SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POGON „NAŠ MED“, KORONA VIRUS I PRATEĆI PROBLEMI



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.010

Kao što vam je poznato, juče je trebalo da bude zvanično svečano otvoren Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „NAŠ MED“ doo u Rači, ali je zbog epidemije uslovljene korona virusom, otvaranje odloženo.

Međutim, otvaranju je trebalo da prethodi probni rad, tako da na dan otvaranja oprema bude napunjena medom i u funkciji, a što je shodno ugovoru trebao da obezbedi automatičar iz firme IPROS iz Slovenije, koja je isporučilac procesne opreme za naš Pogon. Pre njegovog dolaska, kako smo i obavestili javnost, Vlada Republike Srbije uvela je zabranu ulaska u Srbiju stranim državljanima mnogih zemalja, među kojima je i Slovenija. Zato probni rad nije mogao biti sproveden, kao ni otvaranje, a sve to sa sobom nosi brojne probleme. 

Naime, ne samo što će početak rada fabrike biti odložen na neodređeno vreme, jer se ne može znati kada će vanredno stanje biti ukinuto, odnosno kada ćemo se izboriti sa epidemijom, a to svakako neće biti tako skoro. I kada počne da radi, tržište će biti jako poremećeno u celom svetu, te se ne može unapred znati kakva će biti potražnja za medom, i da li će obrt Pogona biti toliki da može da pokrije sve zaostale redovne troškove iz perioda epidemije. Plan je bio jasan, da Pogon počne odmah da radi i da donosi prihode koji mogu da pokriju troškove rada Pogona. Ali, to sada iz objektivnih razloga jednostavno nije moguće u planiranom roku, usled delovanja više sile, odnosno epidemije uslovljene korona virusom. 

Mi radnike ne možemo otpuštati i primati kako nam padne na pamet, te će nam zbog svega navedenog u ovoj godini nedostajati mnogo novca za sve novonastale finansijske probleme koji se ne mogu planirati, jer fiksni troškovi stoje, a obrta meda nema da ih pokrije. Postoji verovatnoća da će epidemija na jesen opet krenuti, a da li će i kojim intenzitetom, to se ne može znati unapred, kao što se unapred nije moglo znati ni sve ovo što nam se trenutno događa, Jer, o ovom virusu se još uvek ne zna dovoljno. 

Svi svetski ekonomski analitičari najavljuju značajan pad ekonomije svih zemalja sveta, koji se za sada ne može precizno predvideti, sem što se zna da će biti ogroman. Predviđa se da će bogatijim zemljama trebati manje vremena da oporave svoje posrnule ekonomije – najmanje par godina, a siromašnim zemljama mnogo više. 

Zato molimo pčelare da svi zajedno dobro razmislimo i donesemo odluku kako dalje. Dve su opcije na stolu, a ako neko vidi neku treću, neka nam je svima kaže da je uvrstimo u spisak mogućih rešenja: 

  • Prva je da održimo rad Pogona i nastavimo dalje kao da se ništa vanredno ne događa, za šta nam je potrebno da svi zajedno podnesemo neslućeno veliki finansijski napor i INTENZIVNO nastavimo sa donacijama Pogonu kako bismo uspeli da pokrijemo sve redovne troškove Pogona u 2020. godini do početka prihodovanja Pogona i njegove pune samoodrživosti, što bi trebalo da se desi krajem ove ili početkom naredne godine, mada je jako nezahvalno to predviđati u ovakvim okolnostima kada ne znamo ni šta nas sutra čeka; 
  • Druga je da zatvorimo Pogon, otpustimo radnike, lagano sakupljamo novac, i kada za par godina budemo bili spremni, da opet tražimo nove radnike, jer ove ćemo na žalost morati da izgubimo, iako smo prezadovoljni njihovim radom i pokazanom odgovornošću na poslu, što je danas prava retkost, jer smo zaista imali sreće da uspemo da nađemo prave ljude.  

Na prvoj narednoj sednici Izvršnog odbora SPOS-a, nakon vanrednog stanja, ovo će biti glavna tačka dnevnog reda, a dotle i od vas očekujemo eventualne drugačije predloge i nova inovativna rešenja. 

Znamo da se epidemiji korone i nastalim problemima svih nas oko funkcionisanja Pogona u novim uslovima, raduju svi oni kojima ovaj Pogon remeti nelegalne poslove kojima se bave decenijama, ali oni nas ne interesuju. Ako se sećate, slikali su se na praznoj livadi PRE polaganja kamena temeljca i tvrdili da Pogon nikad neće biti ni započet da se gradi, pa smo ga započeli. Posle su tvrdili da nikad neće biti završena gradnja, pa smo ga izgradili. I da ne nabrajamo dalje, sve što su ti profiteri govorili da se neće dogoditi, sproveli smo u delo i delom ih demantovali! Tako će i Pogon proraditi punim kapacitetom pre ili kasnije, ali ne za inat nebitnim profiterima, već na korist svim pčelarima SPOS-a! Jer više nije pitanje hoće li proraditi, pošto je završen, pitanje je samo kada, a na nama je da učinimo sve što je moguće u ovim nemogućim uslovima da se to dogodi što ranije! Idemo dalje! 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE