SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ČLANARINA SPOS-a I PRETPLATA NA ČASOPIS „SRPSKI PČELAR“ U 2024.

 

SPOS od 2024. godine uvodi elektronski časopis ”Srpski pčelar” za zainteresovane pčelare, a za one koje to ne zanima ostaje štampani oblik časopisa.

 

 

SPOS UVODI I ELEКTRONSКO

 

IZDANJE ČASOPISA

 

Za one koji to žele, SPOS će od januara 2024. godine uvesti elektronsku verziju časopisa ”Srpski pčelar”, po izboru – na ćirilici ili latinici. Ona će moći da se pregledava isključivo na ekranu samo jednog mobilnog telefona.

Međutim, za nju se neće naplaćivati dodatna članarina, već će članarina biti identična osnovnoj članarini SPOS-a, u koju će od sada biti uključen i elektronski časopis za godine članstva. Članarina za 2024. godinu iznosi:

 

4000 dinara (sa elektronskim časopisom),

5000 dinara (sa štampanim časopisom), 

1100 dinara (porodična članarina). 

 

Članarina za 2024. godinu je podignuta za manje od nivoa međugodišnje inflacije (svega za 500 dinara, umesto 733,50 dinara koliko iznosi 16,3% nivoa međugodišnje inflacije).

 

Po principu ID kartica, pčelarima bi TRAJNO bili dostupni časopisi iz godina u kojima su bili članovi SPOS-a, i to ne počev od 2024. godine, već od 2013. godine, kada su ID kartice i uvedene. Recimo, članovi SPOS u nekoj godini (npr. 2024. godini), imaće dostupan časopis i iz svih godina kada su bili članovi SPOS od 2013. godine do 2023. godine.

 

Tako biste imali pristup dragocenoj digitalnoj arhivi časopisa ”Srpski pčelar” od 2013. do 2024. godine u vašem telefonu gde god se nalazili i u bilo koje doba dana i noći, ako imate pristup internetu.

 

 

ČLANARINA ZA 2024. MOŽE DA SE UPLAĆUJE VAŠEM UDRUŽENJU VEĆ OD 1. JUNA 2023. КADA ĆE BITI OMOGUĆEN I UNOS U ELEКTRONSКU BAZU ČLANOVA (obrazac sa potrebnim podacima koji se predaju kod učlanjenja možete pronaći OVDE, s tim što se za pčelare iz inostranstva dodaje i pol, a umesto JMBG koristi se datum rođenja kod unosa u bazu).

 

 

КAКO ZA SAMO 34 EVRA IZ

 

INOSTRANSTVA ČITATI

 

ELEКTRONSКI ČASOPIS

 

”SRPSКI PČELAR”

 

I ISTOVREMENO

 

POSTATI ČLAN SPOS-a?

 

 

 

Sa uvođenjem elektronskog časopisa, konačno se otvara mogućnost da i pčelari iz inostranstva veoma povoljno mogu da čitaju izvrsni časopis ”Srpski pčelar”, po izboru – na ćirilici ili latinici. Naravno da čitanje na taj način nije komforno kao kad je štampano izdanje u pitanju, ali s obzirom da je poštarina za štampano izdanje celih 3 evra po broju (oko 36 evra godišnje), a elektronsko izdanje će koštati svega 4000 dinara (34 evra) i to sa članarinom SPOS-a!

 

Ako neko želi štampani časopis, onda mora doplatiti 36 evra za poštarinu (na 5000 dinara kolika je članarina sa časopisom), što znači da će svom udruženju uplatiti punu članarinu SPOS-a u iznosu od 78,5 evra.

 

Pomenute sume su sume koje se moraju naći na deviznom računu SPOS-a, bez ikakvih odbitaka (proviziju banke snosi uplatilac). Naravno, vaše udruženje će na tu sumu dodati neki sitan novac za proviziju banke, što će neznatno podići cenu članarine prema SPOS-u, ali sve je to ispod 80 evra koliko će koštati štampani časopis sa isporukom u pretplati za 2024. godinu za inostranstvo. Naravno, prenos članarine sa deviznog računa vašeg udruženja ili saveza ne može se obavljati neograničen broj puta godišnje, jer provizije banaka nisu male. Vaše udruženje će racionalno odrediti te rokove, te se njima obratite. Razmatra se još jedna mogućnost slanja štampanog časopisa u inostranstvo kako bi se pojeftinila poštarina, te ako uspemo u tom pokušaju, obavestićemo vas, ali za sada su mali izgledi.

 

 

ŠTA VAŠE UDRUŽENJE ILI SAVEZ

 

TREBA DA URADI?

 

 

Vaše udruženje treba da donese odluku o učlanjivanju u SPOS koji je međunarodna organizacija već godinama unazad, i da tu odluku dostavi SPOS-u. Odluku treba da prati Pristupnica (papir na kome piše da „to i to“ udruženje pčelara pristupa SPOS-u, sa svojim generalijama). Sve to treba skenirati, i zajedno sa Statutom udruženja i podacima o otvorenom deviznom računu udruženja, dostaviti na mejl SPOS-a [email protected]

 

Time je učlanjenje u SPOS završeno, i članarine se mogu prenositi SPOS-u na njegov devizni račun. Vaše Udruženje će sve vas članove unositi u elektronsku bazu članova SPOS-a, tako što će dobiti šifru za pristup bazi.

 

 

NE PRIMATE SAMO ČASOPIS,

 

VEĆ STE I ČLAN SPOS-a!

 

ŠTA VAM TO JOŠ DONOSI? 

 

 

Pčelari iz inostranstva ovim postupkom nisu samo postali čitaoci časopisa ”Srpski pčelar” za svega 34 evra, već su i članovi SPOS-a! To znači mnogo toga!

 

Time imate neograničen broj besplatnih ulaza na Državni pčelarski sajam u Beogradu (do sad ste za svaki ulaz plaćali posebnu ulaznicu od oko 4 evra). Imate pravo na pristup standardu kvaliteta ”Dobra pčelarska praksa” i korišćenje tegle SPOS-a.

 

Кao što je poznato, brend meda pčelara SPOS-a je ”NAŠ MED”. Osmišljavanjem tog imena, predsednik SPOS-a je razmišljao i o budućnosti, odnosno na vreme kada će granice ponovo biti ”mekane” (ekonomsko ujedinjenje regiona je realna perspektiva) te ćemo tada moći da zajednički plasiramo naš zajednički med preko Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a ”NAŠ MED”. Naravno, to bi važilo samo za one koji to budu želeli, svakako će tu cena meda davati poslednju reč.

 

Ostale pogodnosti članstva u SPOS-u su identične kao i za sve pčelare iz Srbije (naravno one koje su primenljive na inostranstvo bez dodatnih troškova), i možete ih pronaći OVDE

 

 

KLASIČNA PRETPLATA NA ČASOPIS 

 

Klasična pretplata na časopis je 80 evra godišnje za inostranstvo (ako želite štampani časopis da primate na kućnu adresu), 50 evra godišnje ako želite elektronski časopis (ako se učlanite u SPOS, članarina sa dobijanjem elektronskog časopisa je svega 34 evra), a za Srbiju 5500 dinara. Naravno, to je novac koji se mora naći na računu SPOS-a, a uplatilac podnosi trošak provizije. Kao pretplatnik, nemate nikakve benefite koje donosi članstvo u SPOS. 

 

 

*Sve ostale bitne informacije oko članarine identične su kao prethodne godine (OVDE). 
 

 
 
00:00
 
00:05