SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PČELARI NEGOTINA U POSETI PČELARIMA BEOGRADA



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.697

Društvo pčelara „Hajduk Veljko“ iz Negotina učinilo je uzvratnu posetu Društvu pčelara „Beograd“ dana 6. 10. 2012. godine.
Program posete osmislilo je društvo pčelara „Beograd“. Tačno u zakazano vreme 47 pčelara iz Negotina među kojima su bila i 4 predstavnika pčelara iz Vidina u Bugarskoj,stiglo je na Tašmajdan gde su nas dočekali ljubazni domaćini.Uz reči dobrodošlice i zahvalnost za gostoprimstvo koje su pčelari Negotina učinili 12.maja ove godine,naš domaćin Žika Todorović upoznao je goste sa programom posete,a zatim se predsednik DP „Hajduk Veljko iz Negotina zahvalio na prijemu i iskrenim rečima domaćina.Nastavljeno je međusobno upoznavanje uz posluženje gostiju,a zatim zajednički obilazak sajma pčelarstva na Tašmajdanu.
U 11 časova gosti su prisustvovali predavanju o pčelarstvu na temu „Suzbijanje varoe“,koje je održao pčelar praktičar Ferid Velagić iz BIH,koje je po našoj oceni bilo veoma uspešno i kvalitetno.Nakon kraćeg zadržavanja na sajmu u 13 časova gosti su otišli na veterinarski fakultet u Beogradu gde ih je dočekao veoma ljubazni domaćin prof.Zoran Stanimirović sa saradnicima.Na fakultetu smo se zadržali puna tri sata a izvanredni domaćin sa saradnicima upoznao je prisutne sa procedurom i tehnikom uzorkovanja i ispitivanja pčela na zarazne bolesti,zatim je na pčelinjaku pokazao prisutnima način i tehniku pčelarenja i svrhu pčelinjaka.Svi prisutni pčelari,a osim pčelara iz Negotina bilo je pčelara iz Beograda ,bili su iznenađeni stanjem pčelinjih društava.Sve pčelinje zajednice bile su sa 5-6 ramova sa leglom,ne samo zatvorenog nego i po ceo ram sa potpuno mladim leglom.Istresanjem pčela sa rama prosuo se nektar kao za vreme bagremove paše.Unos polena neverovatan.Na pitanje da li je ovo posledica prihrane,profesor odgovara kategorično da uopšte nije prihranjivao društva,ali je na primedbu da u Negotinu nema legla već mesec dana odgovorio Nisam ni ja srećan što u ovo vreme ima ovoliko legla,bio bih srećniji da su društva u fazi pripreme i mirovanja.
Nakon obilaska pčelinjaka otišli smo u amfiteatar, gde su svi prisutni bili posluženi medom,kafom,sokovima ,nakon čega je profesor Stanimirović održao praktično dva veoma interesantna izlaganja iz oblasti pčelarstva.Pošto smo bili ograničeni vremenom zamolili smo ljubaznog profesora da prekinemo sa pitanjima ,kojih je očigledno bilo mnogo te da na kraju budemo upopznati sa novom tehnikom za suzbijanje varoe aparatom koji podiže naglo temperaturu u društvu i preparatima za podsticaj pčela.
Na kraju, goste je pozdravio i Jelić Prvoslav član Izvršnog Odbora DP“Beograd“ i upoznao prisutne sa ličnom kartom njihovog društva.
Prisutni su se pozdravili sa ljubaznim domaćinima i uputili na Avalu gde su obišli avalski toranj,gde su vremenske prilike bile idealne a pčelari oduševljeni.
U kasnim popodnevnim satima uputili su se za Negotin gde su stigli oko 22 časova,a zatim nastavili da se druže sa gostima iz Bugarske u jednom od lokalnih restorana.
Bilo je ovo veoma uspešno organizovano i vrlo korisno, nezaboravno putovanje.
Ovom prilikom se zahvaljujemo DP Beograd i lično se zahvaljujemo Žiki Todoroviću koji je osmislio program posete kao i ljubaznim domaćinima Milenku Gačeviću i Prvoslavu Jeliću koji su nam poklonili veliku pažnju.
U želji da se ubuduće što više družimo najsrdačnije pozdravljamo sve pčelare Društva pčelara „Beograd“.

Društvo pčelara
„ Hajduk Veljko“ Negotin
Predsednik
Slavko Luković

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE