SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ДП МАТИЦА ИЗ НИША ПОНОВО ПОСЕТИЛО ХИЛАНДАРDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.124

Ове године Друштво пчелара Матица из Ниша у августу и октобру посетило је манастир Хиландар, што је постала традиција, јер је ово четврта посета за последње три године.

Поводом стогодишњице од завршетка великог рата искористили смо прилику и обишли српско војничко гробље Зејтинлик. У оквиру посете акценат је дат обиласку манастирског пчелињака, као и осталих знаменитости манастира. У посети је било 17 чланова удружења. Приликом сваке посете носили смо неопходан репроматеријал за успешно функционисање пчелињака, као и одређену количину меда за манастир, јер са својим медом не може да подмири све потребе,

Пчелињак одржава отац Дамаскин који је врсни познавалац пчеларства. Пчелари са око четрдесетак ЛР кошница. Пчелињак је уређен бепрекорно у оквиру којег је и пчеларска кућа са савременом пчеларском опремом и прибором.

На пчелињаку су два сунчана топионика са којима током године врши претапање старих рамова, заперака, воштаних поклопаца,  као и уредно постављено хигијенско појило за пчеле. Замени старих рамова посвећује посебну пажњу, сваке године мења око 50% саћа.

У разговору са оцем Дамаскином сазнали смо да у околини манастира постоји изузетно доста медоносног биља које цвета од фебруара до краја новембра, а што смо се и сами уверили, јер су пчеле у октобру ужурбано доносиле нектар са вријесуље (нека врста вријеска), тако да смо слободно седели на пчелињаку послужени  медом а да пчеле нису реаговале на теглу отвореног меда.

У току године три пута врца мед и пчеларење обавља без прихрањивања, што би сваки наш пчелар пожелео.

У борби против варое користи еколошке препарате, а оксалну киселину у децембру-јануару, јер такорећи нема престанка залегања матице, свега  седам до десет дана у том периоду.

Дружење на пчелињаку морали смо да прекинемо јер се огласило клепало које означава почетак богослужења, а тамо нас је чекала чудотворна икона Богородица тројеручица, пред којом се посебно молимо за здравље и упешну пчеларску годину.

Други дан посете Хиландара искористили смо за обилазак знаменитости нашег манастира као и суседног грчког Есфигмена, којег такође обилазимо приликом сваке посете.

Посебан осећај смо имали трећег дана када смо у Кареји посетили испосницу нашег Светог Саве и поклонили се чудотворној икони Богородици млекопитатељици.

На растанку са нашим домаћином, оцем Дамаскином, захвалили смо се на гостопримству и обећали да ће мо и наредне године доћи.

Овом приликом преносимо  само један мали део нашег боравка, јер се не може описати све оно што се доживи када се крочи на Свету гору, а посебно у нашу светињу Хиландар.

 

                                                                                                Председник ДП Матица Ниш

                                                                                                Добросав Миловановић

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien