SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ПОГОН „НАШ МЕД“ И СПОС НА СВЕТСКОЈ ИЗЛОЖБИ ЕКСПО 2020 ДУБАИ И САЈМУ ГАЛФУД



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.399

У граду Дубаију у Уједињеним Арапским Емиратима од 12. до 20. фебруара 2022. године Погон „Наш мед“ доо и Савез пчеларских организација Србије (СПОС) представили су се на тематској недељи престижне светске изложбе ЕКСПО 2020 ДУБАИ „Пољопривреда и прехрана“ и сајму Галфуд, једном од највећих сајмова прехрамбене индустрије у свету, што је под повлашћеним условима омогућила Привредна комора Србије у сарадњи са Владом Републике Србије, како у смислу бесплатног излагања и продаје наших производа, тако и бесплатног пута авионом, који је платила Влада Србије.

 

На светској изложби ЕКСПО 2020 ДУБАИ која траје од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022. године, Република Србија, заједно са више од 190 земаља и територија из целог света, учествује са темом учешћа Републике Србије „СРБИЈА СТВАРА ИДЕЈЕ – Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност“ (детаљније ОВДЕ). Република Србија се на овој светској изложби представља у националном павиљону површине од 2.000 квадратних метара у тематском делу који носи назив „Мобилност“ (Mobility). Као што је познато и НАШ МЕД се налази на овој изложби током читавог трајања изложбе (детаљније ОВДЕ), а НАШ МЕД можете наћи изложен и у српском пословном центру који се налази у Пословном Парку Дубаи Југ (Srbija biznis hab Dubai South – детаљније ОВДЕ). 

НАШ МЕД се продао током трајања изложбе у вредности од око 6.000 евра. 

 

Са павиљона Србије

Са павиљона Србије

Са павиљона Србије

Са павиљона Србије

Са павиљона Србије

Са павиљона Србије

Са павиљона Србије

Са павиљона Србије

 

У оквиру осме тематске недеље „Пољопривреда и прехрана“, одржаној у периоду од 12. до 20. фебруара 2022. године, делегација Погона „Наш мед“ доо и СПОС-а на ЕКСПО 2020 ДУБАИ је представила НАШ МЕД и показала извозне потенцијале привредницима, као и жељу Погона да се НАШ МЕД извози у овај део света, те проналажење начина за успостављање канала сарадње и проналажење партнера на овом тржишту за мед пчелара Савеза пчеларских организација Србије у регион земаља Персијског залива, као и у друге земље Блиског истока, али и пословним људима из целога света са којом је имала прилику да се састане на организованим састанцима, презентацијама, конференцијама, као и на српском међународном пословном форуму одржаном у оквиру обележавања Дана државности Републике Србије (детаљније ОВДЕ).

Упоредо, у оквиру наведене тематске недеље, али на другој локацији у граду Дубаију (ДУБАИ СВЕТСКИ ТРГОВИНСКИ ЦЕНТАР), у периоду од 13. до 17. фебруара, одржан је сајам Галфуд (Gulfood), једна од највећих и најзначајнијих специјализованих изложби прехрамбене индустрије у Уједињеним Арапским Емиратима и региону Персијског залива, у оквиру које су организовани сусрети произвођача/извозника, увозника од којих и мањи број пакера меда, дистрибутера и представника водећих малопродајних ланаца. Делегација Погона „Наш мед“ доо и СПОС-а је овом приликом по први пут посетила овај сајам те искористила прилику да бројним пословним људима из овог региона, али и из читавог света, представи НАШ МЕД високог квалитета који могу купити директно од пчелара Савеза пчеларских организација Србије који мед предају свом Погону.

На овим важним догађајима у граду Дубаију, у име СПОС-а и Погона „Наш мед“ доо делегацију су чинили председник СПОС-а и уједно председник Скупштине Погона „Наш мед“ доо, др мед. Родољуб Живадиновић, Ненад Портић, директор Погона „Наш мед“ доо и Светлана Поткозарац, технички секретар СПОС-а. Привредна комора Србије и Влада Републике Србије омогућили су нашој делегацији да узме учешће у промоцији НАШЕГ МЕДА на овим догађајима, на чему им се захваљујемо, посебно председници Владе Ани Брнабић, саветници у Јединици за имплементацију стратешких пројеката Маји Бојовић, као и свим посленицима Привредне коморе Србије који су учествовали у захтевној организацији и перфектно је спровели, на чему им честитамо. 

У оквиру сајма Галфуд и ЕКСПО 2020 ДУБАИ делегација Погона „Наш мед“ и СПОС-а је директно уживо разговарала са чак 53 компаније из 13 земаља, као и четири представника за економску сарадњу националних павиљона држава Мађарске, Босне и Херцеговине, а уз то павиљон Летоније и павиљон Словеније поред разговора, у сарадњи са Привредном комором Србије омогућио је директору Погона и кратку презентацију Погона и меда који се налази у понуди Погона, на чему им се још једном захваљујемо. Током наведених разговора, за НАШ МЕД и директну жељу за сарадњу са Погоном, интересовање је показало 19 компанија из 8 земаља (највише из Уједињених Арапских Емирата, њих једанаест, две из Пакистана, по једна из Саудијске Арабије, Омана, Катара, Босне и Херцеговине, Аустрије и Мађарске). Обављени први директни разговори и жеља за сарадњом са Погоном су први кораци ка даљим пословним односима који ће уз мало среће и презентације нашег озбиљног рада надамо се да доведу до директног пласмана меда пчелара СПОС-а на ово веома захтевно, али за сада ценовно мање осетљиво тржиште земаља Блиског истока, али и у друге заинтересоване земље из читавог света. Независни стручњаци из читавог света који су упознати са пословањем овог региона, а коју је делегација упознала током посете наведеним догађајима, једногласни су у оцени како су први кораци на успостављању сарадње са великим компанијама из овог региона и трајног пласмана производа најтежи део који тек предстоји у наредним месецима и годинама, а то због пословне културе која влада у овом делу света али исто тако и због велике конкуренције за сваки производ, па и мед, која долази из читавог света, али и потрошача који су врло захтевни у погледу потребе за производом који задовољава њихов истанчани укус. Захваљујемо се Привредној комори Србије, Влади Републике Србије и свим посленицима наше државе који су нам били подршка и олакшали успостављање пословних сусрета које смо успоставили у нади да ће се НАШ МЕД пчелара Савеза пчеларских организација Србије што пре наћи у значајној количини на овом великом тржишту што несумњиво НАШ МЕД својим квалитетом и заслужује. 

Имали смо прилике и да се током слободних дан и по упознамо са овим великим градом са у овом тренутку вероватно преко 5 милиона становника, доминантно радника из других земаља. Рецимо, 50% становништва чине Индијци, има доста Пакистанаца, кажу и до 20%, а аутохтоног становништва има око 20%. То је град са огромним туристичким и привредним потенцијалом, сасвим модеран, скоро у потпуности нов, са огромном новоградњом, као и са тренутно највишом зградом на свету, Бурџ Калифом од 800 м. Оставља импозантан утисак на посетиоца. Иначе, данас је овај град, за разлику од ранијег периода, скоро свакоме доступан, ових дана неке агенције нуде боравак 7 дана у Дубаију са хотелским смештајем и авионским превозом за свега 290 евра. Изложба EXPO 2020 траје до краја марта. 

Ненад Портић,
Директор Погона „Наш мед“ доо

 

Честитка Дана државности Србији 

 

Поглед на националне павиљоне на светској изложби EXPO 2020 

 

Централна купола на светској изложби EXPO 2020 

 

Словеначки павиљон

 

Поглед на највишу зграду на свету, Бурџ Калифу 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE