SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ЦЕНА БАГРЕМОВОГ МЕДА У 2021.Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 53.176

Багрем је на многим локацијама у Србији измрзао, али је било значајних површина где није, само су биле мање доступне пчеларима због немогућности адекватне селидбе, те тај багрем није до крајa искоришћен, између осталог и због лошег времена током другог багрема, а трећи багрем имаће прилику да се покаже у наредним данима, јер се од сутра очекује извесно отопљење и бар неколико дана без кише.

Тамо где је багрема ипак било, приноси су „шарени“, од 4-5 кг па до 10-12 кг врцаног меда по узимљеној кошници. Врцање меда тек почиње, али ради се о озбиљним проценама. Трагедија је у томе што ће тек мали број пчелара имати прилику да изврца било коју количину багремовог меда. Многи пчелари су изашли из зиме са слабим пчелињим заједницама. Неки нису били у ситуацији да селе своје кошнице јер за то нису опремљени, те се још једном показала оправданом визија СПОС-а да се најмање 75% пчелара мора опремити да би могао да сели, те у прилог томе иде и то што се СПОС изборио код државе да већ неколико година уназад имамо субвенције 50-65% за набавку приколица свих врста, а од ове године очекујемо испуњење обећања Министарства пољопривреде СПОС-у да пчелари стекну право и за набавку одговарајућих нових моторних возила у сврху селидбе.  

Што се тиче ситуације са приносом багремовог меда у другим земљама, ствари стоје овако: 

Хрватска: Багремовог меда скоро да уопште нема у Хрватској, јер су временске прилике биле катастрофалне у време цветања багрема тамо где није измрзао, а било је доста измрзавања. 

Мађарска: Мађарска ове године практично нема багремовог меда, пре свега због масовног измрзавања од преко 90%, а и тамо где није измрзао, није медио због ниских температура и кишног времена током цветања. Управо данас је председник мађарских пчелара, наш добар пријатељ Петер Брош, дао интервју у коме је рекао да је и прошла година била катастрофална, али се то на тржишту није осетило због значајних залиха багремовог меда из 2019. и ранијих година. Али, сада тих залиха више нема. 

Румунија: И у Румунији је слична ситуација као у Мађарској, а тамо где није измрзао, није давао нектар због ниских ноћних температура. 

Италија: У Италији је багрем тотално подбацио, пре свега због лоших временских прилика током цветања. На њиховој фејсбук групи објавили су следећу фотографију празне тегле, за коју у шали, уз црни хумор наравно, кажу да је овогодишњи принос багремовог меда, да је мед „јако светао и са минималном влагом“. 

Према томе, главни произвођачи багремовог меда у Европи на жалост неће имати багремовог меда у понуди. Само ће Србија моћи тржишту да понуди извесне ограничене количине и то искључиво меда из 2021. пошто смо све залихе практично извезли. Ретки су пчелари који су већ кренулi са врцањем, али сви кажу да је мед одличног квалитета, што је добра вест, поред лоше вести да га има јако мало, али га ипак има код мањег броја пчелара. 

Најбоље су прошли пчелари који су избор локације вршили тако што су најпре однели пчеларске СМС ваге на више локација, па селили тамо где су уноси најбоље кренули и где је временска прогноза била обећавајућа. Сељење напамет није дало најбоље резултате, тј. јесте, али код малог броја пчелара. Они који су селили насумично, по „чувењу“ или „осећају“ углавном су лоше прошли. Да ли је потребно да напоменемо да се СПОС пре више година изборио да и за пчеларске ваге имамо субвенције 50-65%? Очигледно је данас, у време лудих климатских прилика, без њих скоро немогуће пчеларити. 

На основу свега наведеног, да се закључити да цена багремовог меда врхунског квалитета каквог наше пчеле производе, не би требало да пада, а може се очекивати и известан раст, што ће време показати или демантовати. У догледно време, након обављања комуникације са купцима широм Европе, моћи ћемо да објавимо прве цене багремовог меда. 

Зато, СПОС мора да вас подсети на наш савет који смо вам дали и прошле године, али огромна већина пчелара није послушала, да сачекате и не продајете одмах багремов мед. Наравно, Погон СПОС-а не може да обезбеди моментално плаћање свима, о чему смо већ детаљно писали те обавезно прочитајте ако већ нисте (ОВДЕ), али сигурно може да плати највећу могућу цену, а мед ће бити откупљен у најкраћем могућем року, али свакако не одмах, зато за такве потребе контактирајте друге откупљиваче. 

Прошле године су се сви они који нису послушали ову препоруку, горко кајали, јер су изгубили невероватних 2.410 евра по тони, јер је касније цена меда значајно отишла навише. А подсетићемо вас да смо пре свега 10 година сањали цену багремовог меда од 2,5 евра за килограм, а онда смо дозволили да сада толико изгубимо по килограму. Зашто нам пчелари нису веровали? То морате њих да питате. 

Зато вам и ове године саветујемо да, АКО вам је неодложно неопходан новац ради сопствене егзистенције или егзистенције пчела, а имате овогодишњи багремов мед, да одмах продате само онолико колико вам је неопходно онима који имају обртни капитал и могу да вам плате одмах, а да све преостале количине понудите свом Погону „Наш мед“, а Погон ће као и претходне године, сав багремов мед платити пре него га преузме из вашег магацина, једино што у овом тренутку не можемо тачно знати када. 

Погон „Наш мед“ се уз помоћ сопствених средстава и средстава ГИЗ-а, опремио да ове године може истовремено слати три екипе на узорковање меда и две екипе на преузимање меда, те ће откуп тећи знатно брже. Све радимо у складу са могућностима, то вам је познато. Све остало смо описали у малочас наведеном тексту, те вас још једном позивамо да га обавезно прочитате ако већ нисте (ОВДЕ). 

Такође, ове године ће мед произведен у оквиру стандарда квалитета „Добра пчеларска пракса“ имати већу цену. 

Откуп меда ће се ове године обављати ИСКЉУЧИВО у бурадима Погона (детаљније ОВДЕ). 

Минимална количина коју један пчелар може понудити је 300 кг (односно 290 кг), јер је финансијски неодрживо преузимати мање количине пошто су трошкови неодрживи. Ако пчелар рецимо има 500 кг меда, прихватаће се и друго (или треће, пето, десето…) непуно буре, али једно мора бити пуно. 

 

Ево како изгледа формулар за пријаву вишкова меда за продају у 2021. години, пријављујте нам СВЕ врсте меда које имате на стању, из било које године, као и до сада:

 

1 – Име и презиме пчелара члана СПОС-а који је носиоц регистрованог пољопривредног газдинства, са адресом пребивалишта;

2 – Назив друштва/удружења пчелара преко кога сте се учланили у СПОС;

3 – Адреса локације меда;

4 – Мобилни и фиксни телефон, мејл;

5 – Врста и количина меда која се нуди (минимум 300 кг) са навођењем године врцања меда (ако имате ПРАВИ ливадски мед са планина, то назначите као посебну врсту меда, ван цветног меда); 

6 – Наведите да ли сте потписали Уговор о лиценци за приступ Стандарду квалитета „Добра пчеларска пракса“, као и датум потписивања уговора, јер ће ваш мед онда имати већу откупну цену;

7 – Изјасните се заокруживањем опције (можете се истовремено изјаснити и за две или више опција, па и све четири, ако су вам све прихватљиве):

              А) Новац за мед желим искључиво унапред, по досадашњој методологији (90% унапред по процени количина меда а пре преузимања меда од стране Погона, 10% након мерења меда у мом магацину);

              Б) Новац за мед могу да сачекам, уз обезбеђење гаранције 100% исплате Погону од стране купца одговарајућом банкарском гаранцијом;

              Б) Новац за мед могу да сачекам, уз обезбеђење гаранције 90% исплате од стране осигуравајуће куће;

              Г) Новац за мед могу да сачекам, уз потписивање уговора о чувању меда на унапред познати период, након ког имам слободу да мед продам на тржишту;

8 – Спреман сам / нисам спреман (заокружити), да следећу количину и врсту меда предам по нешто бољој цени, али да новац чекам док се мед не прода: __________________________________.

 

Kонтакт особа којој шаљете наведене податке (искључиво мејлом, Вибером или редовном поштом) је комерцијалиста Погона „Наш мед“ Иван Ивић, 064/65-77-833, [email protected] 

Ако немате финансијских могућности да га позовете а то вам је неопходно, довољно је да му пустите СМС поруку о томе, и он ће вас позвати о трошку Погона! 

Пошто је он скоро сваки дан на терену, имајте разумевања ако вам се не јави увек на телефон, те му пошаљите СМС поруку и јавиће вам се чим буде могао. Ако се не јави до краја дана, сутра ујутру позовите директора Погона Ненада Портића на 060/444-07-07. 

Ако понуду меда шаљете редовном поштом, шаљите је на адресу: 

Погон „НАШ МЕД“ 
Ул. Солунских ратника бр. 2 
34210 Рача 

(ако шаљете брзом поштом, упишите број телефона примаоца: Ненад Портић, 060/444-07-07)

Што се тиче осталих врста меда, знате да је Погон „Наш мед“ кренуо са првим количинама меда у маркете (маркет АРОМА, детаљније ОВДЕ), тренутно преговарамо са једним великим маркетом, те ако преговори буду успешно завршени, биће нам потребне и друге врсте меда (сунцокрет, репица, липа, планинска ливада, шумски, багремац…), цене ће бити у распону од 3,5 до 5 евра за килограм (зависно од врсте меда, на пример сунцокрет, багремац и репица око 3,5 евра, липов око 4,0-4,3 евра зависно од кретања на тржишту, планинска ливада око 5 евра, шумски око 6 евра), али ће за новац за медове који иду у малопродају морати да се чека до њихове продаје. Они који су спремни на тако нешто, треба да се пријаве Погону „Наш мед“ и потпишу одговарајући уговор, а онда следи анализа меда и утврђивање његове исправности. 

     

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien