SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

АЗИЈСКИ СТРШЉЕН СЕ ШИРИ ЕВРОПОМDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 32.796

Француски национални програм за биодиверзитет ИНПН (National Inventory of Natural Heritage – INPN) објавио је мапу распрострањености у Европи азијског стршљена Vespa velutina, једног од најопаснијих непријатеља пчела и других инсеката.

 

Процењује се да просечна породица Vespa velutina поједе више од 11 килограма инсеката по сезони, од чега 60% чине пчеле. 

 

 

Азијски стршљен је у Француску доспео 2004. године, претпоставља се товаром из Кине (о чему смо детаљно писали на сајту СПОС кроз више вести ОВДЕ), и током 20 година се настанио на целој територији ове земље, као и на деловима територије још 10 западноевропских земаља: Белгија, Велика Британија, Немачка, Ирска, Шпанија, Италија, Луксембург, Холандија, Португал и Швајцарска.

 

Према проценама стручњака, у Француској ће у блиској будућности годишње страдати до 300 хиљада пчелињих друштава од напада овог предатора, трошкови пчелара за обнављање ових губитака приближиће се 26% прихода од продаје меда, а укупни економски штета од стршљена достићи ће 30,8 милиона евра годишње. Ови губици Француске се постепено допуњују губицима Шпаније и Португалије. 

 

Црвена тачка на ИНПН мапи је место где је откривено прво гнездо стршљена у Француској 2004. године. Зеленом бојом су означена подручја распрострањења стршљена до 2023. године. Наранџаста – подручја његове дистрибуције 2023. године. Браон – подручја у којима није могла да се аклиматизује или где је њена популација потпуно уништена. Бела – области из којих нису добијени подаци о откривању стршљена или где га „очигледно нема“. Извор: frelonasiatique.mnhn.fr

 

Судећи по ИНПН мапи, стршљен се 2023. године проширио на 20 нових административних јединица у разним европским земљама. Истовремено, главни вектор његовог ширења и даље је био усмерен на исток – ка средњој и источној Европи. У септембру 2023. године у Мађарској, у близини границе са Аустријом и Словачком, откривена је радилица Vespa velutina.

 

У Европи још увек нису у потпуности развијене методе које гарантују потпуно истребљење стршљена без наношења штете другим популацијама инсеката, биодиверзитету и животној средини.

Најчешћи начин борбе против стршљена до сада остаје уништавање његових гнезда од стране тимова специјалиста који користе инсектициде. Ово су радно интензивне и скупе операције.

 

Према проценама стручњака, у догледно време трошкови истребљења стршљена у Француској ће порасти на 11,9 милиона евра годишње, у Италији – на 8,6 милиона евра, а у Великој Британији – на 8,5 милиона евра. Реч је о износима који премашују субвенције за спровођење националних програма развоја пчеларства у ЕУ и другим европским земљама. Примера ради, Србија ће ове године исплатити 10 милиона евра само за субвенције по кошници, плус за опрему. 

 

Експанзија азијског стршљена се не дешава само у Европи. У августу 2023, два његова гнезда су откривена и уништена у Џорџији, САД. Током 2000-их, откривен је у Јужној Кореји и Јапану.

 

Извор: https://inpn.mnhn.fr/accueil/index

 

Повезани текстови:

www.spos.info/rad/azijski-strsljen-u-smrtonosnom-pohodu;

www.spos.info/1-942;

www.spos.info/azijski-strsljen-ubica-pcela-osvaja-i-veliku-britaniju;

www.spos.info/projekat-vodi-me-do-gnezda-azijskog-strsljena;

www.spos.info/ekspanzija-azijskog-strsljena

 

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE