SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DOPIS FIRME AZADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.379

SPOS je danas dobio dopis firme AZA iz Starih Ledinaca kod Novog Sada, o čijem novom proizvodu smo pisali već na sajtu SPOS-a (OVDE) i okarakterisali ga kao nekorektno ponašanje, pa ga ovde objavljujemo u celosti. 

 

 

DOPIS

 

Poštovani gospodine Rodoljube i poštovani pčelari povodom teksta koji je izašao na sajtu SPOS-a , a u kome je naša firma doo AZA pomenuta u negativnom kontekstu želimo da nagalasimo sledeće.

     Doo AZA  se bavi otkupom, pakovanjem i prodajom meda od 2003 godine i za sve to vreme imamo izuzetnu saradnju sa pčelarima.Do sada smo otkupili nekoliko hiljada tona meda i sve platili po najkorektnijim cenama.Na sve načine smo izlazili pčelarima u susret i uvek se trudili da sa SPOS-om imamo izuztnu saradnju.Na našu inicijativu smo imali nekoliko sastanaka sa SPOS-om,a čak smo stavili na raspolaganje ne samo naš već i pogone skoro svih pakera SPOS-u uz minimalnu cenu od 0,55 eura u koje su uključeni svi troškovi da bi izvezli med iz Srbije.

Aktivno smo učestovali u usvajanju pravilnika o kvalitetu meda koji je prilagođen pravliniku evropske unije i više puta inicirali sastanke preko udruženja privrednog pčelarstva sa upravom veterine kako bi primena tog pravilnika najadekvatnije i najbezbolnije zaživela.

Borili smo se i izborili sa trgovinskim lancima da med dobije svoje stalno mesto na rafovima i da ga čak uvrste u svoj asortiman robnih marki što bez malo svaki lanac to i radi.

Izvozili smo i izvozimo med a pri tome smo usaglašavali veterinarske deklaracije sa nekoliko inostranih zemalja (Libija, Irak, Arapski Emirati, Slovačka, Švedska …).

Jedan smo od osnivača udruženja privrednog pčelarstva i na svim sastancima se borimo za kvalitet meda koji kupujemo i prodajemo.

Sav med koji smo otkupili u 2016 godini prošao je INTERTEK labaratoriju u Bremenu i kao takav ga prodajemo u trgovinskim lancima, i na svakoj tegli je to označeno.

Nikad ni na kraj pameti nam nije bilo da ugrozimo interese pčelara, naprotiv uvek smo se trudili da te interese na pravi način zaštitimo i podržimo.Trrudimo se da što više meda prodamo na razne načine, tako da smo pored meda smislili džem med, rakiju medovaču,liker od meda, vafl kuglice sa medom i sl.

U želji da imamo što više proizvoda na rafu sa bazi meda, a ne iz nekih zadnjih namera ponudili smo tržištu med sa dodatom fruktozno-glukoznog sirupa u kome po pravilniku ima 60 % meda i 40 % sirupa.Pored redovne ponude meda, koga imamo preko 25 pozicija nudimo i nekoliko ovakvih proozvoda koji su deklarisani i čija je deklaracija i zdravstvena ispravnost potvrđena od strane SP labaratorije u skladu sa novim pravilnikom.

Po novom pravilniku u promet se mogu staviti tri vrste meda :1. Med, 2. Med sa dodatcima, 3. Pekarski med.Med sa dodatcima podleže porezu od 20% i tako ga iskazujemo na fakturi.

Ni na koji način nismo želeli da obmanjujemo potrošače a ni pčelare jer smo deklarisali proizvod i istakli prozvodnu deklaraciju. Kao dokaz šaljemo Vam i izveštaj SP labaratorije.

Žao nam je što ste ovaj naš potez okarektisali kao da smo falsifikatori a zaista nam to nije bio cilj, već samo da zauzmemo više mesta na rafu(koji se inače skupo plaća) i za kategoriju kupaca sa plićim džepom omogućimo da kupe neki naš proizvod po korektnijom cenom a u skladu sa istaknutim kvalitetom.

Poštovani gospodine Rodoljube Vi ste odmah okarakterisali da je to raskid naše saradnje i atak na pčelare, a da Vas podstetim da mi na takav način nismo reagovali kada ste nam poslali tolike inspekcije. Za samo mesec dana bilo je šest inspekcija, od Uprave prihoda,nekoliko inspekcija uprava veterine, poljoprivredne inspekcije, inspekcija zaštite na radu, a na kraju je došla i građevinska inspekcija.

Pored svega toga, mi i dalje nismo odustali od saradnje i uvek smo za nju otvoreni.

Želelili bi smo da ovaj naš dopis objavite na sajtu SPOS- da bi ga svi pčelari pročitali.

Zahvaljujemo se unapred.

 

Srdačan pozdrav,

Doo„ AZA” Stari Ledinci

Zoran Đurđevac

 

PRILOG IZVEŠTAJ O ANALIZI NOVOG PROIZVODA FIRME AZA: OVDE 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien