SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ČASOPIS „SRPSKI PČELAR“ NA PLAY STORE U DIGITALNOM OBLIKUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 12.465

Od danas se na Play store na svim Android telefonima može pronaći aplikacija СРПСКИ ПЧЕЛАР – SRPSKI PČELAR preko koje možete da čitate časopis „Srpski pčelar“ čim bude završen (bukvalno odmah, pre štampanja), ako ste uplatili osnovnu članarinu SPOS-a sa elektronskim časopisom (4000 dinara) ili ste pretplatnik na digitalnu verziju časopisa iz bilo kog dela sveta (50 evra).

Verzija za iPhone telefone na Apple store biće postavljena za koji dan, obavestićemo vas kad se to dogodi, tamo je postavljanje aplikacije malo komplikovanije, ali za koji dan će časopis biti dostupan i vlasnicima iPhone-a. 

 

VERZIJA ZA ANDROID TELEFONE 

Google Play store 

 

Na Play store na vašim Android telefonima pronađite aplikaciju СРПСКИ ПЧЕЛАР – SRPSKI PČELAR. Aplikacija ne mora biti baš prva na listi pretrage, imajte to u vidu. Kada je nađete kliknite na nju i instalirajte je, a direktni link na aplikaciju imate i OVDE

Kad je instalirate i pokrenete, jednog trenutka će vam zatražiti da unesete svoju šifru i kontrolni kod sa ID članske karte SPOS-a. Kada ih uspešno unesete, otvoriće se ekran sa 4 polja za unos četvorocifrenog koda. To znači da ste uspešno podneli zahtev za dobijanje koda. Onda će vam SPOS u najkraćem mogućem roku, ne dužem od 24 časa (a najčešće već u prvom satu) poslati SMS poruku sa generisanim kodom koji ćete upisati u aplikaciju! Ne pravite više takvih pokušaja, već SAMO JEDAN, i ne gasite aplikaciju dok navedeni kod od četiri cifre ne stigne, pa ga onda unesite. Ako više puta pokušavate da unesete šifre sa ID članske karte SPOS-a, dobićete više kodova (važeći je poslednji koji stigne) i time samo nepotrebno komplikujete i odlažete instalaciju. Zato to učinite samo jednom, i veoma pazite da pravilno unesete sve cifre i brojeve, bez međusobnih razmaka, a posebno obratite pažnju da ne pomešate 0 (nula) i slovo O, jer slično izgledaju.

Onda će vam aplikacija zatražiti da dozvolite pristup slici (znači, morate odobriti da aplikacija preuzme vašu fotografiju koju ćete načiniti). Morate se odmah  fotografisati telefonom direktno iz aplikacije (ne prihvata slike iz vaše galerije slika na telefonu). Kad načinite fotografiju i ona se pojavi na ekranu telefona, u gornjem delu ekrana pojaviće se dugme CROP (znači OPSECI) i kad namestite sliku da lepo stoji u vidnom polju, kliknite na to dugme da opseče sliku i proces je završen. Nakon slikanja, možete početi sa upotrebom aplikacije. Fotografisanje je samo jedna od bezbednosnih mera u cilju sprečavanja zloupotreba, jer je učinjeno sve što tehnika dozvoljava da se svaka vrsta zloupotreba spreči. 

Najvažnije je da kad ukucavate svoju šifru i kontrolni kod sa ID članske karte SPOS-a, to učinite SAMO JEDNOM i strpljivo sačekajte svoj četvorocifreni generisani kod za završetak instalacije. 

Ako se dogodi da aplikacija ne prima vašu šifru i kontrolni kod sa ID članske karte SPOS-a, to najverovatnije znači da vas vaše udruženje pčelara još uvek nije unelo u bazu članova SPOS-a za 2024. godinu, pa ih kontaktirajte da najpre to učine. 

SMS će se slati isključivo na mobilni telefon koji je upisan u elektronsku bazu članova SPOS-a. Ako ste ga u međuvremenu promenili, morate to regulisati preko svog udruženja koje će poslati SPOS-u zahtev za izmenom broja. 

Ako ne možete da se ulogujete odnosno ne dobijete SMS poruku, to kao što smo već napisali može značiti da vas vaše opštinsko udruženje još uvek nije unelo u elektronsku bazu članova SPOS-a, ili broj mobilnog telefona u bazi članova nije dobro unet, pa SMS poruka stiže na neki drugi broj, a ne vaš. 

Časopis se u aplikaciji nalazi u PDF formatu, i lako ćete uveličavanjem i skrolovanjem po ekranu moći lagano da čitate sve stupce teksta ili pogledate slike. Časopis se kao što je poznato već duže vreme izrađuje u tri stupca teksta po strani, što je upravo prilagođeno lakšem čitanju uskog teksta na aplikaciji. Naravno da čitanje časopisa u digitalnom obliku nije udobno kao čitanje papirnog časopisa, ali je jeftinije i uvek ga imate u džepu kad god da vam zatreba. 

Naglašavamo da ne preporučujemo bilo kakve pokušaje zloupotrebe, jer su nemoguće, samo ćete sebi iskomplikovati korišćenje aplikacije jer će doći do njene blokade, a novo aktiviranje ne traje kratko. Nije moguće sa istim generisanim kodom instalirati aplikaciju na dva telefona. Ako promenite model telefona u nekom trenutku, biće omogućeno instaliranje na novom uređaju, ali čim se budete ulogovali u aplikaciju na novom telefonu, aplikacija na starom će biti blokirana. 

Za korišćenje aplikacije neophodno je imati internet vezu. 

Napominjemo da možete čitati sve brojeve časopisa i iz prethodnih godina u kojima ste bili član SPOS-a, počev od 2013. do danas. 

Takođe, potrebno je naglasiti da se digitalni časopis dobija samo uz osnovu članarinu SPOS-a (kako je i objavljeno u pozivu na članarinu (OVDE). Oni koji su uplatili štampani časopis ne mogu instalirati aplikaciju, jer nemaju pravo na to. Ako platite osnovnu članarinu, dobijate digitalni časopis, a ako platite punu članarinu, dobijate štampani časopis. Omogućavanje digitalnog časopisa pčelarima koji su platili štampani časopis nije moguće, jer bi to dovelo do ogromnih zloupotreba jer veliki broj pčelara SPOS-a nema pametan mobilni telefon i onda bi mogli da ustupaju svoje šifre neovlašćenim licima bez adekvatne mogućnosti za kontrolu tog prevarnog procesa. 

Mnogi nas pitaju ovih dana i zašto aplikacija ne može da se gleda na ekranu kompjutera. Potrebno je da shvatite da SPOS već desetak godina odlaže uvođenje digitalnog časopisa SAMO iz razloga jer tehničke mogućnosti nisu dozvoljavale adekvatnu bezbednost i sprečavanje zloupotreba. Tek sada je sve to što smo želeli po pitanju bezbednosti i sprečavanja zloupotreba, postalo moguće ostvariti tehnički, i to isključivo kroz aplikaciju na mobilnom telefonu. Takvih zaštita još uvek nema za kompjutere. Kada nekada tehničke mogućnosti istu zaštitu budu dozvolile i za kompjutere, tada ćemo uvesti i za kompjutere. Do tada mora biti samo na ekranu telefona, kako je i navedeno u javnim objavama SPOS-a. 

 

 

Sve o tome kako se učlaniti u SPOS ili pretplatiti na časopis iz Srbije ili inostranstva, pročitajte OVDE

 

 

Dobro došli u 2024. godinu, eru uspostavljanja digitalnog časopisa SRPSKI PČELAR! 

 

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE