SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

83% ЛАЖНОГ МЕДА У НЕМАЧКОЈ



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.626

Европско удружење професионалних пчелара спровело је акцију у Немачкој „Очистимо тржиште меда“.

Надамо се да ће ова акција наших колега, уз подршку свих нас, подићи свест о проблемима са којима се суочавамо, а ми смо до исте спознаје дошли још пре тачно годину дана, бар што се тиче Србије, где је утврђено да 88% меда у највећим српским маркетима има додате стране шећере.

Пчелари Европског удружења професионалних пчелара тестирали су мед из немачких супермаркета и добили резултате. Они су застрашујући. 83% меда је лажно. Председник Европског удружења професионалних пчелара је у свом обраћању описао све кораке предузете акције, указао на чињеницу да пчелари не могу да продају свој мед и да је тржиште преплављено медом, односно ”медом”. Он је навео да због тога у неким европским земљама и до 75% професионалних пчелара одустаје од пчеларења, указујући на драматичне последице по екосистем и животну средину.

Направио је паралелу са 2021. годином са ситуацијом у Америци и Европи. 50.000 тона јефтиног меда завршило је у Европи јер је Америка затворила улаз таквом меду.

Јефтин мед је тада преплавио пијаце, на изложби је приказао и слике из немачких супермаркета са ценама јефтиног меда, што указује да нико на планети не може да производи мед са тако јефтиним продајним ценама, на шта су указивали и амерички професионални пчелари. Такође у свом излагању показао је калкулатор производне цене меда.

Он је истакао да је Европска канцеларија за борбу против превара у марту 2023. објавила информацију да је 46 одсто меда на пијацама увезено из земаља које нису чланице ЕУ, сумњивог порекла и да нису у складу са стандардима који важе у законодавству ЕУ. Ово је створило нелојалну конкуренцију. Он сматра да би на граничним прелазима требало увести ригорозне контроле медакако би се ова појава зауставила и заштитили потрошачи.

Он је указао на појаву фруктозних сирупа на пијацама који немају везе са медом.

Он је напоменуо да обични лабораторијски тестови не могу да открију лажни мед и навео објашњење лабораторије: у погледу параметара који се лабораторијски испитују, мед је у складу са законским прописима (ЕУ медова директива 2001/110/ЕЦ).

Ако лабораторијски тестирате профил шећера, довољно је да профил шећера личи на мед, и он ”пролази” анализу.

Сумњали су на генетски модификовану бактерију која се користи за производњу ензима, а ензими производе жељени профил шећера. Та бактерија се може програмирати да ”направи” било који профил шећера. То је патентирана метода (пример је сируп који има одговарајући шећерни профил и лабораторија је рекла да је пчелињи мед).

У свом излагању осврнуо се на компаније које производе вегански мед без пчела, наглашавајући потрошачима да такве ствари не једу.

Узорци које су тестирали имали су специфичан мирис, укус и текстуру.

ЕПБА и ДБИБ су узели 30 узорака са немачког тржишта из различитих градова и један контролни прави мед немачких пчелара као маркер. Најпре су их послали на анализу у немачке лабораторије (методама НМР, ИРМС, олигосахариди), знајући да је фалсификат, али је и поред свих тих анализа, налаз једне од најбољих лабораторија у Немачкој донео закључак да је у питању пчелињи мед.

Тражили су алтернативу датом лабораторијском налазу и наишли су на нову методу у Естонији, нову методу ДНК масеног секвенцирања за тестирање меда.

Резултати ДНК тестирања:

3 узорка од 30 узорака прошла су ДНК тест као прави мед;

2 узорка су једва прошла, али са коментарима о значајним карактеристикама;

25 узорака није прошло анализу – нису имали типичан ДНК профил за мед;

83,3% УЗОРАКА ЈЕ ЛАЖНО!

Масено секвенцирање ДНК: одређује се сва ДНК у узорку: од биљака, људи, бактерија, вируса, пчела, као и свих других група организама.

– 4 различита модела тестирања аутентичности (природности) меда.

– 10-20 милиона секвенци за анализу.

– ако се састав, размера и концентрација ДНК не поклапају са правим профилом меда, онда то није пчелињи мед (мед ”пада” на анализи).

 

ДНК примери за грешке:

-ако узорак садржи само ДНК паука и бактерије;

-ако је само 6 биљака у ДНК спектру

-ако у узорку има мало или уопште нема ДНК пчеле

-ако на етикети пише да је из Мексика, али има само азијски ДНК

-за различите моделе анализе датума за тестирање и аутентичност

-ако се састав, размера и концентрација ДНК не поклапају са правим профилом меда, онда то није пчелињи мед (мед ”пада” на анализи).

 

Председник ЕПБА је указао на све лоше аспекте оваквог резултата, лоше не само за пчеле и пчеларе, већ и за потрошаче, и истакао да је то чист криминал. Наредних дана ће резултате поделити са свим релевантним органима у ЕУ, ЕУРОПОЛ-у, ИНТЕРПОЛ-у.

 

Видео: https://vimeo.com/1013237687/087ac38d10?share=copy

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE