SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ЗНАМО ЛИ КАКАВ МЕД ЈЕДЕМО?



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.957

Европски пчеларски савез (ЕБА), чији је члан и СПОС, издао је алармантно саопштење за јавност поводом Светског дана пчела, које овде у целости преносимо. ЕБА је израдила и промотивни видео на енглеском језику, који смо титловали и на српски језик, те молимо пчеларе да га преузму и поделе на друштвеним мрежама. Видео спот од 18 секунди промовише конзумирање локалног меда.

 

 

 

Поштовани медији,
Спасиоци пчела и правог меда,

 

Светски дан пчела слави се 20. маја. Славимо га у најтеже време за пчеларство у овом веку.

Тржиште меда је преплављено фалсификатима (од 46% до 88%, зависно од државе до државе Европе), потрошачи имају све ређу прилику да дођу до правог меда, а пчелари све мање могућности да због такве нелојалне конкуренције пласирају добијене пчелиње производе.

У неким регионима пчелари већ масовно напуштају пчеларство због неиздржљиве финансијске ситуације, плашимо се да то не постане свеопшти тренд ако се тренутно стање хитно не промени. Одустајање пчелара од гајења пчела води у несагледиве штете по приносе у пољопривреди! Јер, без пчелара нема пчела! Због климатских промена пчеле самостално не могу опстати.

 

Пчелари Европе су недавно основали Европски пчеларски савез са главним циљем борбе против фалсификата меда.

Сматрамо да сви заједно морамо хитно да радимо на уклањању фалсификата меда са тржишта. Потрошачима меда се мора обезбедити прави пчелињи мед са свим бенефитима које са собом носи за виталност и здравље људи. Фалсификати су само шећер и ништа друго, чак у себи могу имати штетне материје по здравље.

 

Молимо Вас да Ви медији будете наша највећа помоћ у тој акцији.

Достављамо Вам кратак промотивни видео од 18 секунди (https://ebaeurope.eu/promotional-video-for-download/) са поруком да је европски мед најбољи за Европљане, како бисмо тако подржали пчеларе и натерали фалсификаторе да устукну. Молимо Вас да у Вашим медијима и/или порталима објавите овај спот и тако помогнете потрошачима меда, пчелама и пчеларима.

У прилогу вам достављамо текст о томе зашто Европљани требају да бирају европски мед за конзумирање (www.ebaeurope.eu/europeans-choose-european-honey), као и саопштење Европске комисије о увозном меду (https://food.ec.europa.eu/safety/eu-agri-food-fraud-network/eu-coordinated-actions/honey-2021-2022_en), информације о значају пчела за планету, те кратак историјат Светског дана пчела, за формирање Ваших вести.

 

Унапред захвални на Вашој подршци,

 

За 234.442 пчелара Европског пчеларског савеза,

Председник Европског пчеларског савеза (ЕБА)
Боштјан Ноч

 

 

Видео спот са српским титлом преузмите ОВДЕ

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE