SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

BAČKA TOPOLA: KAKO JE 30.000 POSTALO VEĆE OD 13.000.000 DINARADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.509

Za TV emisiju AGRODAN emitovanu 23. marta 2018. godine, neko od pčelara Bačke Topole izrekao je besramnu rečenicu: „Oštećeni pčelari kažu da su jedino sa ministrom Nedimovićem imali dobru komunikaciju i veruju mu na reč da će dobiti novac sledeće nedelje, jer je to i krajnji rok za nabavku novih pčelinjih društava. Kažu da nisu zadovoljni radom pčelarskog saveza Srbije i komunikacijom sa njima u prethodnih sedam meseci, te se pitaju zbog čega pčelari plaćaju članarinu, kada izostaje podrška u ovakvim situacijama“.

Emisiju pogledajte OVDE, prilog počinje na 7 minuta i 22 sekunde, a ova izjava počinje na 9 minuta i 30 sekundi. 

Mi iz SPOS-a zaista nismo mogli da verujemo šta smo čuli. Jer, SPOS je preduzeo sve mere iz svoje nadležnosti kao i van svoje nadležnosti da inspekcije izađu što pre na teren i urade svoj deo posla. Na tom zadatku angažovali su se predsednik Odbora za zaštitu pčela SPOS-a Miloš Bogdanović, diplomirani inženjer zaštite bilja, kao i predsednik SPOS-a (OVDE). Predsednik SPOS-a morao je i lično da zove ministra poljoprivrede kako bi intervenisao jer inspekcije po prijavi nisu odmah izašle na teren, te je ministar odmah po njegovom pozivu naložio da inspekcije izađu na teren. 

Nakon što su inspekcije obavile svoj posao. ministar je dao obećanje SPOS-u da će, iako im po zakonima Srbije obeštećenje od države ne pripada, obezbediti novac da se nadoknadi šteta oštećenim pčelarima, a da će država nastaviti sa gonjenjem osumnjičenog, kog su otkrile nadležne službe Ministarstva poljoprivrede. 

Komunikacija između SPOS-a i pčelara Bačke Topole bila je stalna, i obavljala se po potrebi. Aktivnošću SPOS-a i stalnim molbama SPOS-a prema ministru da se pčelarima pomogne, ministar je doneo odluku da se pčelarima nadoknadi šteta, što se dešava prvi put u istoriji Srbije! Ali, nekim pčelarima Bačke Topole ni to nije bilo dovoljno očigledno! Valjda su očekivali da predsednik SPOS-a dođe lično, da se slika pored njihovih stradalih košnica ili šta već? Prošle su godine kada su se svi slikali, a rezultata nije bilo, sada slikanja za medije više nema u prazno, nema demagogije prema pčelarima, ali zato ima rada koji daje rezultate! 

Međutim, našli su se slatkorečivi dušebrižnici, kao što je Dejan Marković (OVDE), čuveni branilac falsifikovanog meda, koji je organizovao privatnu akciju sakupljanja pomoći pčelarima Bačke Topole, i sakupio 30.000 dinara, duboko verujemo ne iz plemenitih pobuda, jer je svoju plemenitost dokazao braneći falsifikovani med, već u samopromotivne svrhe. Od društva pčelara u Bačkoj Topoli dobio je za to zahvalnicu, a SPOS je očigledno samo zaslužio da bude „popljuvan“ u medijima, jer pčelari „nisu zadovoljni radom pčelarskog saveza Srbije i komunikacijom sa njima u prethodnih sedam meseci, te se pitaju zbog čega pčelari plaćaju članarinu, kada izostaje podrška u ovakvim situacijama“. Zamislite, „izostaje podrška“, a što je zahvaljujući SPOS-u ceo problem obrađen profesionalno od strane nadležnih službi, i što je ministar izašao u susret SPOS-u i našao način da obešteti pčelare, to se ne računa koliko vidimo, već je SPOS umesto zahvalnosti za svoje angažovanje dobio „pljuvanje“. To što smo seli ministru na vrh glave tražeći od njega da reši problem i pomogne pčelarima, sve to nema veze, to se ne računa. Jer, 13.000.000 dinara koliko će po rečima ministra otprilike iznositi obeštećenje pčelara, očigledno je manje od 30.000 dinara koje su zaslužile zahvalnost. Čudna neka matematika vlada u Bačkoj Topoli. Od pčelarskog društva u Bačkoj Topoli zahtevamo da imenuje osobu koja je tako nešto izjavila za medije, te da se ta osoba ili društvo izvini SPOS-u u pisanom obliku. 

Proteklih meseci redovno smo na interesovanje pčelara Bačke Topole, svakom ko se interesovao, prenosili trenutna događanja u Ministarstvu. Najpre je Ministarstvo finansija odbilo zahtev Ministarstva poljoprivrede za naknadu štete jer praktično nema zakonskog osnova, ali je ministar obećao i ostao pri stavu da će novac naći, ali je za to potrebno izvesno vreme. Ovih dana stekli su se uslovi da krene isplata, samo što još uvek nije utvrđeno kolika je tačna opravdana suma koju će pčelari dobiti, ali kako je ministar izjavio, biće najverovatnije oko 13 miliona dinara. Međutim, ministar Nedimović naglašava da se ispostavilo da procena štete od strane Komisije iz Bačke Topole nije adekvatna, te da Ministarstvo radi reviziju procene, te da najverovatnije suma neće biti ni blizu navedenih 13 miliona. Radi se o tome da je trazeno da se nadoknadi šteta i za košnice, a ne samo za pčelinja društva, kao da su i košnice uništene, a ne samo pčele i saće. 

Prosto je neverovatno šta se radi. Pčelarima Bačke Topole je znači 30.000 veća pomoć od 13.000.000 dinara. Ostali smo zaista bez teksta. Bez obzira na sve, nama je drago što će pčelari i pčele biti obeštećeni, a to šta neko o tome misli, to je stvar njegove časti. 

Zato smo pitali ministra kako komentariše njihovu izjavu, i prenosimo izjavu ministra Nedimovića ovde u celosti: 

„Zaprepašćen sam takvom izjavom, jer ni sam ne znam koliko puta me je zbog tog trovanja zvao predsednik SPOS-a i koliko je insistirao da se pčelarima pomogne. Da nije bilo njegove upornosti, sigurno ne bismo ni došli do faze pred isplatom obeštećenja, koje inače pčelarima po zakonu ne pripada od države, već od počinioca trovanja. Ja sam odlučio da izađem tom zahtevu u susret i da nađem sredstva da se pčelarima nadoknadi šteta, a da Ministarstvo goni počinioca, i zbunjen sam takvim ponašanjem pčelara Bačke Topole“

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien