SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

AKO JE PRVI PUT, NEKA JE SREĆNO I DUGOVEČNODatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.464

Da su organizacijski problemi i nesporazumi u Udruženju pčelara „Medena“ iz Vladičinog Hana prevaziđeni i uspostavljeni dobri odnosi, svojstveni pčelarima, dokaz je da su ove 2015. godine, 2. avgusta, prvi put proslavili krsnu slavu udruženja.

            Za sveca slave odabrali Svetog Iliju, a za mesto slave manastir posvećen Svetom proroku Iliji, u selu Kacapun. Manastir poseduje solidan pčelinjak od dvadesetak košnica.

            Za putnika namernika, do manastira u selu Kacapun stiže se iz centra Vladičinog Hana, starim putem za Vranje, sa kojeg se posle petog kilometara skreće desno i dalje vodi kroz selo Lepenica, a zatim makadamskim putem, u dužini od oko 6 kilometara, do sela Kacapun. Put je mestimično veoma loš, prekidan vododerinama i mogu ga savladati samo terenski automobili. Poslednji deonicu od jednog kilometra, najbolje je preći pešice. Muke bespuća padaju u zaborav, istog trenutka, kada dođete u podnožje brda, prekriveno viševekovnom šumom, kada ugledate novoizgrađeni zvonik, pored drevne crkve. Crkva je sagrađena od kamena i potiče iz 13. veka. Predstavlja spomenik kulture i duhovnosti, od izuzetnog značaja.

            Časna uloga prvog domaćina, kolačara, po ovdašnjem običaju, kuma slave, pripala je pčelaru Časlavu Joviću iz Repince. Uz reči dobrodošlice i uz slavsku zdravicu, Časlav iskaza svoju radost i sreću, zbog velikog broja prisutnih gostiju, nas oko sedamdeset.

            Brojne manastirske goste, trebalo je spremno dočekati, kako i priliči srpskoj slavi i tradiciji, uz bogatu trpezu. Zato je, predsednik udruženja Radosav Stanković – Rade opisani put, morao je da prevali nekoliko puta i mnogo puta da obriše znoj sa čela. Priznaje, nije mu žao, a zadovoljstvo je veće i zbog gostiju pristiglih iz udruženja „Matica“ iz Surdulice, „Matica“ iz Vranja i „Polen-2012“ iz Bujanovca.

            Čin svečanog presecanja slavskog kolača obavio je sveštenik manastira arhimandrit Dača, uz blagoslov: “Pčelari, da slavite slavu dok je sveta i vekova“.

            Predajom ikone Sv. Ilije i slavskog kolača Staniši Stošiću iz Kunova, imenovan je domaćin sledeće slave, koji je, uz zahvalnosti na ukazanoj časti, pozvao goste da se ponovo okupe iduće godine i, u još većem broju.

            Bila je ovo, za pčelare ovog udruženja, retka ali prava prilika za druženje u opuštenoj, slavskoj atmosveri, za razgovor, u kojem su bile raznolike teme i komentari, a zašto da ne i hvalisanja, znanjem, izvrcanim medom, brojem košnica, stanjem pčela. Imaju pravo na to, jer su u udruženju brojni pčelari za koje se sa punim pravom može reći da su napredni, savremeni, sa velikom brojem košnica, vrsni odgajivači matica. O nekim od njih, nadam se, čitaćete u časopisu Pčelar.

            Gost na slavi,

Vlastimir Spasić – Niš

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien