SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

BAJER PODNEO ŽALBU PROTIV PRESUDE O ZABRANI NEONIKOTINOIDA ZBOG PČELADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.997

EU je zabranila tri insekticida sudskom presudom sredinom maja, jer ovi insekticidi imaju reputaciju da štete pčelama. Bajer je pokrenuo postupak žalbe.

Naime, Grupacija Bajer žaliće se protiv presude nakon poraza na sudu u sporu koji je pokrenula protiv EU zbog zabrane tri insekticida štetna po pčele. Grupacija Bajer smatra da je Evropski sud pravde izneo opšta tumačenja propisa o zaštiti bilja, koje treba razmotriti – rečeno je u saopštenju Grupacije. Odluka suda, smatra Bajer, mogla bi da ima dalekosežne posledice po pravnu sigurnost u EU, ova objava učinjena je u petak.

U isto vreme Grupacija Bajer objavila je da je prihvatila skorašnju odluku EU država članica da znatno ograniči upotrebu određenih neonikotinoida u poljoprivredi, iako je ovaj pristup bio ,,naučno neosnovan“. S toga, Bajer je povukao studije i istraživanja (dokumentaciju) u vezi sa aktivnom supstancom clothianidin. 

Evropska unija zabranila je 2013. godine upotrebu sledećih neonikotinoida clothianidin, thiamethoxam i imidacloprid. Ipak, Bajer i Sindženta podigli su tužbu sa ciljem da se zabrana anulira. Sindženta je tražila i naknadu štete u iznosu od 367,9 miliona evra.

EU sud u Luksemburgu odbio je tužbeni zahtev sredinom maja ,,u celosti“. Sud je u presudi istakao načelo prevencije, te da sa stanovišta suda mere zaštite mogu da se preduzmu bez potrebe da se čeka stvarno i konkretno postojanje rizika, kao i da se ne čeka da se ti rizici u potpunosti ispune. 

Aurelija – fondacija za zaštitu pčela iz Berlina kritikovala je Bajer Grupaciju, što je pokrenula žalbeni postupak. Aurelija fondacija želi da se prioritet zaštite životne sredine jasno stavi ispred ekonomskih (materijalnih) interesa. Nedavno, 232 naučnika potpisalo je apel ka svim političarima sveta da i oni ograniče upotrebu neonikotinoida sledeći primer Evropske unije. Kao što je poznato. Srbija je na listi zemalja koja u svemu prati odluke EU po ovom pitanju, te je takođe zabranila primenu spornih neonikotinoida za tretman semena suncokreta i kukuruza, a iz Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede je SPOS-u ovih dana najavljeno da će poštovati i primeniti i najnoviju odluku EU da se neonikotinoidi u potpunosti zabrane za bilo koju vrstu primene na otvorenom prostoru, osim u staklenicima (plastenicima). Zahvaljujemo se Ministarstvu poljoprivrede na ovakvoj odluci koja je usmerena u korist pčelara i zaštite životne sredine. 

Izvor:
https://www.zeit.de/wissen/2018-07/bayer-bienensterben-insektizide-chemiekonzern-eu-verbote-streit-berufung

Priredio: 
Radivoje Ranković

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien