SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ ПОСЕТИО ПЧЕЛАРЕ АЛЕКСИНЦА



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.136

Министар пољопривреде др Александар Мартиновић посетио је јуче са најближим сарадницима општину Алексинац.

Наиме, министар се састао са председником СПОС-а 6. августа (ОВДЕ) и на том састанку изразио је жељу да дође у Алексинац и посети пчеларе, како би разговарао са њима. 

Министар је пчеларе Алексинца посетио повевши са собом најближе сараднике, чији састав осликава жељу да се највећи проблеми пчелара добро анализирају од стране директно надлежних: државни секретари Јелена Благојевић, Чедомир Ракић и Братислав Ћирковић, помоћница министра за међународну сарадњу и европска питања и шеф Кабинета Ања Јавор и директор Управе за ветерину Живко Матијевић. 

Министра су дочекали менаџер за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Тодо Терзић, председник општине Алексинац Далибор Радичевић, заменик председника општине Алексинац Милош Милошевић, начелник општинске управе Дејан Милошевић, директор водовода Дарко Филиповић (иначе и пчелар) и председник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић као домаћин. 

Гости су најпре отишли до пчелињака Небојше Поповића у Алексинцу. Члан је СПОС-а, један је од активнијих пчелара Друштва пчелара Алексинац и члан Управног одбора. Пчелињак броји око 70 кошница. 

Затим су отишли до пчелињака Горана Илића из Доњег Сухотна. Члан је СПОС-а, један је од активнијих пчелара Друштва пчелара Алексинац и члан Управног одбора. Пчелињак броји око 150 кошница. 

Затим су посетили пчеларско домаћинство Срђана Станојевића у Житковцу. Срђан је пчелар са највећим бројем кошница у општини, гаји око 200 пчелињих заједница и то у органској производњи. Добитник је подстицајних средстава кроз SCAP пројекат (50:40:10) и ових дана му је испоручено 200 нових кошница и завршена је градња хладњаче за медишно саће. Члан је СПОС-а, један је од активнијих пчелара Друштва пчелара Алексинац и члан Управног одбора. Носилац је титуле Мајстор пчеларства. Погодило се сасвим случајно да је на дан посете прослављао 15 година брака а ове године се навршава и 20 година пчеларења, па је министар имао част да пресече торту. 

СПОС похваљује пчеларе домаћине који су заиста на високом нивоу дочекали министра и његове сараднике. 

Након посете пчелињацима, дате су изјаве за медије, које су пренели бројни локални и регионални медији, али и ТАНЈУГ чију вест је пренело више националних медија у својим информативним емисијама, министар је посетио општину Алексинац где је разговарано о пројекту унапређења водоводне мреже у општини Алексинац. 

Председник СПОС-а уручио је министру поклон – књигу о вредности пчела БЕЗ ПЧЕЛА НЕМА ЖИВОТА (NO BEES NO LIFE) која је издата у оквиру међународног пројекта вођеног из Словеније, са ауторима са читаве планете, где је један од аутора и он сам (ОВДЕ). 

Министар је обећао да ће повећати субвенције пчеларима у граници могућег, као и да ће радити на решавању проблема фалсификата меда и имплементације апликације Аписенс у еАграр, на чему се унапред захваљујемо, те очекујемо брзо уклањање фалсификата меда са тржишта и прве састанке у надлежним деловима министарства за имплементацију Аписенса. Такође је обећао да ће помоћи да пронађемо нова тржишта за наш мед. 

Остале детаље посете можете прочитати у извештају који је објављен и на сајту Министарства пољопривреде ОВДЕ. Фотографије начињене током посете можете погледати у наставку: 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE