SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ЦЕНЕ МЕДА У ГРЧКОЈDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.862

Председник Удружења професионалних пчелара Грчке Giannis Xarisis одушевљено је данас поподне пренео својим пчеларима нашу вест о пласману меда у Лидлу и јавно им написао да је то оно где и они желе да стигну и да је важно веровати у то. Свима који су од почетка душем и срцем уз Погон ”Наш мед”, и кад је лако и кад је тешко, ово што је написао је итекако добро познато, и сами смо тако размишљали пре него смо кренули на пут. Очигледно је да други боље знају колико је Погон велики успех него неки од нас.

У конверзацији са председником СПОС-а написао је да су пре годину дана основали Удружење професионалних пчелара, те да је сврха њиховог удруживања, осим остваривања њихових права, да створе услове да пчелари сами, без посредника, продају њихову производњу меда на иностраном тржишту. Написао је и следеће: “Овакви потези као што су српски пчелари урадили ме много гану и уз разговор сам изоставио да честитам!!

 

Председник СПОС-а га је питао које су откупне цене меда код њих и ево запрепашћујућег одговора (јер знамо колико су нама недостижне  цене некад имали у откупу):

Цветни мед просечна цена 3,50 € – 3,60 €

Мед од бора (по коме је Грчка позната и уникатна) просечна цена око 4 €

Мед од мајчине душице (тимијана) и смрче око 6 €

Храстова медљика просечна цена 4,20 €. 

Цене су каже индикативне са прилично широким распоном флуктуација у зависности од начина плаћања откупљивача и параметара квалитета меда.

Председник СПОС-а га је упитао и о чувеној задрузи у Никити коју су многи наши пчелари посетили, као и ко извози сада грчки мед.

Одговорио је да су у Грчкој остале две задруге којима не иде баш најбоље. Једна у Никитију, а једна на Тасосу, има и неких мањих које раде шта могу. Од тада, највећим количинама грчког меда тргују приватне компаније.  На жалост, како каже, висока производна цена меда у Грчкој, ниска откупна цена меда и недостатак закона довели су пчеларе у ћорсокак.

Иначе, цветни мед на кућном прагу продају по 7 евра.

Мед од јеле и мајчине душице (тимијана) продаје се до 15 евра.

Цене меда у малопродаји очекивано зависе од тога да ли је подручје где пчелар живи туристичко место или није.

У наставку можете прочитати целу конверзацију која је јавна.

У каснијој директној комуникацији рекао је да посећује XIV Државни пчеларски сајам 11. фебруара са групом пчелара из Грчке чији долазак смо већ најавили на сајту СПОС-а, када ћемо се детаљније упознати и планирати заједничке акције.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE