SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

Ivan Brndušić

Ul. Dobrivoja Radosavljevića br. 46/9
19210 Bor
(030) 435-128, (030) 33-810
(063) 40-66-73
[email protected] 
http://www.brnda.com/

Biografija

Ivan Brndušić je rođen 1949. godine u selu Osanica u Homolju. Osnovnu školu je završio u rodnom selu i u Krepoljinu. Školu za TV mehaničara je završio u Beogradu. Sada radi kao elektroničar u Fabrici bakarne žice u Boru.
Pčelari od 1985. godine nastavljajući trediciju porodice svoje majke.
Koristi LR košnicu i nukleus svoje konstrukcije o kome je pisao časopis Pčelar br. 5 od 1995. godine, strana 114.
Svo svoje slobodno vreme posvećuje pčelarstvu, gde je nepresušni znatiželjnik i entuzijasta. Za to vreme je pokupio i trajno usvojio zapažanja i znanja koja otvorena košnica pruža svojim sadržajem i životom njenih stanovnika. Zanešen i zaljubljen u taj život donosi zaključke koji ga ispunjavaju ushićenjem , više nego da svoj pčelinjak popunjava većim brojem košnica iz kojih bi mogao da napuni sijaset kanti meda. Međutim, on voli Njeno Veličansvo pčelu i prilagodio je svoj način pčelarenja životu pčela u prirodnim staništima tako da ih ne tretira ničim već 15 godina. Svojim načinom pčelarenja omogućio je pčelama da imaju veću inteligenciju, tako da se same čiste od varoe, o čemu govori njegov film ,,Pčele se bore protiv varoe“’’ na You Tube i na ovom sajtu.
Njegovo zanimanje za štetočine pčelinjeg legla i istraživanja svedoče da nauka o tom fenomenu nije rekla mnogo više. Tako uporno kopati po okvirima sa leglom i prebrojavati broj uginulih pčelinjih larvi zbog štete koju im čini mali voskov moljac, samo potvrđuje njegov smisao za dalja istraživanja, što dokazuje svojim filmom o malom voskovom moljcu na You Tube i ovom sajtu.
Znatiželjnik, neumoran u posmatranju i osluškivanju pčela, Ivan je iskoristio svoje znanje iz elektronike, pa u košnici i oko nje meri temperaturu, vlagu, zvuk i ugljendioksid.
Kao jedan od stamenih boraca za ekologiju u sredini u kojoj živi tačno je registrovao i napravio kartu pčela nastanjenih u prirodi i prvi je u svetu obezbedio trajnu zaštitu odbeglih rojeva u prirodnim staništima, opštinskom odlukom br. 320-5/97.I.01. (više o tome na www.brnda.com). Želja da u Brestovačkoj banji napravi rezervat pčela nastanjenih u prirodi je propala zbog nerazumevanja i drugih okolnosti. Iz ove oblasti ima dva rada na skupovima „Naša Ekološka istina“ koji su postavljeni na www.brnda.com.
Ivan je dobitnik diplome Jovan Živanović, medalje Zaslužni pčelar, Zahvalnice, spomenice sa medaljom Apislavije, zatim zlatne, srebrne i bronzane medalje Apislavije, memoranduma blagodarnosti regionalne asocijacije pčelarskih organizacija Jugoistočne Srbije iz Niša i medalju povodom 100 godina pčelarstva u Rumuniji.
Svoju ljubav prema pčeli i prirodi Ivan je ovekovečio kroz blendu fotoaparata. Autor je bezbroj fotografija o pčeli, cvetu i prirodi. Njegove fotografije su prikazane na izložbama u Boru, Beogradu, Zaječaru, Sovincu, Kamenovu i u Subotici. Takođe krase stranice mnogih knjiga i časopisa.
Prvi pčelarski web sajt u Srbiji na internetu postavljen 1997. godine povodom prve izložbe fotografija u Boru je Ivanov.
Svoje stečeno iskustvo o prirodnom pčelarenju podelio je kroz predavanja sa pčelarima u Srbiji, Bugarskoj i na Novom Zelandu.

  1. ŠTO JE VATRA ZA DRVO, TO JE VELIKI VOSKOV MOLJAC ZA VOSAK
  2. SOFORA
  3. PČELINJE SAĆE