SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd spo[email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

„МЕД БЕЗ ПЧЕЛА“ НЕ ПОСТОЈИDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.300

Живимо у времену јаких интересних лобија, и то није ништа што нас изненађује. Борба против фалсификовања хране и потрага за аутентичном храном данас су глобални изазови. Све је више хране на тржишту која је све, само не храна са природном хранљивом вредношћу, већ се све чешће ради о сурогатима и преварама.

Нормалне земље су увеле велике подстицаје за производњу природне хране, али и поред свега, бројне су манипулације на тржишту. Јер, манипулација је увек било и биће. Увек смо имали потребу да се против таквих манипулација боримо, и то чинимо и сада.

Шта је ново на светском тржишту меда? Цене меда су још увек на високом нивоу на светском тржишту, очекује се њихова корекција након овогодишње пре свега багремове паше, видећемо да ли наниже или навише, зависно од приноса. Код нас у Србији су доста повећане цене багремовог и других врста меда. Погон „Наш мед“ чини своје, на начин како је и планирано…

Међутим, оно што је такође актуелно, и што је привукло пажњу дела светске пчеларске јавности, јесте и покушај легализовања производње меда без пчела. Питате се како је то могуће? Данас, у 21. веку, све је могуће. За такав изум не треба бити Никола Тесла, али очигледно треба бити Србин? Ако се питате КАКО, прочитајте ОВДЕ

Прича на једном чувеном америчком пчеларском интернет порталу почиње реченицом: „Осим ако не живите у пећини, вероватно знате да су пчелиње заједнице угрожене и да нестају широм света. То се дешава због глобалног загревања, употребе пестицида, стршљена убица“.

Прича се наставља речима да све наведено представља изазов за индустрију меда вредну 7 милијарди долара, те да фокус на производњи меда сам по себи представља шири проблем за пчелињи екосистем (?), пошто се домаће медоносне пчеле такмиче са дивљим пчелама за храну и на крају могу наштетити биодиверзитету (?).

Све то је разлог зашто је један члан српске пчеларске индустрије, по имену Дарко Мандић, постао фасциниран идејом да производи мед без пчела. Ако вам ово звучи лудо, не брините, Дарков ускоро сарадник Aaron Schaller, у почетку је сматрао да је то луда идеја“, преноси чувени портал www.beeculture.com дана 4. фебруара 2021. године.

Али на крају, и господин Шалер, који се представља као научник са Универзитета Беркли у Калифорнији, увидео је потенцијал у производњи меда без пчела, и онда се родио стартап пројекат „MeliBio“ вредан чак 850.000 долара! Одатле, овај новоосновани стартап је преусмерен на фонд „Big Idea Ventures“, који ће, како смо разумели, помоћи да се пројекат производње меда без пчела убрза и што пре реализује?

Тренутно, компанија развија технологију за стварање меда који ће опонашати укус и текстуру (?) правог меда, све без пчела. Како је Дарко рекао у једном подкасту, „MeliBio“ користи ферментацију да би у суштини створио поступак којим и саме пчеле претварају нектар у мед? Овај стартап се нада да ће свој први производ имати крајем 2021. године.

У целој пратећој причи малтене се тврди како пчелари малтретирају пчеле одузимајући храну од њих, те им то шкоди, да цитирамо „производња меда у садашњем облику штети пчелама“!!! А ради се о чистој замени теза. Да нема пчелара који виде свој интерес у прикупљању меда, пчела одавно не би било на планети, јер би угинуле од варое. Познато је да само пчелари данас одржавају пчеле живим из свог интереса, чиме заправо штите интерес од пчела целог човечанства, јер да пчелари не гаје пчеле и не сузбијају вароу, ниједно пчелиње друштво без третмана не би преживело дуже од две, максимално три године. Овакве наопаке тезе могу бити прихваћене само од људи који у глави немају никаква знања о пчелама или су потпуно наивни. Надамо се да вегани, којима је ова „причица“ намењена, то ипак нису.

Такође, занимљиво је да је споменути Дарко Мандић до недавно у Србији био директор фирме Медино из Крњева која откупљује и пласира мед, и тада му није сметало што су његови кооперанти „штетили“ пчелама док је примао плату у тој фирми. Такође, након тога, јер је СПОС ипак имао коректне односе са њим, замолили смо га да одржи обуку тадашњим кандидатима за запошљавање у СПОС-у, што је он и учинио и то без накнаде на чему му се захваљујемо, те је 6 кандидата одслушало његова заиста корисна предавања о томе како се откупљује и пласира мед. Током предавања је говорио да има у плану да се у наредном периоду и даље бави медом, и то тако да ће ићи дотле да ће мед који ће он пласирати бити толико сиров да ће чак садржати и делове пчела, односно да ће толико бити изворан и природан. Међутим, профит га је сада очигледно одвео на сасвим другу страну.

Наравно, нико њему ни његовим партнерима не брани да раде то што раде, али за њих имамо само једну поруку: НИКАДА ВИШЕ немојте користити реч мед у описивању вашег производа, јер је то противзаконито, и НИКАДА ВИШЕ немојте богохулити и рећи да пчелари малтретирају пчеле, јер без пчелара данас пчела на планети не би било, а самим тим ни две трећине хране коју једемо и ми и вегани! Наиме, ваш производ није производ пчела и самим тим се не може називати медом! Никако се не може рећи да је то мед без пчела! То може бити само некаква слатка материја густине меда, и то је једино место где се може и сме споменути реч мед када се описује ваш производ по законима било које државе на планети. Мед у кошници не настаје никаквом „ферментацијом“, већ уклањањем вишка воде из нектара и додавањем нектару разних биолошки активних продуката пчела (ензима и других протеина), што ниједна лабораторија не може да замени. Чак и када би могла (а не може) то се не сме називати медом, јер то НИЈЕ производ пчела, већ је вештачка творевина.

Жао нам је што ће вегани можда „падати“ на причу да је то „мед без пчела“, али даме и господо, то није нити икада може бити мед. Мед могу створити САМО ПЧЕЛЕ. То што ви „стварате“ назовите некако другачије, јер ви нисте пчеле!

Mи, чланови СПОС-а, наставићемо да гајимо пчеле, и да своју децу хранимо медом из кошнице, онаквим каквим су га пчеле направиле, обогатиле свим својим ензимима и корисним супстанцама, и дале нам на коришћење. Нема лаких циљева у животу. Наш циљ мора бити ПЧЕЛИЊИ МЕД. Наш циљ мора бити НАШ МЕД. Овде ћемо стати. Да не одемо предалеко…

 Извршни одбор СПОС-а

 

 

Као епилог, подсетићемо ауторе идеје о непостојећем „меду без пчела“ на песму „МЕД“ Емине Јаховић и Дина Мерлина, која каже, између осталог, и да „МЕД НЕ БИ БИО МЕД, ДА ГА ПЧЕЛА НЕ ПРАВИ“: 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien