SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

4. „ДАНИ МЕДА“ У БОЈНИКУDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.669

Туристичка организација општине Бојник и Удружење пчелара „Бојник“ из Бојника уз подршку локалне самоуправе организовали су, 26. септембра ове године, четврту по реду изложбену манифестацију, „Дани меда“ у Бојнику.

Ова манифестација окупила је традиционално домаћинстава која се баве пчеларством.

Милорад Станимировић познати пчелар из Каменице код Бојника је већ три деценије у овом послу и заговорник је традиционалног пчеларења.

Он истиче да је подраданско подручје створено за пчеларање и позива младе људе да се укључе у ову производњу и подвлачи да је задовољан овогодишњим приносом.

Ове године на сајму меда били су присутни и гости из Лебана.

Светомир Игњатовић председник Удружења пчелара Јабланица из овог места каже да је сарадња са бојничким пчеларима на завидном нивоу и да се из године у годину унапређује.

Већ деценијама се овиом послом бави и Суза Јовановић из Магаша. Она поручује  да је мед из Бојника карактеристичан, и као такав може постати и бренд .

Како је казао, отварајући манифестацију, директор Туристичке организације Бојник Младен Ђорђевић, из године у годину је све више људи који се баве пчеларством, а локална самоуправа жели да кроз многе олакшице помогне развој ове гране и повезивање пчелара из Бојника са целим регионом. Он је додао да је развој пчеларства примарни циљ општине Бојник, а то потврђују и субвенције уз интенцију да се у овај посао укључе и млади људи.

Председник Удружења пчелара „Бојник“ из Бојника Драган Николић, нагласио је да пчеларство има перспективу и да је будућност овог посла у укључивању младих људи и подршци локалне самоуправе, а да Пусторечки крај има природне предиспозиције за пчеларску производњу.

Он је уједно додао да се манифестација „Дани меда“ мора даље унапредити и обухватити пчеларе из читавог региона који би поред излагања својих производа кроз низ предавања разменили искуства у производњи меда. Николић је подвукао да мед из овог дела подраданског подручја мора постати и својеврсни бренд и прокоментарисао и последњу контролу меда у Србији где је од 25 узорака само њих три било у исправном стању.

Данашњи Дан или Сајам меда постао је традиција за коју се у Туристичкој организацији залажу да буде масовнија и окупи произвођаче читавог југа Србије, а и шире.

Посетиоци су на штандовима, на којима је био изложен мед и пчелињи производи у парку у центру Бојника, имали могућност и да дегустирају изложено, али и да купе производе по такорећи произвођачким ценама. За килограм меда цена је била 1.200 динара.

Туристичка организација је свим пчеларима који су присуствовали сајму уручила захвалнице.

 

 Драган Николић, председник УП Бојник

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE