SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

REŠAVANJE PROBLEMA ODLASKA NA PČELINJAK U TOKUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 12.987

Več treći dan zaredom, na apel SPOS-a, traje intenzivna komunikacija Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva unutrašnjih poslova, oko dopuštanja pčelarima starijim od 65 odnosno 70 godina, da ipak mogu da odlaze na pčelinjake.

Ministarstvo poljoprivrede je prosledilo Ministarstvu unutrašnjih poslova sve argumente koje je SPOS dostavio, između ostalog i primere iz Nemačke, Austrije, Novog Zelanda… gde pčelari imaju dozvolu da odu na pčelinjake. SPOS je dostavio apsolutno sve argumente i insistira da se problem reši pozitivno po pčelare, ali i po državu, jer će biti tragičnih posledica po pitanju prinosa hrane. Ovih dana je i bagrem na mnogim lokacijama izmrzao, i potrebna je puna sloboda pčelarima u pripremi pčela za pašu i traženju lokacija za selidbu, jer na stacionarima u nižim predelima bagrema skoro da više nema jer je izmrzao. 

Kao što znate, još pri prethodno postignutom dogovoru je rečeno da pčelari do pčelinjaka mogu samo kolima i to tako da od kuće do pčelinjaka NI U KOJU SVRHU ne napuštaju vozilo, ili će im biti zabranjen odlazak na pčelinjak i platiće pripadajuće kazne. 

Mi naravno ne možemo znati kako će se ceo ovaj proces završiti, ali još jednom apelujemo na Ministarstvo unutrašnjih poslova da ne stopira izdavanje dozvola starijima od 65 odnosno 70 godina, ili će doći do apsolutne katastrofe na pčelinjacima, već sada na mnogima pčele gladuju, a celogodišnji prinos se na svim pčelinjacima dovodi u pitanje, jer pčelari nisu u mogućnosti da obavljaju pripremu pčela za pašu. 

Molimo da ne blokirate rad stručne službe SPOS-a pozivima po ovom pitanju, jer znajte da će čim bude bilo nešto novo oko odlaska na pčelinjak, to ISTE SEKUNDE BITI NA SAJTU SPOS-a. Prema tome, pratite sajt SPOS i znaćete sve pravovremeno, tj. momentalno. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien