnje republike Srbije (1834).

              Sadržaj prvih brojeva ooslikava stanje i položaj pčelarstva u ondašnjoj Srbiji: “Pčela pod zaštitom svete srpske pravoslavne crkve”, od Jovana živanovića, “Amerikanka moje konstrukcije”, Milovanu R. Marinkoviću profesoru i predsjedniku pčelarsko voćarske zadruge u Biogradu, prikazao (posvetio) Jovan Živanović, Pčelinjak od Ivana Maširevića, “Luda matica” od Aleksandra Živanovića katihete, “Nješto o medu” srpskoj publici od Jovana Živanovića,  “Dijamantsko pravilo u pčelarstvu” od J. Živanovića, “O spekulativnom prihranjivanju” od Alekse Živanovića

              I posle 120 godina prvi broj Srpskog pčelara i danas služi kao primer dobro uređivanog lista. U tekstu  “Pčelarski kalendar za mesec septembar – oktobar”, štampanom u prvom broju, daje se preporuka pčelarima, koja se održala do današnjih dana: “Čim paša za pčele prestane, prestane i pčelarska godina”. “…Prvi  posao u novoj pčelarskoj godini je spremanje košnica za zimu, a to je po najvažniji posao u celoj godini, a ujedno najteži posao u celom pčelarenju”. I drugi postulati, iz prvog broja, s punim pravom mogu se primeniti i danas.

              Tokom 12 decenija izlaženja, Srpski pčelar je uvek bio pouzdan savetnik pčelarima u praktičnom pčelarenju, ali istovremeno i hroničar događaja u ovoj oblasti.

Vlastimir Spasić

Glavni i odgovorni urednik

časopisa „Srpski pčelar“ 

Picture 004

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien